Média

Véglegesítik a netsemlegességről szóló uniós iránymutatást

24.hu
24.hu

2016. 08. 26. 09:35

Jövő héten kedden teszi közzé végleges netsemlegességi iránymutatásait az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete, a BEREC.

Az augusztus 30-án megjelenő dokumentum az egységes távközlési piacról szóló tavaly ősszel elfogadott uniós rendelet értelmezését segíti. Elkészítésében magyar szakemberek is aktív részt vállaltak. A június 6-án közzétett tervezetre a nyilvános konzultáció során közel félmillió észrevétel érkezett.

A BEREC egyik idei fő feladata volt, hogy iránymutatást készítsen a hálózatsemlegességről az uniós rendelet hatályba lépése után annak érdekében, hogy az új előírásokat a nemzeti hatóságok egyformán értelmezzék és alkalmazzák.

A netsemlegesség elve szerint az interneten minden adatot egyenlőként kell kezelni, az internetszolgáltatók nem tehetnek különbséget a különféle szolgáltatások között, nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak alkalmazásokat és tartalmakat, bárki is legyen a feladó és a fogadó fél. A szolgáltatók a forgalmat csak arányos módon és kizárólag a szükséges ideig korlátozhatják, de az nem alapulhat kereskedelmi vagy technikai megfontolásokon, és egyes tartalmak nem preferálhatóak.

Az augusztus 30-án sajtótájékoztató keretében bemutatandó anyagot az EU-ban széles körben véleményezhették szakmai szervezetek, érintettek és bármely uniós állampolgár, a tervezet szövegének kialakításában a BEREC-et alkotó nemzeti szabályozó hatóságok – így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársai – is aktívan részt vettek. A július 18-án zárult társadalmi egyeztetésre közel félmillió észrevétel, javaslat érkezett, amelynek értékelésével kialakulhatott a végleges és részletes iránymutatás.

A nyilvános, de előzetes regisztrációhoz kötött sajtótájékoztatón Wilhelm Eschweiler, a BEREC elnöke, Sébastien Soriano, a BEREC alelnöke és Frode Sorensen, a netsemlegességi szakértői munkacsoport társelnöke ismertetik majd az iránymutatás részleteit, az egyeztetés eredményeit. Az eseményt egyébként élőben, online is figyelemmel lehet majd kísérni a BEREC honlapjának nyitóoldalán, ahol a közvetítés aznap 14 órától lesz követhető. Emellett bárki kérdéseket tehet fel a témában e-mailben vagy Twitteren a #BERECNN hashtaget használva előzetesen vagy a sajtótájékoztató ideje alatt közvetlenül a BEREC képviselőinek. A sajtótájékoztató videóanyagát a testület YouTube-csatornáján később bárki elérheti. Magyar nyelven is adnak majd tájékoztatást, méghozzá a BEREC magyar tagja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is közzéteszi saját honlapján, az nmhh.hu-n.

 

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.