Média
Médiatanács

Figyelmeztetés a Kossuth Rádiónak a Médiatanácstól

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 02. 26. 14:53

A Kossuth Rádió, a TV2, a Class FM, a Music FM, az RTL és a Klubrádió is téma volt a Médiatanács eheti ülésén, ahol a tévéműsorokban és tévéreklámokban feltűnő, a szolgáltatások és termékek túl direkt népszerűsítése, valamint a rádiókban elhangzó elégtelen magyar zenei arány miatti jogsértésekkel foglalkoztak leginkább.

Érdekel a content marketing?


Jelentkezz a márciusban induló képzésre!

A Médiatanács figyelmeztette a Kossuth Rádió médiaszolgáltatóját a reklámszabályok betartására, mert a rádió egy tavaly novemberi adásában egy alkalommal olyan benzinkút-reklámot népszerűsített, amely közvetlenül szólított fel gyermekeket arra, hogy rábeszéljék szüleiket vagy másokat a vállalat plüssállatainak megszerzésére.

A Médiatanács azt is bejelentette, hogy hatósági eljárást indít a TV2 Trendmánia műsorának januári adása miatt, amelyet egy körömlakk-gyártó támogatott, vállalkozásának túl direkt, a hatóság szerint szabálytalan megjelenítésével. Két hatósági eljárás indul az RTL Klubbal szemben: egyrészt az Egészségkalauz műsor decemberi epizódja miatt, amelyben egy patika hálózatot, másrészt a Kalandor című turisztikai magazin tavaly decemberi adása miatt, amelyben két wellness-szolgáltatást jogsértő módon népszerűsítettek.

A Médiatanács közleményében emlékeztetett: évente átlagosan mintegy 200 hatósági eljárást indít médiafelügyeleti ügyekben, a leggyakoribb jogsértésnek a hatósági szerződésekben foglalt vállalásoktól való eltérések után a reklámszabályozási területen észlelt hiányosságok bizonyulnak.

A testület döntött arról is, hogy nem indít hatósági eljárást a Class FM Morning Show műsorának január 27-i és 28-i adásában az egyik műsorvezető orvosi kezeléséről szóló viccelődés miatt, amiket egy állampolgár bejelentésben kifogásolt. A Médiatanács megállapította, hogy bár a műsorszám egyéni érzékenységet sérthetett, az elhangzottak nem vetették fel az emberi méltóság – ezen belül a beteg emberek méltóságának – védelmét célzó rendelkezés megsértését, mert az élcelődés a műsorvezetők saját orvosi problémáin csattant, azt nem általánosították. A műsorrésszel kapcsolatban nem merült fel korhatár-besorolási szabálytalanság sem.

Nem volt elég magyaros a zenei kínálat?

Szintén hatósági eljárások kezdődnek hét körzeti rádió és három kisközösségi rádió szolgáltatójával szemben, mert a vizsgálatok szerint tavaly vélelmezhetően nem teljesítették rendben a magyar zene arányára a médiatörvényben előírt rendelkezéseket. A helyzet tisztázására a Médiatanács nyilatkozatra hívja fel a körzeti adók közül a fővárosi székhelyű Music FM, Civil Rádió és Klubrádió szolgáltatóját, valamint a miskolci Ozone FM 96,3 és Szent István Rádió 95,1 valamint az egri székhelyű Szent István Rádió 91,8 és a nyíregyházi Európa Rádió 100,5 szolgáltatóit.

A kisközösségi rádiók közül a gyomaendrődi Rádió Sun, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium Táska Rádiója és a Rádió Szarvas üzemeltetői számíthatnak az eljárásra.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.