Média

Mediaworks-jelzálog a Helyi Témán

mediaworks
mediaworks
A Világgazdaságot és a Népszabadságot is kiadó Mediaworks jelzálogjoggal rendelkezik az egykoron ingyenesen terjesztett Helyi Téma védjegyeire. A Helyi Téma kiadója - amely Orbán Viktor távoli rokonának tulajdonában van - jelenleg felszámolás alatt áll, a védjegyek pedig már 40 millióért megvehetők lennének, de még így sem sikerült eladni egyelőre.

Az osztrák Heinrich Pecina üzletember érdekeltségeibe tartozó Vienna Capital Partners (VCP) tulajdonában lévő, 2014-ben létrejött magyarországi leányvállalat, a Mediaworks Hungary Zrt. jelzálogjogot jegyeztetett be a felszámolás alatt álló Helyi Téma kiadójának védjegyeire – vette észre az átlátszó.hu.

helyi téma (helyi téma)
A Helyi Téma című, ingyenesen terjesztett, állami hirdetésekkel kitömött, de jelenleg szünetelő újság egyik korábbi cikkében a volt miniszterelnököt UFO-kkal kapcsolták össze.

A Helyi Téma (korábbi nevén Helyi Théma) a jelenleg Habony Árpádhoz kötődő Lokálhoz és a Simicska Lajos féle üzleti körhöz tartozó, épp a napokban megszűnt Metropol című napilaphoz hasonlóan ingyenes kiadvány volt (azzal a különbséggel, hogy a Téma hetilapként jelent meg), kiadója pedig az a Vitézy Tamás volt, aki Orbán Viktor távoli rokonaihoz tartozik. Vitézy kormányhoz fűződő kapcsolatait jól mutatja, hogy 2008 és 2010 között beengedte Adriatiq Island nevű cégébe ügyvezetőnek Habony Árpádot is. A Helyi Téma rengeteg állami hirdetést kapott (csakúgy mint manapság a Lokál), ennek ellenére nem bírta a versenyt az akkoriban még a miniszterelnök kedvenc üzletemberének számító Simicska Lajos Metropoljával, amely szintén szép szeletet hasított ki magának a reklámpiacon, hála az állami hirdetéseknek. A Helyi Téma kiadása végül megszűnt, a Théma Lapkiadó Kft. pedig tavaly felszámolás alá került.

40 millióért elvihető a 828,4 milliós védjegy, mégse tolonganak érte

A felszámolóbiztos a HETI Téma, HELYI Téma, Heti téma, Théma védjegyeket azóta próbálja elárverezni egyelőre sikertelenül. Ez persze nem is csoda, hiszen először 0,8 milliárd forint volt a négy védjegy kikiáltási ára, majd az ár ezután 0,4 milliárdra csökkent. Bár ekkoriban még nem volt rajtuk teher, ennek ellenére így sem kellett senkinek. Most júniusban viszont már megelégedett volna a felszámoló 40 millió forinttal is, csak szabaduljon végre a védjegyektől. (A becsült érték továbbra is 828,4 millió maradt.) Úgy tűnik azonban, egyelőre nem nagyon tolonganak a vevők, hogy az időközben napilappá felfejlesztett, Habony Árpád féle Lokállal szálljanak versenybe, hiszen a Metropol sem bírta ezt a csatát azután, hogy Simicska Lajos időközben összerúgta a port Orbán Viktorral, visszaestek az állami hirdetések, és hirtelen veszteséges lett az újság.

Ráadásul mint most az átlátszó.hu cikkéből kiderült, időközben a Téma-védjegyekre rákerült a Mediaworks kiadó jelzálogjoga, ami tovább csökkenti ezek értékét.

A portál egyébként kereste a Mediaworksöt, de a kiadó üzleti titokra elhárította a megkeresést, így hivatalos magyarázat egyelőre nincs arra, milyen szerződésből eredeztethető a Mediaworks zálogjoga a védjegyeken.

Valószínűleg egyébként arról lehet szó, hogy a Mediaworks nyomdájában állították elő a Helyi Témát, és a kiadó némi adósságot hagyott hátra, emiatt kerülhetett a zálog a védjegyre mint a kiadó utolsó vagyonelemeinek egyikére.

Néhány napja a sajtóban egyébként az is megjelent, hogy Orbán Viktor és Heinrik Pecina, a Mediaworks tulajdonosa nemrégiben személyesen találkozott.

A legnagyobb példányszámú újság volt

A Helyi Téma országos politikai közéleti hetilap volt, minden héten szerdán jelent meg, csak a fővárosban 723 ezer példányban, ezzel Magyarország legnagyobb példányszámú újságja volt. A Helyi Téma (vagy ahogyan korábban hívták: Helyi Théma) 2004 októberében került először az olvasókhoz, kezdetben a budai kerületben, majd 2005 szeptemberétől már az összes budapesti kerületben, 2006 márciusától pedig már Budaörsön, Érden, Törökbálinton, Diósdon, Biatorbágyon, és Százhalombattán is elérhetővé vált. Tatán és Veszprémben külön jelent meg, de Dunaújvárosban, Pécsett, Tatán és Szombathelyen is találkozni lehetett a lappal – írja a mediapedia.hu.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik