Média
Az Axel Springer éves közgyűlésén a társaság vezérigazgatója további növekedést jelentett be

Fizet az Axel Springer

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 04. 15. 10:19

Pompásan zárta a 2015-ös üzleti évet a nagy médiakonszern, amely jelentős osztalékot is fizet a részvényeseinek a napokban megtartott közgyűlési döntés értelmében.

Szerdán tartotta éves közgyűlését az Axel Springer SE, amely részvényeként 1,8 euró osztalék kifizetéséről határozott a 2015-ös pénzügyi év alapján. A forgalomban lévő Axel Springer részvények számának növekedése miatt ez azt jelenti, hogy az előző évi 178,1 millió euró helyett idén már 194,2 millió eurót fizetnek ki ebből a célból.

A közgyűlés elfogadta a társaság üzleti jelentését is, ami alapján a cégcsoport bevételei 8,5 százalékos növekedéssel 3,2949 milliárd eurót tettek ki, szemben az előző évi 3,0379 milliárd euróval.  Ami a profitot (EBITDA) illeti, az 10,2 százalékos növekedéssel 559 millió euró lett 2015-ben, szemben a 2014-es 507,1 millió euróval.

Kedvezően alakult az eredmény (EBITDA) és a vállalat teljes bevételének hányadosa (EBITDA margin) is: 2015-ben 17 százalék lett, szemben az előző évi 16,7 százalékkal. Növekedett az egy részvényre eső eredmény is, méghozzá 10,3 százalékkal 2,22 euróra, a korábbi 2,01 euróról.

A közgyűlésen Mathias Döpfner, a társaság vezérigazgatója 2016-ra további árbevétel- és profitnövekedést vetített előre beszédében. Jelezte továbbá, hogy különböző beruházásokat is végrehajtanak majd a további növekedés érdekében.

A vállalat elfogadott éves üzleti jelentéséből egyébként az is kiderül, hogy a cég árbevételének közel felét produkáló, 1,582 milliárd eurót hozó fizetős kiadványok 2,2 százalékkal kevesebb árbevételt értek el, mint 2014-ben, de a hirdetési terület 753 millió euróra ugrott, ami 47,1 százalékos növekmény.

A társaság a Ringier Axel Springer (RAS) vegyesvállalattal a kelet-európai – a szlovák, a lengyel és a magyar bulvárpiacon – is jelen van. (Magyarországon a RAS adja ki például a Blikk című napilapot és a Kiskegyedet.)

Az üzleti jelentésből az is kiderül, hogy hazánkban 2015-ben 7,7 százalékkal ugrott meg az online és két százalékkal csökkent a nyomtatott hirdetések nettó értéke. Előbbi kapcsán 2016-ra 6,8 százalékos pluszra, utóbbinál másfél százalékos mínuszra számítanak.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.