tn-web (Array)
Média

Ezek a legnépszerűbb weboldalak a magyar és a térségbeli fiatalok körében

A Gemius megvizsgálta, melyek a legnépszerűbb weboldalak a 15-24 évesek körében Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban, Romániában, Fehéroroszországban és Ukrajnában.

A Gemius kutatási adatai alapján az említett országokban élő fiataloknak sok mindenben társa az internet – információt gyűjtenek, híreket olvasnak, barátaikkal kommunikálnak, médiát fogyasztanak és mindamellett vásárolnak is.

Fiatalok a neten - Gemius adatok
Fiatalok a neten – Gemius adatok

A Google, a Facebook és a YouTube mindent visz

Az uralkodó trió a Google, a Facebook és a YouTube. A 15-24 éves internetezők körében ez a három márka szerepel a legnépszerűbb weboldalak dobogóján, különböző sorrendekben Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban és Romániában. Ukrajnában és Fehéroroszországban a Facebook helyett egyébként a Vk.ru, a Facebook orosz nyelvű megfelelője szerepel.

Tudás az internetről

A TOP10-es listán a fiatalok körében globális és lokális keresőmotorok szerepelnek (Google illetve Yandex Törökországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban). Több országban szerepel a ranglistán a Wikipédia. A kutatásban szereplő országok fiataljai használnak helyi, általános információkat kínáló szolgáltatásokat is (Onet.pl, Op.pl, Mail.ru, Origo.hu, Milliyet.com.tr, Tut.by és Onliner.by), amelyek közül a legtöbb e-mail fiókot is kínál. Az említett oldalak közül a Mail.ru vonzza a legtöbb látogatót a 15-24 évesek körében (a fiatal ukrán internetezők 68,6 százalékát).

Szórakozás és online vásárlás

A YouTube népszerűségét néhány versenytárs veszélyezteti. A magyar és lengyel fiatalok szívesen használják a helyi megfelelőit, például az indavideo.hu-t (a magyar fiatalok 35 százaléka használja), illetve a Cda.pl-t (a lengyel fiatalok 39 százaléka használja). A Kinogo.club filmes weblap népszerű Ukrajnában (37 százalék) és Fehéroroszországban (35 százalék).

Az online vásárlás kifejezetten fontos a fiatalok körében. Négyből hat vizsgált országban a legnépszerűbb oldalak között szerepelnek webshopok és aukciós oldalak, mint például a nemzetközi Alibaba és OLX, továbbá az Allegro.pl, Rozetka.com.ua és a Jófogás.hu. A lengyel fiatalok a legfogékonyabbak az online vásárlás iránt (48,6 százalékuk használja az Allegro.pl-t). Mindamellett sem Törökországban, sem Fehéroroszországban nem szerepelnek online boltok a tízes ranglistán a fiatalok körében.

Érdekes kivételek

A vizsgált országok közül az egyetlen Törökország, ahol a tíz legnépszerűbb oldal között szerepel az Instagram.com és a Twitter.com. Ott van ugyanakkor Románia, az egyetlen ország, ahol a Netbet.ro online szerencsejáték oldal bír nagy népszerűséggel a fiatalok körében: a 15-24 éveseknek több mint fele látogatja azt. A kutatás szerint Magyarországon a Wikipédia örvend nagy népszerűségnek a fiatal nők körében – a 15-24 éves látogatói korosztály 66 százaléka nő. Az Alibaba.com e-kereskedelmi oldal kifejezetten népszerű a fiatal román férfiak körében, a 15-24 éves látogatói korosztály 60 százalékát teszik ki.

Online fiatalok

Az UNESCO szerint a “fiatal” a 15 és 24 év közöttieket jelenti. A legtöbb vizsgált országban a nemek aránya nagyjából 50-50 százalék. Az egyetlen kivétel ez alól Törökország, ahol az említett korcsoportban az internetező nők aránya 63 százaléka. A városiak felülreprezentáltak Törökországban, Magyarországon és Ukrajnában, átlagosan 77,5 százalék a városiak aránya, szemben a vidékiek 23,5 százalékával. Lengyelország és Románia kiegyensúlyozott e téren – a fiatal internetezők aránya átlagosan 53 százalék szemben a vidéki 47 százalékkal.

A Gemius kutatása a személyi számítógépekről (PC) érkező adatforgalomra épült.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó