Média

Kína még inkább bekeményít az interneten

Kína internetcenzúra internetes szabályozás
Kína internetcenzúra internetes szabályozás
Életbe lép egy új szabályozás, ami még inkább keretek közé szorítja az internetes tartalomszolgáltatókat, illetve mindenkit, aki az interneten publikál bármilyen tartalmat.

Március 10-én lép hatályba az az új szabályozás Kínában, ami törvényben rögzíti a kormányzat eddig is szigorú internetes kontrollját, valamint tovább bővíti azon online tartalmak körét, amelyeket csak országhatárokon belül elhelyezett szervereken lehet nyilvánossá tenni.

Az új szabályozás alapvetően megtiltja a külföldi tulajdonú vállalatok számára, hogy részt vegyenek az online tartalompublikálásban, ugyanakkor bizonyos projektek esetében eseti engedélyt ad arra, hogy kínai cégekkel együttműködjenek, ha ehhez megszerzik a hatóságok engedélyét – írta meg a The Wall Street Journal.

A szabályozás értelmében valamennyi online tartalmat, beleértve a szöveget, térképeket, játékokat, rajzfilmeket, videó és audió fájlokat, Kína területén belül lévő szerveren kell működtetni, és a hatóság ellenőrizheti, hogy ehhez a szükséges engedélyeket beszerezték-e.

A most bevezetett kínai szabályok egy részét, így például a külföldi cégek korlátázását egyébként eddig is alkalmazták, szakértők szerint az új, egységes szabályozással Peking célja alapvetően megerősíteni a kínai társadalomban, hogy mit tekint nem kívánt kínai hatásnak. Emellett Kína biztos akar lenni abban, hogy minden helyben lokalizált, amivel alapvetően a külföldi hatást próbálja megfékezni, valamint ha szükséges, így jobban oda tud menni a szerverhez és át tudja venni ezek felett az irányítást – mondta a kínai médiaszabályozással foglalkozó Rogier Rogier Creemers az Oxford Egyetemről.

Az új szabály értelmében azoknak, akik online kiadásban vesznek részt, figyelembe kell venniük a szocialista alapértékeket, az ideológia és a morál terjesztését, és olyan tartalmat kell publikálniuk, amellyel fejleszthetik a nemzet és a gazdaság fejlődését. Az új szabályozás megtiltja továbbá az olyan információk közlését, amelyek ártanak a nemzeti erkölcsnek, sérti a kínai nemzet becsületét, vagy más káros hatása van.

Xue Yongfen, a pekingi székhelyű Analysys International szakértője szerint oda fognak figyelni az online játékokra is.

Az egyelőre tisztázatlan, hogy az új szabályok hogyan érintik majd az olyan nagy külföldi cégeket, mint például az Apple, amely az App Store-ból egy saját verziót is működtet Kínában, vagy a Walt Disney-t, amely nemrégiben kötött megállapodást az Alibaba céggel, hogy a DisneyLife tartalomrendszerét Kínában közösen is elérhetővé teszik. A Wall Street Journal próbált az érintett cégektől információt kérni az ügyben, de egyikük sem reagált a megkeresésre.

A márciustól hatályos szabályozás egyébként nem foglalkozott kifejezetten a hírmédián keresztüli publikálásra, erre ugyanis egy külön rendeletjavaslat van, de ez ugyancsak felsorolja, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük az online hírsite-oknak. Természetesen hírekkel sem szabad megsérteni a szocializmus alapértékeit, illetve a nemzetet. Azon tartalmakat pedig, amelyeket a hatóság problémásnak talál, el kell távolítani, illetve elérhetetlenné kell tenni.

A Wall Street Journal, a The New York Times és több más külföldi sajtóorgánum egyébként kínai nyelvű weboldalakkal is rendelkezik, azonban például a Journal kínai és angol nyelvű oldalait is blokkolják a kínai hatóságok, ahogy a Times és több más külföldi szolgáltató esetében is hasonló korlátozás van érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik