Média
UPC fejállomás

Története legnagyobb fejlesztésén van túl a UPC

24.hu
24.hu

2016. 07. 28. 14:08

Jelentősen növekszik a UPC Magyarország szélessávú hálózatának adatforgalmi kapacitása és biztonsága. A fejlesztések a televíziós kiegészítő szolgáltatásokat is érintették.

Több millió eurós beruházással továbbfejlesztette az ország legtöbb végponttal rendelkező, 500 Mbit/s-os sebességre képes telekommunikációs hálózatát a UPC. A kábelszolgáltató az évről évre növekvő adatforgalom és felhasználói elvárások miatt látta elérkezettnek az időt arra, hogy olyan hálózati kapacitást építsen ki, amely az eddigieknél is biztonságosabban tudja kiszolgálni a már meglévő és a jövőbeli ügyfelek igényeit is. A fejlesztés legfontosabb mérföldköve a hálózat központjának, az országos fejállomásnak az átköltöztetése volt.

A fejállomás a vezetékes távközlési szolgáltató esetében stratégiai jelentőségű létesítmény. Olyan alapszolgáltatások mellett mint a tévé, az internet, a vezetékes telefon és a mobil, számtalan fontos és kiegészítő szolgáltatást – mint például a videotár, a MyPrime, vagy a Horizon Go – is innen irányítanak. A fejállomáson futnak össze az országszerte több mint 300 települést, 1,6 millió háztartást összekötő, több ezer kilométer hosszúságú, nagysebességű optikai hálózat szálai. Az itt található berendezések, szerverek jelentik a hálózat lelkét, az összes szolgáltatás alapját képező intelligenciát.

A költöztetéssel párhuzamosan megvalósított fejlesztésekkel a szolgáltató jó előre felkészítette hálózatát a gigantikus mértékben növekvő internetes adatforgalom kiszolgálására. Az új fejállomáson a legmodernebb hálózati eszközöket helyezték üzembe, kiépítették az innovatív szolgáltatások biztonságosabb működéséhez szükséges rendszereket, illetve modernizálták az ügyintézést kiszolgáló IT rendszereket is. Ez utóbbi fejlesztés keretében a vállalat belső folyamatait támogató IT-infrastruktúra kapacitása háromszorosára növekedett.

Fél éven át zajlott a költözés

A UPC hálózatának irányítóközpontját egyébként közel fél év alatt, éjszakánként és hétvégenként mozgatták át új helyére, a főváros XIV. kerületében található Ungvár utcába. A költöztetést úgy hajtották végre, hogy emiatt még csak részlegesen sem kellett egyetlen távközlési szolgáltatást sem leállítani, így a cég ügyfelei számára egy percre sem okozott zavart a művelet. Az alapos előkészítésben egyébként közel 100 UPC-s szakember – technikusok, mérnökök és informatikusok – dolgoztak másfél éven át.

3000 mozifilm egyetlen másodperc alatt

Székely Gábor, a UPC Magyarország hálózati igazgatója elmondta: az országos optikai kábelhálózat 700 négyzetméter alapterületű új központjában világviszonylatban is kiemelkedő kapacitású új berendezések találhatók, amelyek másodpercenként 24 terabitnyi adatot képesek továbbítani. „Ezt az elképesztő adatmennyiséget, amely közel ötvenszerese a korábbi fejállomás kapacitásának, úgy lehet elképzelni, mintha 3000 mozifilmet egyetlen másodperc alatt küldenénk át az egyik számítógépről egy másikra. Ekkora terhelés mellett a szerverek megfelelő hűtéséről is gondoskodnunk kell, ezért az új hálózati központunk hűtőkapacitása akkora teljesítményű mint 100 klimatizált lakásé” – tette hozzá érdekességként a szakember.

„Fejállomásunk költöztetése az eddigi legnagyobb műszaki beruházás a UPC Magyarország 18 éves története során. Most, hogy sikerült végrehajtanunk ezt az embert próbáló feladatot – amelyet ezúton is köszönök minden közreműködő kollégámnak – elmondhatom, hogy a UPC magyarországi infrastruktúrája nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő lett. Ezzel egy újabb, jelentős lépést tettünk új és meglévő ügyfeleink egyre növekvő felhasználói igényeinek minél tökéletesebb kiszolgálása felé. Amellett, hogy 500 megabites átviteli sebességre is képes hálózatunk mostantól még megbízhatóbban működik, a megújult technológia segítségével ügyfélszolgálatunk is gyorsabban tudja kezelni a beérkező igényeket” – nyilatkozta Magnus Ternsjö, a UPC Magyarország vezérigazgatója.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.