Média

Oknyomozó újságíróknak segít a Független Médiaközpont

Pályázatot hirdet a Független Médiaközpont szakmai tapasztalattal rendelkező újságíróknak tényfeltáró riportok készítésére.

Olyan új történetek – köztük helyi témák – feldolgozását szeretnék támogatni, amelyek elsősorban az adatújságírás eszközeinek felhasználásával tárják fel a gazdasági és a társadalmi élet egyedi vagy rendszerszerű visszásságait. A pályázatok benyújtásának határideje idén július 31.

Újságírók és szerkesztőségi kollektívák egyaránt pályázhatnak egyébként. Fontos feltétel viszont egy szándéknyilatkozat, amelyben egy adott szerkesztőség kinyilvánítja, hogy megjelenteti a támogatás eredményeként elkészülő riportot.

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el az alábbi szempontok szerint:

  • a tényfeltáró riport elkészítéséhez szükséges önálló kutatómunka mennyisége és alapossága
  • a téma társadalmi fontosság
  • a téma megalapozottsága
  • a téma eredetisége és újszerűsége
  • a téma bemutatásának érthetősége
  • a kutatás során gyűjtött adatok és tények vizuális bemutatására tervezett eszközök változatossága
  • a költségvetés ésszerűsége és a feldolgozás ütemterve

A cikkek elkészítésére – a pályázat eredményhirdetésének napjától számítva – maximum négy hónap áll rendelkezésre.  Az eredményhirdetésre várhatóan augusztus 15-én kerül sor.

A téma összetettségétől és a feldolgozáshoz szükséges időtől függően egy-egy pályázat maximum 300 ezer forint összeggel támogatható.

A programra a palyazat@cij.hu email címre küldött pályázattal lehet jelentkezni. A pályázat kötelező elemei:

– kitöltött pályázati adatlap;

– szerkesztőségi szándéknyilatkozat a cikk közléséről;

– referencia – a pályázó három legsikeresebbnek tartott riportja, amelyek bizonyítják, hogy a szerző rendelkezik a megvalósításhoz szükséges szakmai tapasztalattal. A cikkek linkjeinek az adatlapon való feltüntetése vagy szkennelt változatának beküldése elegendő.

A Független Médiaközpont fenntartja a jogot, hogy a támogatott riportokat – az eredeti közlést követően – részben vagy teljes terjedelmükben honlapján megjelentesse.

A pályázók nyilatkozatban szavatolnak azért, hogy az általuk benyújtott témajavaslat feldolgozásával kapcsolatban nem áll fenn politikai, gazdasági, jogi vagy egyéb érdekkonfliktus, a riport tartalmát saját maguk alakítják és saját maguk vállalnak felelősséget érte.

A támogatott szerzők a cikkek elkészítéséhez díjmentes szakmai és jogi segítséget igényelhetnek a Független Médiaközponttól. A pályázati kiírásról a már említett e-mail címen vagy a +36 (1) 609-5392-es  telefonszámon lehet további információt kérni.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik