Média

A tévé rovására változtak meg a magyarok olimpianézési szokásai

Kozák Danuta és Szabó Gabriella
Kozák Danuta és Szabó Gabriella
A (mobil)internet és az okoseszközök miatt teljesen máshogy nézzük az olimpiát, mint négy évvel ezelőtt. Az eNET legújabb kutatási adatai alapján jelentősen csökkent a tévé szerepe, ha szurkolásról van szó.

Olimpiai lázban ég a felnőtt magyar internetezők 69 százaléka, vagyis több mint három és félmillió fő válaszolta azt az eNET internetes piackutató cég idén augusztusban online készült kutatásának alkalmával, hogy figyelemmel fogja kísérni a riói ötkarikás játékokat.  A legnagyobb érdeklődésre természetesen a magyar szempontból hagyományosan sikersportágaknak minősülő úszás (78 százalék), vízilabda (69 százalék) és kajak-kenu (65 százalék) tart számot.

A válaszadók azonban elkötelezett szurkolók: 69 százalékukat elsősorban nem is a saját kedvenc sportágai érdeklik, hanem azok a versenyszámok, amikben magyar induló sikeréréért izgulhatnak.

Ezeket a sportokat nézik leginkább a magyarok

A tévé egyeduralmának annyi

Míg korábban az olimpiai közvetítések követésének kizárólagos terepe a tévé volt, addig mára a válaszadók fele emellett az internet által nyújtott lehetőségeket is kihasználja.

Az olimpiát tévében és neten egyaránt követni tervezők 45 százaléka a tévé mellett laptopon, 41 százaléka asztali számítógépen, 34 százaléka okostelefonon, minden tizedik válaszadó pedig táblagépen is nézi a közvetítéseket. Mindez azt jelenti, hogy a tévézés mellett laptopon 790 ezren, asztali számítógépen 720 ezren, okostelefonon 600 ezren, tableten pedig már 170 ezren tervezték a szurkolást a magyar sikerekért.

Ezekről az eszközökről nézzük leginkább a sporteseményeket

Bárhol, bármikor, és egyszerre több kép képernyőn

Az okostelefonok és tabletek, valamint a (mobil)internet terjedése tízből kilenc válaszadó szerint az olimpianézési szokásokat is átalakította, minden eddiginél szélesebb körű lehetőséget biztosítva a szurkoláshoz. Nem csak lehetővé tették a közvetítések követését bárhol és bármikor (70 százalék); de segítségükkel egyszerűbbé vált az olimpiával kapcsolatos hírek olvasása (50 százalék); könnyebbé az őket érdeklő versenyszámok keresése és kiválasztása (26 százalék); valamint egyszerre több képernyőn is lehetővé tették a közvetítések nézését (23 százalék) – olvasható az eNet Jelentés az internetgazdaságról című kutatásának összefoglalójában.

Így készült a kutatás

Az eNET 917 felnőttkorú internetező bevonásával idén augusztusban végezte kutatását. Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 évnél idősebb hazai internetezők véleményét.

A többség (74 százalék) lényegesnek is tartja, hogy a számára érdekes olimpiai versenyszámok közvetítéseit élőben (valós időben) tudja követni helytől és időtől függetlenül. Hogyha mégis lemaradnának egy számukra fontos olimpiai eseményről, a válaszadók fele inkább rögtön tudni szeretné az eredményt (esetleg ezután nézné meg az adott versenyszámot). Ennek megfelelően a hagyományos, élő tévés közvetítések a legkedveltebbek (78 százalék); ezeket követik a visszanézhető (31 százalék); majd az élő, interneten streamingelt (16 százalék); végül a televízióból a válaszadók által rögzített közvetítések (5 százalék).

Impulzív szívmozgások, némi üvöltéssel párosítva

A kutatásból az is kiderült, hogy az olimpianézők lelkes szurkolónak bizonyulnak: 76 százalék érezte már, hogy kiugrik a szíve az örömtől, amikor valamelyik magyar sportolónak vagy csapatnak sikerült nyernie az olimpián; 69 százaléknak szorult már össze a szíve, amikor ez nem sikerült; 61 százalék máig megborzong, ha látja egy-egy emlékezetes olimpiai győzelem ismétlését; közel felük pedig szurkolt már üvöltve a tévé előtt olimpia idején.

Bár az olimpia iránt érdeklődök 93 százaléka más sporteseményeket is figyelemmel szokott kísérni, az olimpia háromnegyedük szerint azért különösen fontos, mert erősíti az összetartozást az országban és a világban. Az odaadó szurkolásért cserébe a válaszadóknak egyébként elvárásaik is vannak: nem érik be az olimpiai érmekkel, 34 százalékuk egy, 42 százalékuk pedig több magyar versenyzőtől is világcsúcsot vár.

(Kiemelt képen: Kozák Danuta és Szabó Gabriella magyar kajakos olimpikonok)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik