Média

Foci-Eb: górcső alatt a sajtó

A magyar labdarúgó-válogatottról 2038 híranyag jelent meg a kerethirdetéstől az Európa-bajnokság rajtjáig, és a média alapvetően pozitívan viszonyul a magyar csapathoz - ez is kiderül az Observer Budapest Médiafigyelő elemzéséből.

A magyar válogatott és a csoportellenfelek médiaképét vizsgálva a médiafigyelő cég elemzése szerint kiemelkedő híraktivitást ért el a nemzeti együttes, amely hasonló publicitást könyvelhetett el május 31. és június 11. között, mint három ellenfele együttvéve. A teljes magyar médiát lefedő kutatás alapján Portugália 736, Ausztria 718, Izland pedig 632 híranyagban kapott helyet. A portugál válogatott megjelenéseinek 7 százaléka számított előnyösnek, míg a hátrányos médiatartalmak 1 százalék alatti értéket könyvelhettek el. Ausztria és Izland esetében a pozitív megjelenések aránya 3-3 százalékot ért el, előbbinél ez 2 százaléknyi, utóbbinál 1 százaléknyi negatív tartalommal párosult.

A magyar válogatott a tárgyidőszakban 1131 alkalommal szerepelt online felületeken, 585 alkalommal print sajtótermékekben és 322-szer rádió- és televízió műsorok napirendjén. A források közül elsősorban a közszolgálati csatornák emelkedtek ki. Az M1 71, a Duna Tv 51, míg a Kossuth Rádió 39 alkalommal tudósított a válogatottról. A nyomtatott sajtó esetén a Nemzeti Sport játszott meghatározó szerepet 57 megjelenéssel. A lapot a Blikk követte 34 híranyaggal. Online médiumok közül a nemzetisport.hu emelkedett ki 67 tudósítással. A portált az origo.hu (56), az m4sport.hu (46), az mno.hu (43), a sporthir.net (42) követte az Observer mérése szerint.

Amint az F csoportban szereplő valamennyi csapatot, Magyarországot is az egymás elleni mérkőzésekkel összefüggésben nevesítették legtöbbször. A válogatott Eb csoportmeccsei 453 alkalommal kerültek középpontba, döntően semleges polaritással. A második legmagasabb híraktivitás (360) a Németország-Magyarország felkészülési találkozóhoz kapcsolódott. Ehhez a mérkőzéshez 22 pozitív és 36 negatív híranyag sorolható, előbbiek a pozitív tapasztalatokat helyezték középpontba, elsősorban Bernd Storck szövetségi kapitány nyilatkozata nyomán. A kritikák a válogatott vereségét és a mutatott játék minőségét bírálták. A válogatott keret kihirdetése 253, míg a franciaországi terrorfenyegetettség 185 megjelenést generált. Utóbbi téma kapcsán döntően azt hangsúlyozták a források, hogy mind a csapat, mind a magyar szurkolók jelentős fenyegetésnek lehetnek kitéve, ami szükségessé teszi bizonyos lépések megtételét (például előzetes regisztráció lehetősége).

A magyar csapat médiaképét pozitívan befolyásolta, hogy az esélylatolgatásokkal foglalkozó megjelenések (169 darab volt) 69 százaléka, 117 híranyag kedvező kontextusban tudósított a válogatott várható szerepléséről. Az ide sorolható tartalmak döntően a csapat tisztes helytállását, akár a csoportból való továbbjutását jelezték előre főleg a szurkolói szavazások és Gera Zoltán nyilatkozata alapján. Szintén a pozitív hangvételű tartalmak domináltak a válogatott elutazása és búcsúztatása esetén (79), valamint a külföldi szakértők és szakmai orgánumok értékelései (65) kapcsán. A csapatot érintő legtöbb negatív híranyag (18) ahhoz az értesüléshez kapcsolódott, miszerint az Európa-bajnokságon résztvevő csapatok között a magyar válogatott játékosainak összesített piaci értéke a legalacsonyabb.

A csoportellenfelek médiaképe tematikát illetően hasonlóan alakult. Valamennyi nemzeti tizenegy esetén az egymás elleni mérkőzések kerültek legtöbbször a médiába. Ausztriát 469, Portugáliát 456, míg Izlandot 421 megjelenés nevesítette az Európa-bajnokság csoportkörében esedékes mérkőzéseket illetően. Jelentős híraktivitás kötődött a felkészülési mérkőzésekhez is. A három csapat közül Portugália médiaképe alakult a legkedvezőbben. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy 21 előnyös megjelenés tudósított a válogatottról, mint végső győzelemre is esélyes csapatról. Ezenkívül 16 híranyag arról számolt be pozitív kontextusban, hogy a torna legértékesebb játékosa Cristiano Ronaldo, ami a portugál csapat összértékét is meghatározza. Izland csapatánál a pozitív tartalmakat elsősorban a felkészülési mérkőzéseken elért sikerek generálták, míg a kritikák a vereségekhez kapcsolódtak. Ausztria esetén az esélylatolgatások is kedvezően alakították a csapat médiaképét, mivel 22 híranyag is arról számolt be, hogy nyugati szomszédunk szinte biztos továbbjutóként várhatja a csoportküzdelmeket. A negatív tartalmakért elsősorban a felkészülési találkozók feleltek.

Az F csoport válogatottjainak híraktivitása polaritás szerint bontva
Az F csoport válogatottjainak híraktivitása polaritás szerint bontva
A magyar válogatott napirendi témái polaritás szerint bontva
A magyar válogatott napirendi témái polaritás szerint bontva

 

A csoportellenfelek napirendi témái polaritás szerint bontva
A csoportellenfelek napirendi témái polaritás szerint bontva
Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik