Média

A programmatic láz elérte a tévéket is

NBC Universal
NBC Universal
Az eddig az online világban teret hódító programmatic megérkezett a televíziózás világába is. Az NBC Universal tévészpotokat árul így, teljesen automatizáltan.

Automatizáltan adják el a hirdetési helyeket

A programmatic típusú működés egy kétirányú kereskedelmi tevékenység, méghozzá teljesen automatizáltan. Az online kiadók vagy tartalomszolgáltatók (illetve immáron televíziók) szoftverek segítségével áruba bocsátják a hirdetési felületeik egy részét, míg a hirdetők – szintén szoftverek segítségével – megvásárolják azokat. Ilyen egyszerű. Gépekkel vásárolunk és értékesítünk hirdetéseket.

Sokat írunk mostanában a programmaticról, vagyis az automatizált, programozott módon történő hirdetésértékesítésről. Nem véletlenül: a programmatic az idei médiapiaci trendek egyik legmeghatározóbbika. Mostanáig azonban csak az online, illetve digitális tartalomszolgáltatók és hirdetők, illetve ügynökségét munkáját érintette, de most úgy tűnik, hogy a televíziós világba is kezd beszivárogni.

A Wall Street Journal arról ír, hogy az NBCUniversal automatizált módon is elkezd lineáris, tehát hagyományos tévés reklámidőket értékesíteni.

A hirdetők a saját médiavásárló technológiájukat, eszközeiket használhatják ehhez. A médiavásárlók láthatják a szoftvereikben, hogy mikor vannak szabad reklámidők, és különböző adatokat is lekérhetnek a potenciális nézőkkel kapcsolatban, majd mindezt egy médiatervbe tehetik össze anélkül, hogy ehhez fel kellene hívniuk az NBC bármely munkatársát. Néhány kattintással később pedig már jön is a visszaigazolás, hogy megvették maguknak a reklámhelyet.

Érdekel a content marketing?

banner_300x250_fiu_nlc_24
Jelentkezz a márciusban induló képzésre!

A hirdetők egyébként dönthetnek úgy is, hogy akár egy hét múlva már láthatóak legyenek a megvásárolt reklámidőkben a spotjaik.

A dolog egyébként nem keverendő össze a real-time biddinggel (RTB), vagyis a valós idejű licittel, ugyanis a tévés hirdetési helyeket ebben az esetben nem aukción, egymásra rálicitálva veszik a vevők, ahogy az sok digitális médiafelületen a programmatic esetében működik.

Az NBC Universal lépése valószínűleg az egész iparágra kihat majd, könnyen lehet, hogy más televíziók is követni fogják a hirdetésértékesítés automatizálását, bár sok helyen még tartanak attól, hogy kiadják a kezükből a kontrollt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik