Média
Médiatanács

Támogatás az InfoRádiónak, bírság az RTL Klubnak és a Hatoscsatornának

Öt fővárosi adó – a Civil Rádió, az Inforádió, a Jazzy, a Klasszik, a Katolikus Rádió – műsora és húsz vidéki rádióműsor anyagi támogatást kap a Médiatanácstól, amely eheti ülésén az RTL-t és a Hatoscsatornát büntette meg.

50 ezer forintot kell fizetnie a Hatoscsatornának és az RTL Klubnak

Az NMHH Médiatanács eheti ülésén úgy határozott, hogy a Hatoscsatorna február 7-i Tabuk, titkok, tények című műsorában megszólaló vendég a kijelentésével kirekesztette a mozgássérültek csoportját, amikor többek között „rossz emberek inkarnációiként” írta le az érintetteket, valamint a nekik nyújtott segítség megtagadására szólított fel, a műsorvezető pedig nem utasította el az elhangzottakat. Emiatt a Médiatanács megállapította, hogy a médiaszolgáltató jogsértést követett el, és 50 ezer forint bírságot szabott ki, valamint közlemény közzétételére kötelezte a televízió szolgáltatóját a televízió-műsorban. A testület enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a csatorna utólag, a műsorszám egy későbbi adásának elején és végén, valamint honlapján is elnézést kért az esetlegesen okozott sérelemért.

A Médiatanács eheti ülésén az RTL Klubot azért büntette meg, mert a tavaly december 12-i Kalandor című műsorszámában szabálytalan termékmegjelenítés volt látható két hotel által kínált lehetőségek bemutatásával. A történteket 50 ezer forint bírsággal “honorálta” a grémium.

A Turul Médiát kizárták a rádiós pályázatból

A Médiatanács foglalkozott az Esztergom 98,1 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatára beadott két ajánlattal is, ami alapján a testület a Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft.-t hiánypótlásra kérte fel, míg a Turul Média Kft. pályázati nyilvántartásba vételét megtagadta, mivel egyrészt a pályázónak lejárt tartozása állt fenn a Médiatanács felé, másrészt az előírt, műsortervi vállalásokra vonatkozó formanyomtatványt nem töltötte ki a rendelkezések szerint. A testület hiánypótlásra kérte fel a Gyula 90,5 MHz médiaszolgáltatási lehetőség pályázati eljárásában egyedüliként pályázati ajánlatot benyújtó Telekom Békés Kft.-t.

Állami pénzek rádióknak

A Médiatanácstól ezúttal 25 helyi és körzeti rádióműsor jutott összesen 73,3 millió forintos támogatáshoz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának a rendszeres műsorok gyártását támogató 2016-os pályázatának első fordulójában a Magyar Média Mecenatúra program keretében. Sikerrel pályázott a hírműsorok készítői közül a budapesti InfoRádió és a Magyar Katolikus Rádió 92,3 MHz, a dunaújvárosi Rádió 24, a kiskőrösi Kunság Rádió, a gyöngyösi Dió Rádió, a pécsi 90,6 Rádió 1 és a Rádió 1 Orosháza, a szentesi Rádió 451 és a nyíregyházi Retró Rádió. Tematikus magazinműsorra kapott támogatást a budapesti 90,9 Jazzy, a szombathelyi Credo Rádió, a szentgotthárdi Radio Monoster és a veszprémi Mária Rádió Bakony. Szolgáltató magazin szól majd Médiatanács-forrásból a budapesti Klasszik Rádió 92,1-nél és a Civil Rádiónál, a miskolci Csillagpont Rádiónál, a sátoraljaújhelyi és a szegedi Európa Rádiónál, a mezőtúri Pont Rádiónál, a kecskeméti Gong FM-nél, a kiskunfélegyházi Sirius Rádiónál, a szentesi Rádió 451-nél, a nyíregyházi Retró Rádiónál, a Rádió Szentendrénél és az Isis Rádió Körmendnél.

A Médiatanács közölte: 2011 óta összesen 539 rádióműsor-készítési támogatásról döntött, több mint 1,5 milliárd forint értékben annak érdekében, hogy a helyi és körzeti rádiók hallgatói rendszeresen jelentkező tájékozódási fórumokat érhessenek el.

Filmes támogatások

A testület közölte azt is, hogy kilenc forgatókönyv, illetve filmterv elkészítését támogatja a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program idei Egri Lajos-pályázatán összesen közel 10 millió forinttal. Köbli Norbert Trezor címmel ismét 56-os témához dolgoz fel, amelynek alaphelyzete, hogy a belügyesek saját irattáruk kinyitásához – egy a forradalom zűrzavarában elveszett kulcs miatt – kénytelenek egy bűnöző lakatoshoz fordulni. Bodzsár Márk Az Amazon ház címmel egy II. világháborús női partizántörténetet bont ki, Tóth Barnabás Pannónia utca című filmterve F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányreqénye című, a II. világháború utáni Magyarországon játszódó könyve alapján készül el. Kipróbált receptek címmel Szirmay Ágnes a húszas évek erdélyi arisztokrata hölgyeinek és szolgálólányainak világát idézi fel, míg Spáh Dávid és Kovács M. András Platensee című tervükben a nyolcvanas évekbe kalauzolnak el, ahol egy balatoni hajóbaleset felgöngyölítése Stasi-ügynökök felbukkanásáig vezet. Lengyel Balázs és Papp Gábor Zsigmond Lengyel Balázs A szebeni fiúk című, 1848–49-es ifjúsági regényét dolgozza át. Vészits Andrea A kerek betűrengeteg, avagy Móra mesebirodalmáról szóló terve az olvasást szeretteti meg játékosan a gyerekekkel, Szabó Szonja a Leó és a zsiványok kincse című filmtervében egy városi kisfiú vidéki nagymamájánál átélt kalandjait írja meg. Az Ideje az állatmeséknek – Kró lánya című epizóddal folytatódhat Tóth Zsolt Marcell sorozatterve Fekete István állatregényei alapján. Minden nyertes pályázó a későbbiekben köteles a Médiatanács következő évi Fehér György játékfilm-támogatási pályázatán is elindulni.

A Médiatanács 2011 óta forgatókönyvekre és filmfejlesztésre 83,7 millió forint pályázati támogatást adott 66 esetben, köztük például a Félvilág, a Ketten Párizs ellen és A legyőzhetetlenek című filmek terveire is.

A Médiatanács ezenkívül bejelentette, hogy a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (2016. szeptember 24. – október 2.) legjobbjainak pénzdíjakat ajánl fel a versenyszekció díjaihoz, a közönségdíjhoz, a különdíjhoz és a rövidfilmszekció díjához összesen közel 3 millió forint értékben.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.