Média

Tőkepótlásra szorulnak a zenemegosztók

soundcloud
soundcloud
A népszerű SoundCloud hangmegosztó rendszer nagyon súlyos problémákkal küzd, hiába kaptak nemrégiben tőkeinjekciót, de a riválisok is plusz pénzeket kénytelenek bevonni a növekedés érdekében.

Hiába használja 18 millió alkotó és havi 175 millió hallgató a világ egyik legnépszerűbb zene, illetve mindenféle egyéb hangzóanyag (például beszélgetős podcast anyagok) megosztására szolgáló oldalát, a SoundCloudot, a cég egyelőre elég súlyos üzleti gondokkal küzd. A cégnek 12 hónapon belül mindenképpen pénzt kell szereznie a legutóbbi üzleti jelentésük szerint. A SoundCloud könyvvizsgálója, a KPMG az üzleti jelentésben figyelmeztetett, hogy a cég jövője a további tőkepótlás nélkül veszélybe kerülhet. Pedig a cég részvényesei, köztük a Doughty Hanson Technology Ventures és az Index Ventures már így is 42 millió dollárt tett be a cégbe, emellett a startup 35 millió dollárt kapott a Tennenbaum Capital Partnerstől is – írta a Financial Times.

A közösségi oldal a legutóbbi üzleti jelentése alapján 17 millió euró árbevétel mellett 39 millió eurós veszteséget produkált.

Alexander Ljung, a SoundCloud alapítója és vezérigazgatója arról beszélt, hogy a befektetők támogatólag viszonyultak a világ legnagyobb és gyorsan növekvő zenei platformjához.

Idővel a SoundCloud pénzügyileg is fenntartható, illetve nyereséges lesz”

– tette hozzá a SoundCloud-alapító, akinek az optimizmusa annyiban érthető, hogy a cég valóban meghatározó pozícióban van az online zenei világban, és a közösségi médiás megoldás értékét a befektetők 700 millió dollárra becsülték 2014-ben.

Ugyanakkor a cég csak mostanában kezdett el pénzt szerezni a nagy felhasználói bázisra építve, és arra lehet számítani, hogy még legalább három éven át veszteséget fognak termelni.

A SoundCloud ugyan bevezetett egy új hirdetési platformot, és kirukkolt egy új előfizetéses modellel, ezt azonban nagyban hátráltatták különböző jogi bizonytalanságok, mivel eközben meg kellett állapodni a lemezkiadókkal, köztük például a Warner Music Grouppal és az Universal Music Grouppal is. Eközben ráadásul a Sony Music Entertainmenttel, a második legnagyobb kiadóval még mindig nem tudtak megállapodásra jutni.

A kiadókkal már megkötött megállapodásokat egyébként egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de tudható, hogy az ilyen szerzői jogi megállapodások jelentős pénzeket emésztenek fel. Ezzel is függhet össze a SoundCloud magas vesztesége, illetve a tőkepótlás szükségessége.

A konkurensek sincsenek sokkal jobb helyzetben

Egyébként a rivális oldalaknál is tőkepótlásra van szükség a növekedés fenntartásához. Például a Pandora nevű amerikai internetes rádiónál 300 millió dollárt vontak be decemberben. A francia streaming szolgáltató, az egyébként a magyar lakosságra is fókuszáló Deezer pedig 100 millió eurós befektetést kapott az Access Industries-től és az Orange-tól. A Magyarországról ugyancsak elérhető Spotify, amely az előfizetéses alapú zenei streaming szolgáltatások vezetőjének számít, épp most von be 500 millió dollárt befektetőktől, pedig nyolc hónappal ezelőtt már hozzájutottak 8,5 milliárd dollárhoz.

Épp tegnap írtunk róla, hogy a közösségi média másik meghatározó szereplője, a Twitter is üzleti gondokkal küzd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik