Média

Örülnek az RTL-nél a kormány döntésének

Az RTL Group székháza
Az RTL Group székháza
Megkérdeztük az érintetteket, mit szólnak hozzá, hogy a kormány úgy döntött, mégis lehetővé teszi, hogy terjesztési-, vagy más néven kábeldíjat kérhessenek. Elsőként az RTL Magyarország reagált.

A tegnapi nap híre, hogy a kormány úgy döntött, lehetőséget biztosít a TV2-nek és az RTL Magyarországnak, hogy terjesztési díjat kérjen műsoraiért a kábelszolgáltatóktól, a vonatkozó rendelet hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben. A műsorokat mostanáig ingyenesen kellett átadniuk, és már hosszabb ideje váratott magára a döntés, amivel egyes iparági vélemények szerint a kormány azért várt ki, hogy először felgyorsítsa a TV2 eladását, majd arra várt, hogy Andy Vajna kormánybiztos átvegye a cégcsoport irányítását, amely így jelentős többletbevételre tesz majd szert éves szinten.

Fragmentálódnak a nézők

A nézői fragmentáció lényege, hogy a nézőtábor – csakúgy mint más országokban – egyre több tévécsatorna között oszlik szét, így az országos csatornák nézettsége valamelyest csökken. Ma Magyarországon több mint 100 tévécsatorna üzemel, így érthető módon ezek sok nézőt elszívtak az RTL Klubtól és a TV2-től. Azonban a két nagy országos csatornán kívül az RTL Magyarországnak és a TV2 Csoportnak is több kábelcsatornája is van, hogy összességében az általuk elért nézőszámot tartani tudják.

A 24.hu a TV2-t és az RTL Magyarországot is megkereste az ügyben, mit szólnak a tegnapi döntéshez, és mikortól várható, hogy pénzt kérnek a programjaikért.

Elsőként az RTL Magyarország sajtókapcsolati vezetője, Pécsi Norbert reagált. Egy közleményt juttattak el hozzánk, amelyben az áll, hogy az RTL Magyarország üdvözli a kormány döntését. A közlemény hozzáteszi: az elmúlt években a médiapiac jelentős átalakuláson ment át: a digitális átállás és a fragmentáció következtében a csak reklámbevételre alapuló üzleti modell a televíziózásban a világ számos országában, így Magyarországon sem tartható már fenn.

A hétfői döntés lehetővé teszi, hogy a helyi tartalmat legnagyobb mennyiségben sugárzó kereskedelmi műsorszolgáltatók alkalmazkodhassanak a megváltozott piaci körülményekhez. Ez a döntés elősegíti, hogy a továbbiakban is magas színvonalon, egyre több hazai gyártású tartalmat tudjon kínálni a magyar televíziónézőknek az RTL Magyarország.

Emelkedhet a tévé-előfizetések ára?

Arra a válaszként megküldött közlemény nem tér ki, hogy mikortól tervezik, hogy díjat kérnek a kábelszolgáltatóktól, de feltehetőleg a következő időszakban megkezdik a tárgyalásokat a kábelesekkel. A témára még visszatérünk, kikérjük a kábelszolgáltatók véleményét is, hogy kell-e “negatív rezsicsökkentésre”, vagyis áremelkedésre számítani a tévé-előfizetéseknél. Hiszen a kormány korábban arra hivatkozott a terjesztési díj bevezetésének elodázásakor, hogy a lakosságot meg akarta védeni attól, hogy többe kerüljön a tévézés.

A kormányrendelet értelmében egyébként nincsen felső határa az RTL és a TV2 által a kábelszolgáltatóktól elkérhető díjnak, ezért csak a szolgáltatókkal való megállapodáson múlik, mennyi extra bevételre tudnak majd szert tenni a csatornák, de az eddigi hírek alapján éves szinten akár 4-5 milliárdos pluszbevételt is jelenthet a műsordíj számukra.

UPDATE:

Kiemelt kép: az RTL Group – az RTL Magyarország anyavállalatának – székháza

Ajánlott videó

Olvasói sztorik