Média

A vártnál jobban teljesített a Magyar Telekom, de így is csökkentek a bevételeik

Ma tette közzé legfrissebb, 2016 második negyedévére vonatkozó üzleti gyorsjelentését a Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Magyar Telekom. A cég az elemzői várakozásoknál lényegesen jobb eredményeket produkált, bár csökkent a csoportszintű árbevétel és a nyereség is.

Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 2,0 százalékkal, a 2015 második negyedévében elért 52,2 milliárd forintról 51,2 milliárd forintra csökkent 2016 hasonló időszakában. A teljes első félévben az EBITDA 5,0 százalékkal nőtt  az előző év azonos időszakához képest.

Az adózott eredmény 14,3 százalékkal, 11,6 milliárd forintra csökkent a második negyedévben. Féléves összehasonlításban az elért eredmény 36,9 százalékkal javult az előző év azonos időszakához képest, melynek legfőbb oka az egyszeri tételeknek köszönhetően magasabb EBITDA és javuló nettó pénzügyi eredmények. 

A nettó adósságállomány 9,6 százalékkal javult 2015 júniusához képest, illetve 1,3 százalékkal 2015 év végéhez viszonyítva, elérve így a 404,1 milliárd forintot. Eközben a nettó adósságráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) a 2015. decemberi 42,9 százalékról 42,4 százalékra javult a rövid- és hosszú lejáratú kötelezettségek mérséklődésének köszönhetően. A Magyar Telekom közölte: osztalékpolitikájának célja a nettó eladósodottsági rátát a 30-40 százalék közötti tartományban tartani és a nettó eladósodottsági rátát csökkenő pályára állítani. Ennél fogva arra számítanak, hogy a nettó eladósodottsági ráta a 30-40 százalékos céltartományt az elkövetkező években el is fogja érni.

A vezérigazgató elégedetten nyilatkozott

„Örömmel számolok be arról, hogy az elmúlt negyedévek során a működésünkben elért kedvező trendek folytatódtak az idei év második negyedévében. Noha az összbevételünk 6,5 százalékkal csökkent 2015 második negyedévéhez képest, ez elsősorban az energia üzletággal kapcsolatos döntéseink, valamint az EU források magyarországi lehívásának átmeneti lassulásából fakadó alacsonyabb Rendszerintegráció és Információs Technológia bevételek miatt következett be. Ezeknek a bevételeknek a hozzájárulásától eltekintve, az alaptevékenységet összehasonlítva elmondható, hogy bevételeink tovább nőttek (+2,2%-kal) a magasabb mobil adat- és készülékértékesítési, valamint a megnövekedett vezetékes szélessávú és TV bevételeinknek köszönhetően. Ugyanakkor, a Csoport EBITDA 2,0 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest mivel a magasabb egyéb működési költségek hatása ellensúlyozta a bruttó fedezet javulását és a személyi jellegű ráfordításokon elért megtakarítást – mondta Christopher Mattheisen vezérigazgató, hozzátéve, hogy 2015 első félévéhez képest a csoportszintű bevételek 7,0 százalékkal csökkentek elsősorban az alacsonyabb energia és a RI/IT bevételek miatt, amit részben ellensúlyoztak a növekvő telekom bevételek. A teljes operáció területén a 4G hálózat fejlesztésre fordított erőfeszítéseinknek köszönhetően a mobil internet és készülékértékesítési bevételeink jelentősen emelkedtek, miközben a hangalapú bevételek csökkentek. A vezetékes hálózatfejlesztést követően Magyarországon képesek voltunk tovább növelni a vezetékes szélessávú internet és TV előfizető bázisunkat magasabb egy főre jutó árbevétel mellett. Az integrált Telekom márkán alapuló, négy szolgáltatást összekapcsoló Magenta1 ajánlatunk, melyet Csoport szerte kínálunk ügyfeleink számára, szintén hozzájárult márkánk és szolgáltatásaink további népszerűsítéséhez.

Az EBITDA 5,0 százalékkal javult 2016 első felében az előző év azonos időszakához képest. Ez nem csak a bruttó fedezet növekedésnek, hanem a személyi jellegű ráfordításokon elért jelentős megtakarításnak, és az első negyedéves egyszeri profit fokozó tételeknek köszönhető. A Csoport szintű Capex 2016 első felében gyakorlatilag változatlan maradt az előző év első feléhez képest, ami a Szabad Cash Flow folyamatos emelkedéséhez vezetett. A Csoport Szabad Cash Flow az első félévben meghaladta a 20 milliárd forintot a megnövekedett végkielégítések, a hiteltörlesztés és beruházói szállítói kötelezettségek kiegyenlítése ellenére. A nettó eladósodottsági ráta a 2015. év végi 42,9 százalékról 42,4 százalékra javult a rövid- és hosszú lejáratú kötelezettségek mérséklődésének köszönhetően. Az első negyedévhez képest kismértékű növekedés figyelhető meg az eladósodottságunkban a 2016. májusi osztalékfizetés miatt. Ugyanakkor arra számítunk, hogy a nettó eladósodottsági ráta az év második felében tovább fog csökkenni.

Az idei évi teljesítményünk eddig összhangban van a várakozásainkkal, és örömmel megerősítem a korábbi célkitűzéseinket. A kétségek elkerülése végett szeretnénk kijelenteni, hogy az első negyedév egyszeri profitot növelő tételeire számítottunk, és azok hatását figyelembe vettük a terveinkben” – tette hozzá Mattheisen.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik