Média
The violent act of acid throwing is primarily against women and children.  These attacks are committed with the intent to disfigure, maim and destroy the social life and future of the victim.  The motivation to commit this type of violence is cultural destitution, intolerance and happens in situations such as family conflicts, rejected marriage proposal, revenge and divorce requests. In addition physical and psychological damages, victims are faced with the experience of social stigma ,blame and social unpleasant tags.

Bejelentették a világ legnagyobb fotóversenyének nyerteseit

24.hu
24.hu

2016. 04. 22. 13:46

A World Photography Organisation (WPO) kihirdette a Sony World Photography Awards 2016, a világ legnagyobb fotográfia versenyének győzteseit.

A rekordszámú 230 103 benyújtott munka közül a Tiszteletbeli Bírálóbizottság végül Asghar Khamseh iráni fotóriporter munkáját tartotta méltónak a fődíj, a L’Iris d’Or Az Év Fotósa cím elnyerésére.

A tizennégy Professzionális kategória győztes munkái közül a legjobbnak kiválasztott “A Gyűlölet Tüze” című fotósorozat nyerte a verseny fődíját. Khamseh a savtámadások áldozatainak életét bemutató munkájáért 25 ezer dollárt nyert. Mellette a többi, 14 Professzionális kategória győzteseinek és döntőseinek névsorát is kihirdették a szakma képviselőinek jelenlétében Londonban.

A nyertes képeket ide kattintva nézheti meg.

Az ünnepségen a World Photography Organisation Kei Nomiyama japán fotóművészt hirdette ki a Nyílt kategória idei győzteseként, aki munkájáért 5 ezer dollár pénzdíjat vihet haza. A ceremónia további részében átadták Az Év Legjobb Ifjúsági és Diák Fókusz Fotósa díjakat is.

Scott Gray, a World Photography Organisation vezérigazgatója elmondta:

Számunkra az a legfontosabb, hogy évről évre egyre több ország fotósa előtt ott álljon a lehetőség arra, hogy a díjátadón elismerést kaphassanak munkájukért, felfedezzék őket, és ezzel új utak nyílhassanak meg karrierjükben. Remélem, az idei győztes inspirálóan hat majd más fotósra is, segít kreativitásuk kibontakoztatásában, és ezzel tehetünk a szakma még szélesebb körű elismeréséért is.

A Sony World Photography Awards minden évben díjazza a fotográfia legjobbjait. A verseny nyílt, a világ minden tájáról bárki jelentkezhet, aki a legrangosabb díj elnyerésével szeretné megalapozni karrierjét.

A nyertes és shortlistes munkákat április 22. és május 8. között a londoni Somerset House-ban állítják ki.

L’IRIS D’OR AZ ÉV FOTÓSA DÍJ GYŐZTESE – ASGHAR KHAMSEH

Az 1963-ban Teheránban született fotóriporter, Asghar Khamseh az iráni Mehr News Agency fotósa. Fő profilja a társadalmat érintő témák, konfliktusok dokumentálása, bemutatása.

A győztes portrésorozat a „Gyűlölet Tüze” címet viseli, amelynek gyönyörű, mégis rendkívül felkavaró fényképei savtámadások áldozatainak életét tárja elénk. A fotósorozat testközelből mutatja be a – főként női és gyermek – áldozatok életét, akik önhibájukon kívül a társadalom kirekesztettjeivé váltak, és akiknek életük végéig viselniük kell az emberi brutalitás okozta testi és lelki sebeket.

Dominique Green, a Dokumentum kategória zsűri elnöke szerint: “Az emberi brutalitás okozta csonkítás bármilyen formája rendkívül érzékeny téma, szerencsére a művészek hosszú ideje tesznek róla, hogy ne fordíthassunk hátat egy ilyen komoly társadalmi problémának. Asghar Khamseh “A Gyűlölet Tüze” képsorozata igazán sokkoló és egyben elgondolkodtató, szinte átéljük ezeknek az embereknek szenvedését már azzal is, ha csak egy pillantást vetünk valamelyik portréra. A zsűri minden tagja nevében mondhatom, hogy csodálattal néztük Asghar Khamseh fotóit, amelyek teljesen más fényben mutatják meg ezeket a tragikus eseményeket.”

Fotó: Asghar Khamseh
Fotó: Asghar Khamseh

A PROFESSZIONÁLIS KATEGÓRIA GYŐZTESEI ÉS DÖNTŐSEI

Az idei évben 10 ország résztvevői közül kerültek ki a hét Dokumentum és hét Művészet kategória győztesei. A díj fennállása óta először sikerült egy fotóművésznek két professzionális kategóriát is megnyernie. A díjak odaítélésekor a fotósok teljes portfólióját figyelembe vették.

MŰVÉSZET KATEGÓRIÁK

Építészet kategória győztese: Amélie Labourdette, Franciaország
2. helyezett – Hui Zhang, Kína / 3. helyezett – Stephan Zirwes, Németország

Elkapott kép kategória győztese – Kirstin Schmitt, Németország
2. helyezett – Nick Ng, Malajzia / 3. helyezett – Andrea Rossato, Olaszország

Konceptuális kategória győztese – Julien Mauve, Franciaország
2. helyezett – Alejandro Beltran, Venezuela / 3. helyezett – Barbaros Kayan, Törökország

Tájkép kategória győztese: Maroesjka Lavigne, Belgium
2. helyezett – Maoyuan Cui, Kína / 3. helyezett – Stefan Schlumpf, Svájc

o    Portré kategória győztese: Marcello Bonfanti, Olaszország

2. helyezett – Fauzan Ijazah, Indonézia / 3. helyezett – Rubén Salgado Escudero, Spanyolország

o    Beállított kép győztese: Alberto Alicata, Olaszország

2. helyezett – Cristina Vatielli, Olaszország / 3. helyezett – Kristoffer Eliassen, Norvégia

Csendélet kategória győztese: Francesco Amorosino, Olaszország
2. helyezett – Oliver Schwarzwald, Németország / 3. helyezett – Hiroshi Watanabe, Japán

Fotó: Francesco Amorosino
Fotó: Francesco Amorosino

DOKUMENTUM KATEGÓRIÁK

Kampány kategória győztese: Jetmir Idrizi, Koszovó
2. helyezett – David Chancellor, Egyesült Királyság / 3. helyzett – Antoine Repessé, Franciaország

Kortárs kérdések kategória győztese – Asghar Khamseh, Irán
2. helyezett- Kevin Frayer, Kanada / 3. helyezett – Simona Ghizzoni, Olaszország

Aktuális ügyek kategória győztese – Angelos Tzortzinis, Görögország
2. helyezett – Andrea and Magda, Olaszország / 3. helyezett – Andrew Burton, Egyesült Államok

o    Mindennapi élet kategória győztese: Espen Rasmussen, Norvégia

2. helyezett – Sandra Hoyn, Németország / 3. helyezett – Stephanie Sinclair, Egyesült Államok

Környezet kategória győztese: Kevin Frayer, Kanada
2. helyezett – Li Feng, Kína / 3. helyezett – Lucy Nicholson, Egyesült Királyság

Emberek kategória győztese: Kevin Frayer, Kanada
2. helyezett – Filippo Venturi, Olaszország / 3. helyezett – Alessandro D’Angelo, Olaszország

Sport kategória győztese: Nikolai Linares, Dánia
2. helyezett – Jens Juul, Dánia / 3. helyezett – Annick Donkers, Belgium

A NYÍLT KATEGÓRIA GYŐZTESE – KEI NOMIYAMA, JAPÁN

Az idei év Nyílt kategória győztesének Kei Nomiyama “Bűbájos bambuszerdő” című fotóját választotta meg a zsűri, amelynek elnöke a Time Out London / Sunday Times Travel korábbi képszerkesztője, Jael Marschner volt. A nyertes művészt 5000 dollárral díjazták.

Fotó: Kei Nomiyama
Fotó: Kei Nomiyama

A japán Ehime Egyetem környezeti-kémia Ph.D. docense, Kei Nomiyama kedvenc témája a vad- és víz alatti élővilág.  Csodálatos képe egy szentjánosbogarat (Luciola parvula) örökített meg a Shikoku-sziget hegyei között, az esős évszak kezdetén.

Munkáját a Nyílt kategória március 29-én bejelentett 10 győztese közül választották ki. Ez a kategória minden fotós számára szabadon hozzáférhető, a nevezéshez elég csupán egy fénykép.

AZ ÉV IFJÚSÁGI FOTÓSA KATEGÓRIA GYŐZTESE – SAM DELAWARE, EGYESÜLT ÁLLAMOK

Nővéréről készült, rendkívül szép portréjáért az Év Ifjúsági Fotósa elismerést a 18 éves Sam Delaware vehette át 2016-ban. A Maine állami Freeportból származó fiatal jelenleg a kaliforniai Angwinben jár iskolába, a fotózást autodidakta módon tanulta 12 éves kora óta. A Sony World Photography Awards a nyeremény részeként Delaware londoni útiköltségeit is állta, hogy személyesen vehesse át a díjat.

A legjobb kép a három Ifjúsági kategória győztes munkái közül került ki. Az Ifjúsági kategóriába minden 12 és 19 év közötti fotós nevezhet képet.

AZ ÉV DIÁK FÓKUSZ KATEGÓRIA GYŐZTESE

Az idei év Diák Fókusz kategória győztese a 23 éves Sofia Jern a finnországi Novia Egyetemről.  Munkájáért az egyetem 30 000 dollár értékű Sony fotós felszerelést kapott a londoni díjátadón.  Képsorozata nyomon követi a kenyai Kitale városában élő, a valóság elől menekülő, drogozó fiatalok életét.

A Diák Fókusz a világ egyik legnagyobb, fotós hallgatóknak szóló programja, amely több mint 400 oktatási intézményben működik világszerte. A programot a British Journal of Photography támogatja.

A FOTÓZÁS MŰVÉSZETÉHEZ KIEMELKEDŐEN HOZZÁJÁRULÓK DÍJ GYŐZTESE – RONGRONG & INRI

RonRong & inri, a kínai kortárs fotográfia úttörőjének számító fotós házaspár nyerte a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díját a londoni ceremónián. A World Photography Organisation nemcsak művészi alkotásaikért díjazta a házaspárt, hanem az ázsiai fényképészetre gyakorolt hatásukért is.

RongRong & inri fotói a tradicionális sötétkamra technikának köszönhetően egész más perspektívából tárják elénk saját kis intim világukat.  Együtt alapították Kína első kortárs művészeti terét, amelyet felajánlottak a Three Shadows Photography Art Centre-nek, valamint a Les Recontres d’Arles-lal partnerségben álló Jimei x Arles Photo Festival 2015 számára.

Az első nagyszabású európai kiállítás RongRong & inri munkásságából a Somerset House-ban lesz a Sony World Photography Awards szervezésében.

A Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók Díját eddig Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, Elliott Erwitt és Phil Stern nyerték el.

KIÁLLÍTÁS ÉS KÖNYV

A győztes és shortlistes munkák április 22. és május 8. között a londoni Somerset House-ban tekinthetőek meg. A Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díját elnyertRongRong & inri válogatott munkái is e kiállítás keretében mutatkoznak be a közönségnek.

A győztesek és shortlistesek munkáinak gyűjteménye könyv formában megvásárolható a www.worldphoto.org oldalon.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.