Média

Díj a magyar adatújságírásért

A Fiatal Adatújságíró-díjat idén első alkalommal hirdették meg. Többek között 400 eurót és más támogatást lehet szerezni.
Kapcsolódó cikkek

A pályázatra egyetemi, illetve főiskolai hallgatók és fiatal újságírók jelentkezhetnek adatújságírásra épülő projektekkel. A legjobb pályamű készítője elnyeri a Fiatal Adatújságíró-díjat, és egyúttal lehetőséget kap arra, hogy projektje megvalósításán szerkesztőségekkel, újságírókkal együtt dolgozzon.

A díjat az Adattal az újságírásért című projekt keretében ítélik oda, amelyet az Asimov Alapítvány, a Független Médiaközpont és a Google közösen valósít meg. A projekt részeként az ELTE BTK MMI Média és Kommunikáció Tanszékén és a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén adatújságírás órákra is sor kerül a tavaszi félévben, amelyeket elismert magyar és külföldi szakértők tartanak.

A Fiatal Adatújságíró-díjra 30 év alatti diákok és újságírók pályázhatnak bármilyen – politikai, gazdasági, kulturális, sport, tudományos és egyéb – országos vagy helyi témával, amelynek feldolgozásához szükség van az adatújságírás eszközeinek alkalmazására. A pályázónak részletesen be kell mutatnia a témajavaslatot, a feldolgozás választott módszertanát és eszközeit, valamint ütemezési tervét. A bírálat egyik fontos szempontja, hogy a benyújtott pályamű önálló, már megkezdett kutatáson alapuló, eredeti téma feldolgozására vonatkozzon.

Mi az adatújságírás, vagy angolul data-driven journalism? Ez a YouTube videó segít megérteni:

Ebben a néhány évvel ezelőtti videóban  pedig a Guardian illetékese mesél arról, hogy milyen izgalmas adatújságírós projektek vannak.

A határidőre beérkezett pályázatokat három tagú, adatújságírókból álló zsűri bírálja el. A nyertes pályamű készítője díjazásban részesül 400 euró értékben, emellett lehetőséget kap arra, hogy témajavaslata megvalósításán szerkesztőségi műhelyben dolgozzon, története pedig 2016 során megjelenjen. A zsűri különdíjat és más elismerést is odaítélhet a sikeres pályázóknak – áll a kiírásban.

A pályázatokat április 30-án éjfélig várják. A díjkiosztó ünnepséget a Független Médiaközpont májusban tartja.

A pályázattal kapcsolatos további részletek ezen az oldalon találhatók: http://www.cij.hu/hu/fiatal-adatujsagiro-dij-palyazati-felhivas

Ajánlott videó

Olvasói sztorik