Média
radios(1)(430x286).jpg (rádiós, )

Pénzt ad a Médiatanács stúdiótechnikára

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 04. 28. 09:59

Közösségi televíziók és rádiók juthatnak összesen 110 millió forint pályázati forráshoz - erről és helyi rádiós pályázati ügyekről is döntött eheti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

Május 4-től pályázhatnak a közösségi tévék és rádiók a Médiatanács műszaki fejlesztésekre kiírt, összesen 110 millió forintos támogatási keretére a Magyar Média Mecenatúra program részeként – közölte a testület csütörtökön.

A felhívás célja, hogy a közösségi médiaszolgáltatók színvonalas stúdiótechnikával dolgozhassanak, és a nézők és hallgatók modern műszaki környezetben készült műsorokat élvezhessenek. A pályázat négyfordulós, az első fordulóra négy héten át, június 2-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikus úton.

A nyertes pályázók a tervezett összköltség maximum 80 százalékára kaphatnak támogatást, a közösségi televíziók legfeljebb 5 millió, a közösségi rádiók 3 millió, a kisközösségi rádiók 1 millió forint értékben juthatnak fejlesztési forrásokhoz.

A Médiatanács közölte: 2011 óta már 200 alkalommal, összesen közel 550 millió forinttal támogatta a közösségi televíziók és rádiók műszaki megújulását.

Animációs filmsorozatok támogatásáról is döntöttek

A mecenatúraprogram 2015-ös Dargay Attila-pályázatának második fordulójában hét alkotás terve nyert összesen 71 millió forint támogatást, amelyeket a TV2, a Duna Médiaszolgáltató, illetve a Hír TV mutatnak majd be. A pályázatra olyan animációs alkotók jelentkezhettek, akik korábban már nyertek támogatást a Médiatanácstól gyermek- és ifjúsági témájú animációs filmsorozatokra, és azt újabb részekkel kívánják bővíteni, illetve akik magas szakmai és művészi színvonalú önálló, egyedi animációs filmek tervét nyújtják be. A mostani döntésnek köszönhetően további 11 epizód készülhet Benkovits Bálint és Sarkadi Nagy Balázs rendezésében a Paradicsomleves betűtésztával – Etetős versek a menzáról című sorozathoz Lackfi János verseskötete alapján, magyar népzenei és népművészeti vizuális elemek felhasználásával. Az Oscar-díjas Rófusz Ferenc Az Utolsó vacsora címmel készülő kreatív szemléletű műve Leonardo da Vinci híres festményét állítja középpontba. Önálló, tárgyanimációs filmet rendezhet Pataki Szandra a Budapesti Metropolitan Egyetem képviseletében Wireless címmel, amelynek alapötlete, hogy a világ egyetlen, végtelen hosszúságú drótszálból keletkezett. M. Tóth Éva Tranzit című tusanimációs alkotása a rugalmasság és a túlélés esélyeit vizsgálja annak ürügyén, hogy az éjszaka a spájzban torkoskodó főhőst egy dunsztosüvegből megnyíló szabálytalan univerzum szippantja be. Szabó Ildikó Kópék című animációjában a nyugdíjasok kilépnek a tőlük elvárt családi szerepből, minden nap felszabadultan játszanak az utcavégi játszótéren, de aztán a dolgozó felnőttek elzárják őket az élet élvezetétől. Klingl Béla Remake című, különleges, egysnittes, egyszereplős műve egy egész életutat jelenít majd meg számítógépes animációval, kihangsúlyozva a különböző életkorok eltérő szemléletmódját. Papp Károly Kása rendező Helix című filmjében Kelle Antal szobrász interaktív, meditatív, kiismerhetetlen sakkfiguraszobrai játsszák a főszerepet, ahol a két elem mozgatásával és a keletkező komplex formavilággal, újszerű tárgykultúrával leképezhető az emberi kapcsolatok dinamikája.

A Médiatanács közleménye felidézi: a 2014-től pályázható Dargay-felhívásokon eddig 20 alkotás, illetve sorozat részesült mintegy 460 millió forint támogatásban, a Macskássy-pályázatokon pedig további 91 kortárs animációs mű készülhetett el 788 millió forint elnyert pénzügyi forrásból. Ennek eredményeképpen a televíziónézők rendre értékes és friss animációkkal találkozhatnak a képernyőkön, ilyen például Bucsi Réka Love című műve, amely a Berlinalén is szerepelt, vagy Tóth Luca Superbia című alkotása, amely idén a cannes-i Kritikusok Hetén debütál.

Helyi rádiós pályáztatási kérdésekkel is foglalkoztak

A Médiatanács ezen a héten véglegesítette azt a kisközösségi pályázati felhívást is, amely a budapesti terézvárosi telephelyű, egy kilométeres sugarú rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi hasznosítását célozza. A dokumentum csütörtöktől az NMHH honlapján válik elérhetővé. Az április 14-én már kiírt, vidéki kisközösségi rádiós felhíváshoz hasonlóan a Médiatanács enyhítette a pályázók számára előírt, saját készítésű műsorszámok közzétételére vonatkozó előírásokat, emellett a kifejezetten a választott célcsoportnak szóló műsoridő kötelező arányát 67 százalékról 60 százalékra mérsékelte. A pályázati ajánlatokat a felhívás közzétételétől számított 60. napon lehet majd benyújtani.

A kiskunfélegyházi kisközösségi Rádió Smile, illetve a tiszavasvári Best Of Rádió üzemeltetői 60 napos ideiglenes szerződéseket köthetnek a Médiatanáccsal, tekintettel arra, hogy a testület már – két héttel ezelőtt – közzétette a kisközösségi médiaszolgáltatásokra vonatkozó pályázati felhívást, de a pályázati eljárás még nem zárult le, a médiaszolgáltatók jogosultságai viszont április végén lejárnak.

A Kisvárda 93,4 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosításra szóló végleges pályázati felhívás, valamint a Sárvár 96,5 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítását célzó pályázati felhívás tervezetének közzétételéről is döntött a grémium, ezek a testület ígérete szintén napokon belül olvashatók lesznek az NMHH weboldalán.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.