Média

A kismamák az online videók felé fordulnak

Laura, a channelmum.com egyik videóbloggere ad tanácsokat
Laura, a channelmum.com egyik videóbloggere ad tanácsokat
A fiatal kismamák ma már jobban bíznak az online videókban, mint a tévében. Nem véletlen, hogy ma már az egyik, kismamáknak szóló online videós oldal tulajdonosa is egy kereskedelmi tévé.

A kismamák mindig is szívesen fordultak tanácsokért más kismamákhoz, legyen az személyes kapcsolat vagy online fórumok, de a legújabb generáció tagjai ma már egyre növekvő arányban választják inkább az online videókat szülői tanácsokért.

Ez egy Egyesült Királyságban készült felmérésből derült ki, amelynek során kétezer, 30 évnél fiatalabb anyukát kérdeztek meg. Az adatok alapján az derül ki, hogy 35 százalékuk bízik meg az online videóban, 31 százalékuk választja a televíziót és ennél is kevesebben, 28 százaléknyian hisznek a hivatalos szervektől, kormányzattól kapott tanácsokban. A céges vagy márkázott oldalakban pedig a válaszadók 20 százaléka bízik meg. Érdekes, és talán a legfontosabb, hogy mindössze a 30 év alatti anyukák 4 százaléka vallotta azt, hogy hisz a hagyományos webalapú fórumoknak, ahol gyakorta becenevek mögé burkolózva osztanak meg egymással tanácsokat az emberek.

Egyértelmű elmozdulás látszik a szöveges tartalom irányából a képek, különösen a mozgóképek felé. A tanulmány szerint a fiatal anyukák 60 százaléka, míg az idősebb szülők 44 százaléka többször néz online videót, mint egy évvel korábban.

Erre a nagy lehetőségekkel kecsegtető piacra természetesen máris felfigyeltek a tartalomszolgáltatók. Kifejezetten kismamáknak szól az Egyesült Királyságban a ChannelMum.com nevű videós oldal, amelynek elindításában Siobhan Freegard is részt vett. Freegard egy másik érdekes megállapítást is kiemelt a kutatásból. Nevezetesen azt, hogy az anyukák 63 százaléka hisz a saját kortársaitól származó információknak, és a videókat azért tekintik hitelesnek, mert itt a tanácsadóknak arca, személyisége van.

Az új világban nagy szerep jut a vloggerekre, az eredetileg csak egyszerű YouTube csatornaként működő, de önállósodó ChannelMum esetében például több mint 100 videós tagjuk van.

Íme egy kis ízelítő a ChannelMum tartalmából:

Bár a felmérés alapján a nézők elpártolóban vannak a tévétől, a ChannelMumra máris lecsapott a média, köztük az ITV nevű brit kereskedelmi csatorna, amely nem csak egyszerű szövetségesükké szegődött, de meg is vásárolta a cég többségi tulajdonjogát. Ma már olyan nagy márkák is állandó hirdetőik közé tartoznak mint az Ikea, az Argos, a Mattel, a Pampers. Sőt a helyi egészségbiztosító, az NHS (National Health Service) is partnerükké szegődött, kölcsönösen segítik egymást például információkkal, illetve a fiatal kismamák elérésében.

(Cikkünk a warc.com írása nyomán készült.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik