Média

Nőket érdeklő témáról cikkező újságírót díjaznak

Zsigmond Márta
Zsigmond Márta
Idén hatodszor ítélik oda a Zsigmond Márta Média-díjat.

A díjat, amivel a rendszerváltás előtti egyetlen „pártonkívüli” főszerkesztőnő (Ez a Divat) emlékére alapítottak, olyan 40 év alatti – tévés, rádiós, a nyomtatott vagy az internetes sajtóban publikáló – kolléga vagy kolléganő nyerheti, aki a közélettől a divatig bármilyen témában – harcosan vagy harmonikusan – munkáival tenni próbál jobb közérzetünkért, lelki és testi átváltozásunkért, hasznosan szórakoztat.

A nettó 100 ezer forint pénzjutalommal járó emlékdíjat a profi kategóriában az a magyarul publikáló újságíró nyerheti el, aki a 2015. április 30. és 2016. április 28. közötti időszakban televízió- vagy rádióadásban, a nyomtatott sajtóban vagy az interneten közzétett munkáiban többször dolgozott fel a nők érdeklődésére fokozottan számot tartó kérdést – a közélettől a divatig bármilyen témában –, és tenni próbált az emberi harmóniáért, közérzetünkért, lelki és testi átváltozásunkért.

A kiírás szerint az elbírálásnál kiemelt szempont a könnyed és lendületes stílus, a határozott témaközelítés, a kendőzetlen témafeltárás, a közvetlen tálalás, esetenként a sodró nyelvhasználat. Előnyt jelent a szakmai útkeresés, bármilyen „úttörő munka”. Emellett szerkesztői tevékenység is elismerhető, de soha nem életmű-díjként, hanem konkrét munkák, esetleg sorozatok jutalmazásaként.

A díjakat május 7-én, a budapesti Sajtóházban adják át, ekkor kerül sor az egykori közéleti, ifjúsági és divatújságíróra, az Ez a Divat egykori főszerkesztőjére rendezett megemlékezésre is.

A díjat odaítélő kuratórium:  Bus István, a Nők Lapja újságírója, a Playboy főszerkesztője (a díj első nyertese, 2011), Kertész Zsuzsa, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió egykori műsorvezetője, Krug Emília, a 168Óra szerkesztője (díjnyertes, 2013), Liptai Lívia, az Elle főszerkesztője (díjnyertes, 2012), Ónody-Molnár Dóra, Virág F. Éva-, Szabad Sajtó- és EU Újságíró-díjas publicista, (díjnyertes, 2014), Orosz Ildikó, a Magyar Narancs újságírója (díjnyertes, 2015), Pataki Ágnes, egykori manöken, Balázs Béla-díjas filmproducer, Takács Ildikó, kommunikációs vezető, a Demján Sándor Alapítvány kurátora, Vámos Magda, Eötvös-díjas divattervező, a Magyar Divatszövetség elnöke, Veiszer Alinda, Prima Primissima-, Bossányi- és Kovácsi-díjas tv-riporter, Komlósi Gábor, újságíró, médiaiskola-igazgató (KOS), a MÚOSZ elnöke, a névadó fia.

A pályázatok beérkezési határideje: 2016. április 28. csütörtök 19 óra.

A pályázatok érkezhetnek postai úton (MÚOSZ, Zsigmond Márta Médiadíj, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a), valamint személyes kézbesítéssel (a fenti címen), hétköznap 8 és 19 óra között, továbbá e-mailben a kos.riporteriskola@gmail.com címre. A pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó 3 darab,  a médiában 2015. május 1. és 2016. április 28. között megjelent – a nyomtatott sajtóban, televízióban, rádióban vagy online-felületen megjelent munkáját, a pályázó eddigi média-pályafutásának rövid leírását, a pályázó elérhetőségeit (mobiltelefon, e-mail, postacím).

Pályamunkát elsősorban magától a szerzőtől várnak, de elfogadják szerkesztőségek, mentorok, vagy bármely közösség javaslatát is. Ajánlás nem szükséges.

További részletek a Komlósi Oktatási Stúdió honlapján és a MÚOSZ oldalán találhatók.

Az eddigi győztesek:

Profi kategória: Bus István, Liptai Lívia, Krug Emília, Ónody-Molnár Dóra, Orosz Ildikó
Hallgatói kategória (KOS): Vészabó Noémi és Berkesi Judit, Kocsis-M. Brigitta, Tóth Nóra Anna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik