Média
Sas István

A natív hirdetés veszélyeire figyelmeztet a Guinness-rekorder reklámszakember

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 09. 28. 12:05

Sas István, a Magyar Reklámszövetség örökös tagja szerint a sajtó hitelességét aláássa a szerkesztőségi tartalomnak tűnő márkázott tartalom, vagyis a natív hirdetés. Időzített bombán ülünk, mivel egyre terjedő jelenségről van szó – fogalmazott az Internet Hungary-n.
Korábban a témában:

A hagyományos reklámok, hirdetések jóval korrektebbek, mint azok natív fajtája, mivel ez utóbbiak valójában szerkesztőségi tartalomként eladott bújtatott reklámok – figyelmeztette a Siófokon zajló szakmai konferencián a jelenlévő reklám- és médiaszakembereket a ’80-as évek ismert, nagy népszerűségre szert tett magyar reklámjait (például Hurka Gyurka, Skála Kópé, Traubi, Nem lehet megunni) készítő, Balázs Béla díjas Sas István címzetes főiskolai tanár.

Sas szerint a natív hirdetések gyakori használata miatt előbb-utóbb minden cikket úgy olvasnak majd az olvasók, hogy vajon milyen hirdetőnek állhatott érdekében azt megjelentetni, illetve mennyi pénz mozoghatott a háttérben. Szerinte ez nem csak etikai problémát okoz, de a sajtóban megjelenő hírek, cikkek hitelességét is aláássa.

A sajtóban a reklámszakma “doyen”-jenének is emlegetett, pályafutása során több mint 2500 reklámfilmet készítő, és ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülő, az Egyesült Államokban is oktató reklámszakember úgy látja, hogy a natív növeli a korrupció lehetőségét, és lényegében bújtatott reklámokról van szó. Szerinte a hagyományos reklámozás ezzel szemben sokkal korrektebb, mivel a megjelenését részletesen leszabályozták. A hagyományos reklámok esetében ráadásul a néző vagy olvasó tisztában van vele, hogy reklámmal van dolga, azokban kereskedelmi információkkal találkozik. Nem úgy a szerkesztőségi tartalomként megjelentetett reklámok esetében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.