Média

A WHO ismét megpróbálja korhatárossá tenni a “dohányzó filmeket”

cigaretta dohánytermék
cigaretta dohánytermék
A WHO Egészségügyi Világszervezet szerint a dohányzós jeleneteket tartalmazó filmek népszerűsítik a cigarettázást, ezért ezeket korhatári besorolással kellene ellátni.

A The Guardian című brit lap arról ír, hogy a WHO Egészségügyi Világszervezet már 2009-ben is felvetette, hogy a dohányzós filmek kapjanak 18 éven felülieknek szóló besorolást, az elképzelés azonban nem vált válóra, de a WHO most újból előhozakodott az ötlettel.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint ugyanis a dohányzós jeleneteket tartalmazó filmek a dohányipar promóciójának védőbástyái, különösen azóta, amióta számos országban korlátozták a dohánytermékek reklámját, a szponzorációt, és a gyártók a filmiparon keresztül célozzák meg a potenciális dohányosokat.

A WHO hétfőn közzétett Dohánymentes filmek (Smoke-free movies) című jelentése arról ír, hogy a 2014-ben bemutatott hollywoodi produkciók 44 százalékában dohányoztak, és a nem korhatáros filmek 36 százalékában gyújtottak rá. A WHO jelentése kitért arra is, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Transformers: A kihalás kora című filmben már egy robot is cigarettázott.

Armando Peruga, WHO dohányzás elleni programjának felelőse sajnálatosnak nevezte, hogy ugyan korábban csökkenő trendet mutatott a dohányzós jelenetek száma, 2013-14 óta ismét növekedés tapasztalható. Peruga úgy gondolja, hogy a trendforduló magyarázata, hogy a dohányipar új lehetőségeket keres a termékei népszerűsítésére, és a filmekben találta meg az utolsó bástyáját. A WHO munkatársa szerint feltűnő, hogy a filmekben többen és többet dohányoznak, mint a bemutatott társadalmi rétegekben. Az Egészségügyi Világszervezetnél egyébként azt is szorgalmazzák, hogy a dohányzós filmeket csak dohányellenes reklámokkal együtt lehessen bemutatni.

Egy amerikai tanulmány szerint a filmvásznon megjelenő dohányzás tehető felelőssé az újonnan cigarettázni kezdők 37 százalékáért. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention nevű betegségellenőrzési és -megelőzési központ adatai alapján a filmekben megjelenített cigarettázás 2014-ben 6 millióval növelte a fiatalkorú amerikai dohányzók számát, akikből körülbelül két millióan dohányzással összefüggő betegségben szenvednek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik