Média

Kísérletezik a New York Times

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 06. 21. 12:46

Új üzleti modellel próbálkozik meg nemsokára a tekintélyes amerikai lap online kiadása, hogy kiszolgálja a reklámok miatt idegeskedő, netán már reklámblokkolók használatára is ráfanyalodó olvasóit.
Korábban a témában:

A New York Times reklámmentes digitális előfizetési rendszer bevezetésével reagál a növekvő reklámblokkolásra – számol be a Wall Street Journal.

A New York Times Co. vezérigazgatója, Mark Thompson is megerősítette, hogy egy olyan opció bevezetésére készülnek, ami alapján azon olvasók, akik hajlandóak mélyebben is a pénztárcájukba nyúlni,  a megszokottnál kicsivel több előfizetési díjért teljesen megszabadulhatnak majd a reklámoktól.

Thompson erről a Cannes Lions reklámfesztiválon is beszélt hétfőn – derült ki a Wall Street Journal cikkéből.  Thompson azt mondta, hogy az olvasóknak meg kell értenie, hogy a tartalom-előállításnak költségei vannak, meg kell fizetni az újságírókat, ezért a médiavállalatoknak bevételekre van szüksége.  Thompson úgy látja, hogy azok a szoftvervállalatok, amelyek reklámblokkolókat fejlesztenek, nem viselkednek fair módon, illetve komoly rombolást végeznek. A vezérigazgató szerint ezért a médiavállalatoknak – lehetőleg közösen – fel kell lépniük a reklámblokkolás jelensége ellen.

A New York Times mindenesetre választási lehetőséget fog felkínálni az olvasóinak, tehát aki nem akar többet fizetni azért, hogy ne találkozzon reklámokkal, maradhat a megszokott csomagnál, aki viszont ki szeretne iratkozni a reklámok világából, a prémium opciót is kérheti, de akkor többet kell majd fizetnie. A vezető ugyanakkor pontos árakat, további részleteket egyelőre még nem említett meg.

A Wall Street Journal cikkéből az is kiderül, hogy a Times hirdetési árbevétele 6,8 százalékkal 140 millió dollárra csökkent a jelen pénzügyi év első negyedévében, de ebben szerepet játszhatott az is, hogy a nyomtatott sajtótermékükben, magyarán a napilapjukban megjelenő hirdetési bevételük is esett, méghozzá 9 százalékkal. A társaság május eleji közlése szerint mindenesetre a hirdetési árbevételének hasonló ütemű csökkenésére lehet számítani a második negyedévben is.

A Timesnak jelenleg 1,16 millió olyan előfizetője van, aki csak a digitális kiadásért fizet.

Az emberek hajlandók kikapcsolni a blokkolást

Mi is beszámoltunk róla, hogy a kiadónál korábban is folytattak egyébként különböző kísérleteket a reklámblokkolók miatt, de eddig inkább azzal próbálkoztak, hogy figyelmeztették az olvasókat. Thompson ezek kapcsán azt mondta nemrégiben, hogy az olvasóik körülbelül 40 százaléka hajlandó volt kikapcsolni a Times oldalán a reklámblokkolót, ha egy erős üzenettel figyelmeztették rá, hogy a magas minőségi tartalomnak ára van, amiért fizetni kell.  Erről a vezérigazgató annak az Interactive Advertising Bureau (IAB) nevű nemzetközi internetes reklámszakmai szervezetnek a panelbeszélgetésén beszélt, amely a reklámblokkolás elleni harc egyik kemény csatára, és amely azt tanácsolja a médiavállalatoknak, hogy korlátozzák a reklámblokkolókat használó látogatóik által elérhető szolgáltatások körét a weboldalaikon.

Thompson egyébként azt is elárulta, hogy natív hirdetésekből – vagyis amikor szerkesztőségi tartalomhoz hasonló megjelenésű reklámokat közölnek – az idei évben 60 millió dollár árbevételük lesz. Ezen cikkszerű anyagok előnye, hogy a reklámblokkolók nem tudják kiszűrni.

A WSJ cikkében egyébként hivatkoznak az Ovum nevű piacelemző cégre is, amely szerint 24 milliárd dollár kárt okoz világszerte a reklámblokkolók használata.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.