Média
Medvegy Gábor

Erdei Zsolttal közösen kampányol a Cartoon Network és az UNICEF

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 03. 09. 16:34

A gyerekbántalmazások ellen vetik be az ismert bokszolót.
Korábban a témában:

A Cartoon Network csatorna és az UNICEF Magyar Bizottság idén is közös kampányt indít, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek egymás közti erőszakos viselkedésére és annak orvoslási lehetőségeire.

A világszerte népszerű gyermekcsatorna és a nemzetközi humanitárius-gyermekjogi szervezet kezdeményezése mellé állt Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó is. A vele készült interjúban és kisfilmben arról beszél, hogy az erőszakos viselkedés semmilyen formában nem megengedhető. A közös kampány segíti a gyerekeket, hogy felismerjék, ha bántalmazás alanyai lesznek, ne féljenek külső segítséget kérni, álljanak ki magukért, bántalmazott, bajba jutott társaik mellett, illetve legyenek egymással toleránsak, udvariasak. Ezenkívül megosztja személyes tapasztalatait arról, hogy a sport milyen visszatartó és közösségépítő erővel bír az erőszakos, durva viselkedés kialakulása ellen.

Ahogy én elkezdtem sportolni, ritkultak az engem ért atrocitások, és ezzel párhuzamosan a jegyeim is javultak. A fairplay, azaz a tisztességes játék nemcsak a sportban, hanem a mindennapokban is elengedhetetlen

– vallott személyes élményeiről az UNICEF sportkövete.

Érdekel a content marketing?


Jelentkezz a márciusban induló képzésre!

A Cartoon Networkön látható felhívás mellett idén is látható a csatorna saját gyártású animációs Aki ver, az nem haver… mottójú mini sorozata. A  szpotokban animációs szereplők mesélik el történetüket a bántalmazó, az elszenvedő és a külső szemlélő szemszögéből, valamint készült egy film a barátság erejéről, fontosságáról. A csatorna külön weboldalt is készített az alkalomra, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a nagykövettel, elsajátíthatják a toleráns, etikus viselkedés alapszabályait, hasznos tanácsokat kapnak, hogy mit tegyenek, hová forduljanak segítségért probléma esetén. A filmek nemcsak a csatornán láthatók; az UNICEF Magyar Bizottság felhasználja azokat Ébresztő-óra című országos iskolai tanóra-programjának anyagához is, illetve a programban részt vevő általános iskolás tanulók a kampánnyal kapcsolatos segédanyagot is kapnak.

Nem ismerik fel a gyerekek, ha megalázzák őket

Az UNICEF Magyar Bizottság adatai szerint hazánkban minden második iskolás gyermek vett már részt verekedésben vagy volt szenvedőalanya az iskolai erőszak egyéb formáinak. A legnagyobb probléma, hogy a gyerekek nem mindig ismerik fel, ha méltatlan helyzetbe kerülnek, illetve nem mindig tudják, hogyan oldják meg ezeket a helyzeteket, kihez forduljanak. A Cartoon Network és a gyermekjogi szervezet közös kezdeményezésének legfőbb célja, hogy gyerekek számára vonzó és figyelemfelkeltő módon üzenjen: az iskolai, illetve egymás közti bántalmazást nem kell eltűrniük, van megoldás, ne féljenek kiállni magukért, társaikért, vagy segítséget kérni, akár az UNICEF HelpAPP mobilalkalmazását használva, akár az UNICEF Ébresztő-óra programra jelentkezve.

Az  UNICEF HelpApp segítségével a gyermekek az alapvető segélykérő funkciók mellett konkrét tanácsokat is kapnak, amelynek segítségével nagyobb eséllyel tudnak megmenenekülni szorult helyzetükből.

„Az UNICEF hitvallása szerint, minden gyermeket megillet az erőszakmentes gyermekkorhoz való jog. A gyerekeknek minden segítséget meg kell adnunk nekünk felnőtteknek, hogy megtanítsuk az erőszakhelyzetek felismerésére és kezelésére, bárhol és bármilyen formában is történjék, s felelősségünk van abban is, hogy magunk is olyan technikákat, módszereket alkalmazzunk, amelyek a konfliktusok erőszakmentes feloldását mutatják”

– mondta dr. Lux Ágnes, az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója. A filmek megtekinthetők a Cartoon Network YouTube csatornáján is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.