Média

Mulasztott a kormánypárti Karc FM a Médiatanács szerint

A Simicska Lajos érdekeltségei közé tartozó Music FM ismét 100 ezer forintos bírságot kapott az egyik reggeli műsora műsora miatt. A kormánypárti Karc FM rádió megússza hatósági figyelmeztetéssel, hogy nem tartotta be a szerződéses kötelezettségét.
Korábban a témában:

A múlt heti bírság után a mostani héten ismét anyagi szankcióval sújtotta a Simicska Lajos érdekeltségeiként ismert Music FM-et a Médiatanács, mivel szerinte a rádió ismét rossz korhatár-besorolást használt. Újból 100 ezer forint bírságot kell befizetniük, pont úgy, mint a múlt heti határozat szerint.  A Médiatanácsnak a január 15-i, Önindító című reggeli műsorral akadt gondja, mivel a rádiónak azt a testület szerint a 12-es kategória helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétennie, mert szexualitással foglalkozó témákat olyan túlzott részletességgel, vulgárisan és ellenpontozás nélkül dolgoztak fel, amelyek kerülendők a 16 éven aluli korosztály érdekében.

A Médiatanács eheti ülésén is folytatódtak a médiatörvényben előírt műsorkvóta-kötelezettségek 2015-ös alulteljesítése miatti eljárások: ezúttal a Médiatanács a helyi kisközösségi rádiókat ellenőrizte, és hárommal szemben szabott ki csekély összegű bírságot: a gyomaendrődi Rádió Sun, a Rádió Szarvas és a székesfehérvári Táska Rádió szolgáltatóira.

Burkolt reklámot adott magyar zenék helyett a kormánypárti rádió

A Médiatanács a vállaltan kormánypárti Karc FM szolgáltatóját egy hatósági ellenőrzés keretében figyelmeztette amiatt, hogy a rádió kevesebb gazdasági tematikájú műsort, magyar zenét, helyi közélettel foglalkozó, közszolgálati és idegen nyelvű műsort, valamint több ismétlést tett közzé a szerződésében vállaltakhoz képest, illetve megsértette a termékmegjelenítés szabályait, és burkolt reklámot is sugárzott.

Zajlanak a frekvenciapályázatok

A Médiatanács tájékoztatása szerint a Balassagyarmat 95,7 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán az egyedüli jelentkező Megafon Rádió Kft.-t hirdette nyertesnek. A helyi kereskedelmi rádiót Megafon néven tervezi üzemeltetni a pályázó, a szerződést a döntés kézhezvételétől számított 45 napon belül kötheti meg a hatósággal.

A testület a pályázati ajánlat alaki érvényességi vizsgálata után nyilvántartásba vette a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi frekvencia pályázatára jelentkező Fehérvár Rádió Kft.-t.

A Baja 89,8 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívást véglegesítette és csütörtökön a honlapján közzéteszi a Médiatanács. A tervezet szövegére nem érkezett észrevétel. A 36 ezer fős vételkörzetű lehetőségre a pályázati ajánlatokat szeptember 7-én lehet majd benyújtani.

A Médiatanács az egyes vidéki településeken működő rádiózási lehetőségek folytatása érdekében felkérte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hivatalát, hogy dolgozzon ki frekvenciaterveket a jelenleg a Helikon Rádió használatában álló Keszthely 99,4 MHz és Nagykanizsa 95,6 MHz, valamint a jelenleg a Best FM Hajdúnánás rádió által üzemeltetett Hajdúnánás 93,9 MHz médiaszolgáltatási lehetőségekre. Ezeknek a frekvenciáknak a használati jogosultsága ugyanis 2017 júliusában lejár, a tanács a döntésével pedig már most megkezdi a felkészülést a jövőbeni pályáztatásra.

A Klubrádió, az InfoRádió és a Rádió1 is pénzt kap a testülettől

A Médiatanács egyébként 76 millió forint támogatást adott 28 helyi, körzeti és kisközösségi rádiónak az egy éven át a rendszeresen jelentkező műsoraik finanszírozására kiírt Magyar Média Mecenatúra program idei pályázatának második fordulójában. Hírműsor kategóriában 15 eredményes jelentkező volt: a fővárosiak közül a Jazzy Rádió, a Klasszik Rádió és a Klubrádió műsorait támogatja a Médiatanács, a vidékiek közül a szolnoki Amadeus Rádió, a Bajai Rádió, a szombathelyi Credo Rádió, a szegedi Európa Rádió, a zalaegerszegi Egerszeg Rádió, a paksi Fortuna Rádió, a kiskunsági Gong Rádió, a kalocsai KORONAfm100, a kiskunfélegyházi Sirius Rádió, az egri Szent István Rádió és a székesfehérvári Táska Rádió, valamint a szintén a város körzetében működő Magyar Katolikus Rádió adója kap állami forrást.

A tematikus magazinműsorok kategóriájában 3 szolgáltatót támogattak: a budapesti InfoRádiót, a pápai Mária Rádiót és a dunaújvárosi Rádió 24-et. Szolgáltató magazinműsorokra 10 rádió nyert támogatást: a szolnoki Amadeus Rádió, a gyöngyösi Dió Rádió, az Európa Rádió miskolci és debreceni adója, az egri FM 7 Rádió, a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a pécsi Rádió 1, a Rádió Dabas, a kiskunmajsai Sirius Rádió és a törökszentmiklósi Szent István Rádió.

A Médiatanács arról is információt közölt, hogy az idei pályázat következő fordulójára augusztus 22-től szeptember 22-ig lehet jelentkezni az elektronikus pályázati rendszeren keresztül.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó mutasd mind

Ez lehet az utolsó óraátállítás

Még mindig nem tudjuk, hogy hazánk a téli vagy a nyári időszámítást fogja-e véglegesíteni. A döntést jövő tavaszig kell meghozni, jókora keveredés lehet belőle az EU-n belül.

Papíron ilyen tüntetéssel lehet kormányt váltani

Papíron. De attól még, hogy az érintetteknek az SZFE ügye esetleg nyerhető, nem biztos, hogy több is van benne. A mostani tüntetés viszont teljesen más volt, mint a korábbiak, és érdekes jövőt vetít előre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.