Média

Leépít a New York Times és kivonul Párizsból

70 álláshely szűnik meg a médiavállalatnál. A párizsi irodájukat bezárják, az 1887 óta létező nemzetközi kiadást újratervezik.

A tervezett intézkedésekről a The New York Times Co. kedden számolt be munkatársainak – írta meg a Wall Street Journal. A magyarázat szerint a médiavállalat racionalizálni kívánja nemzetközi jelenlétét.

A kiadó azt közölte a munkatársaival, hogy újratervezik a lap nemzetközi nyomtatott kiadását, a the International New York Times-t, és Párizsból Hong Kongba és New Yorkba helyezik át a szerkesztőségi és produkciós területeket.

Annak érdekében, hogy versenyképesek maradjunk, figyelembe kell vennünk a piaci változásokat. Újra kell gondolnunk, amit a New York Times jelent

– írták egy feljegyzésben, amit a vállalat nemzetközi részlegének dolgozóinak küldtek meg.

A Times nemrégiben jelentette be, hogy 50 millió dollárt fektet be a nemzetközi digitális kiadásának fejlesztésére. A mostani változások egyébként körülbelül 15 millió dollár költséget emésztenek fel: a költségek jelentős része a párizsi iroda megszűnése utáni áthelyezésből és a végkielégítésekből tevődik össze, és a második negyedéves üzleti eredményekben jelentkezik majd.

A nemzetközi kiadás – eredetileg International Herald Tribune néven – 1887 óta jelenik meg Párizsban. A lap azért jött létre, hogy az Egyesült Államokból származó angol nyelvű hírekkel lássák el az Európába látogató turistákat és a Franciaországban élő amerikai expatokat. A lapban 1967-ben szerzett  résztulajdont, majd 2002-ben teljes irányítást a Times, miután kivásárolta a Washington Post 50 százaléknyi részvényét.

Az International New York Times átalakítása egyébként még 2013-ban kezdődött. 2015 végén a lap átlagos napi példányszáma 214 ezer körül volt, ami 2 százalékkal kevesebb az előző évi adatnál – derült ki a Times éves jelentéséből – idézte fel a WSJ.

A Timesnál legutóbb 2014-ben volt nagyobb létszámleépítés: akkor 100 munkavállalótól, a teljes létszám 7,5 százalékától váltak meg, de például a videós és grafikai stáb terén létszámbővülésre is sor került.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik