Média

Új fázisban a magyarországi Szupergyors Internet Projekt

24.hu
24.hu

2016. 05. 19. 13:05

Több mint 40 szolgáltató pályázott a legalább 30 Mbit/sec sávszélességű internetkapcsolat országos szintű kiépítését célzó Szupergyors Internet Projekt keretében.

A Szupergyors Internet Projekt, amely a legalább 30 Mbit/sec sávszélességű internetkapcsolat országos szintű kiépítését célozza, az eddigi legnagyobb hírközlő-hálózati beruházási program Magyarországon. A mintegy 100 milliárd forintot megmozgató, nagyobb részben vissza nem térítendő forrásra épülő pályázat első ütemére több mint 40 szolgáltató pályázott. Ezek bírálata hamarosan lezárul, és még idén megindulhat a hálózatfejlesztés. Egy mai konferencián az ágazat meghatározó szereplői adnak tanácsokat, és a Lengyelországban már lezajlott beruházások tapasztalatait is megismerhetik a résztvevők.

A minimum 30 megabites sávszélességet ígérő beruházás azért kiemelt jelentőségű, mert jelenleg több mint 1 millió hazai háztartásban még elvi lehetősége sincs annak, hogy valaki otthonra nagysebességű internet rendeljen magának. Pedig az EU felé is tettünk erre vonatkozó vállalásokat, amelyeket 2020-ig meg kellene valósítani, sőt a kormány célkitűzése, hogy a lefedettségi célt már 2018-ra, vagyis két éven belül elérjük.

A mai konferencia kapcsán az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) közölte: a mintegy 75 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós forrásból, valamint az ezekhez igényelhető több tízmilliárd forintnyi kedvezményes hitelkonstrukcióból álló keretre vonatkozó pályázatok beadása az első ütemben két körben zajlott, a második kör tisztázó kérdései még ebben a hónapban lezárulnak. Az első szerződések megkötése, ezzel a beruházások megindulása tehát kézzelfogható közelségbe került. A GINOP 3.4.1. és GINOP 8.2.1. pályázatok állásáról, valamint a program egészéről a legfrissebb információkat ma a Kerepestarcsán megrendezendő „Együtt a szélessávért” konferencián ismerhetik meg az ágazati szakemberek, ahol Debreceni Győző, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség projektvezetője értékeli ezeket.

A szükséges hálózati infrastruktúra kiépítéséhez azonban a forrásokon túl szükség van arra is, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő szintű gyakorlati tudás, tapasztalat is. Ezek megszerzésében segíthet már lezajlott projektek megismerése, kiértékelése. A konferencián ezért a kormányzat, a szolgáltatók, a beruházók, a kivitelezők, a tervezők, az eszközbeszállítók és a projektmenedzsmentek vitatják meg nemcsak a terület legfontosabb kérdéseit, de a konkrét válaszokat is. A már lezárult lengyel szélessávú beruházásokról ugyanis első kézből, maguk a lengyel előadók adnak hasznos információkat.

A PannonCom-Kábel, a Metalcom és a HP Enterprise által szervezett konferencia média együttműködő partnere az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér). Dr. Kopiás Bence, az Infotér elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a minden korábbinál nagyobb horderejű és keretösszegű program jelentős projektmenedzsmenti, tervezői, kivitelezői, valamint kapacitásbeli kihívás elé állítja a piac szereplőit. Ezek leküzdésében különösen hasznos megismerni és elemezni a más országokban már lezajlott hasonló projektek tapasztalatait. Ezért fontos szerinte, hogy minden ilyen fellelhető gyakorlati ismeretet megismerjenek és megfelelően hasznosítsanak a hazai szakemberek, hogy ezek a tapasztalatok is erős alapot adjanak a magyar program sikeréhez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.