Média

Rádiós pályázatokat publikál a Médiatanács

Elfogadta a derecskei és esztergomi helyi rádiós frekvenciák pályázati felhívásának tervezeteit a Médiatanács. A testület szerződéses vállalások és burkolt reklámtilalmának megsértése miatt szankciókat is kiszabott. Döntés született a Mecenatúra program ügyében is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázata keretében 1,5 millió forint azonnali támogatást ítélt meg a Természetfilm.hu Egyesületnek, egy magyar tudóscsapat világszerte egyedülálló, a perui esőerdőbe vezetett expedícióját bemutató ismeretterjesztő film helyszíni forgatásaihoz. A pályázók az Andokban, valamint az amazonasi Candamo-medencében a perui államtól kapott exkluzív kutatási engedéllyel rendelkező Dr. Oláh György – Dr. Garai Cintia ornitológus, zoológus párosának munkáját dokumentálják majd egy tudománykommunikációs alap támogatásával. Bár az amerikai National Geographic csatorna is ajánlatot tett az ottani kutatás filmes megörökítésére, a magyar tudósok kifejezetten magyar filmesekkel kívántak együttműködni, ezért kérték fel a Természetfilm.hu munkatársait a kivételesnek ígérkező kutatás képernyős bemutatására.

A Zugló Televízió szolgáltatója 20 ezer forint bírságot köteles fizetni, mert tavaly októberben több képújságot, valamint kevesebb közszolgálati, helyi közéleti és saját készítésű tartalmat vetített a szerződésében vállaltaknál. A Halom Televízió Százhalombatta egyik Városi Krónika című műsorában egy patikahálózatot egy alkalommal burkolt reklámként népszerűsített, emiatt a Médiatanács figyelmeztette a médiaszolgáltatót.

A Derecske 94,7 MHz és az Esztergom 98,1 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásának tervezeteit elfogadta a Médiatanács, és azok napokon belül olvashatók lesznek a www.mediatanacs.hu oldalon. A tervezetekről az NMHH Hivatala nyilvános meghallgatást is tart a közzétételtől számított 20-30 napon belül az észrevételek, vélemények összegzésére.

A Médiatanács hatáskör hiányára hivatkozva érdemben nem vizsgálta meg, így elutasította azt a beadványt, amely sérelmezte, hogy az MTI OS szolgálata megtagadta a kérelmező sajtóközleményének közzétételét egy a 2015 szilveszterén Kölnben történtekről szóló videó kapcsán.

A tanács február 1-jétől négy éves időtartamra, azaz 2020. február 1-jéig megújította Surján László mandátumát a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsban, a kormány informatikai és hírközlési ügyekben véleményező, tanácsadó szervében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik