Média

A Főszerkesztők Fóruma törvényjavaslattal tenné átláthatóbbá a magyar médiaviszonyokat

Olyan törvényt szeretnének, ami alapján megelőzhetők lennének a VS.hu-hoz hasonló esetek, amikor is az állam titokban pénzel médiavállalatokat.

A Főszerkesztők Fóruma a Facebookon jelentette be szerdán, hogy jogszabályi megoldást javasol a média átláthatóságáért. Magyarázatuk szerint azért van erre szükség, mert az elmúlt időszakban a médiapiacot is megrázta a VS.hu nyilvánosságra került támogatásainak sora és a szerkesztőségi tagok tömeges felmondása. A napvilágra került információk rámutatnak a médiapiac évek óta romló átláthatóságának problémájára és a piac torzulásaira, amely minden szereplőnek rossz: az újságíróknak, dolgozzanak bár ilyen forrásokból részesülő vagy nem részesülő orgánumoknál és – legfőképpen – a közönségnek is.

A gyakran a szerkesztőségek számára sem ismert médiatulajdonosok és az állami bevételek átláthatatlansága olyan kiszámíthatatlansági tényező, amely folyamatos etikai kockázatot jelent.

– írják.

A Főszerkesztők Fórumának az a javaslata, hogy az Országgyűlés alkosson jogszabályt a médiatulajdonlás és a médiatermékek állami bevételeinek átláthatóságáról, amely szerintük két eszközzel érhető el. Egyrészt a médiatermékek tulajdonosai (az úgynevezett végső haszonhúzó tekintetében) legyenek nyilvánosak. Tulajdonosaik kilétét a médiatermékek tudassák fogyasztóikkal és tájékoztassák őket minden alkalommal, amikor ebben változás áll be. Mintaként például a tőzsdei bejelentési kötelezettség szabályai szolgálhatnak, ahol elegendő 5 százalék feletti tulajdonosi részesedés felett tájékoztatni a nyilvánosságot.

Emellett azt javasolják, hogy jogszabály kötelezze a médiatermékeket, hogy évente nyilvánosan számoljanak be az államtól (nem a kormánytól, hanem minden állami intézménytől, beleértve az önkormányzatokat, az állami vállalatokat, a költségvetési alrendszereket) származó bevételeikről. Egyes médiumok ezt ugyan ma önkéntesen megteszik, de nem várható az önkéntes vállalás széles körű növekedése. Az államtól származó bevételek nyilvánossága hozzájárulna a piaci transzparenciához és csökkentené a sajtóban dolgozók kiszolgáltatottságát – vélekedik a Főszerkesztők Fóruma, amely úgy gondolja, hogy fenti megoldások csökkentenék az újságírók és médiacégek kiszolgáltatottságát, növelnék a közönség médiatudatosságát és általában is növelnék a transzparenciát az állam és a média viszonyában.

A Főszerkesztők Fóruma azután állt elő javaslatával, hogy az elmúlt hetekben világossá vált, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványain keresztül óriási összegekkel támogatta a VS.hu és az Origo.hu tulajdonosát, a New Wave médiacsoportot. A korábban eltitkolt információ nyilvánosságra kerülése után a VS.hu szerkesztőségének nagy része felállt, beleértve a főszerkesztőt is.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik