Média
Budapest, 2012. február 20.
Victor Máté zeneszerző, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület új elnöke áll a szervezet budapesti székháza előtt.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Elnököt választott a szerzői jogvédő iroda

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 01. 26. 17:58

Madarász Iván
Madarász Iván 2018 elejéig maradhat az Artisjus elnöke

Az Artisjus 2018 elejéig hosszabbította meg az eddigi elnököt, Madarász Iván zeneszerzőt az elnöki pozíciójában. Az 1949-ben született művész számos szakmai elismerés (például Erkel Ferenc-díj, Bartók-Pásztory-díj) birtokosa, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 1980 óta állandó oktató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2002 óta egyetemi tanári rangban a zenetudományi és -elméleti tanszéken tanít. Madarász Iván szakmai közéleti tevékenysége is igen aktív. Az Artisjus vezetőségében végzett munka mellett a Magyar Zeneszerzők Egyesületének alapító és elnökségi tagja, valamint több zenei alapítvány kurátora.

Az Artisjus tevékenysége különösen fontos a szerzői közösség számára, hiszen az utóbbi időszakban a szerzői jogdíj a magyar zenei alkotók kiemelten fontos bevételi forrásává vált. Évről-évre egyre több szerző részesül jogdíjfelosztásban az Artisjustól, 2015-ben összesen már több mint 17 ezer fő.

Madarász Iván elmondta:

A szellemi termék létrehozása nemcsak kulturális érték. A kreatívipar, ezen belül a zene és irodalom a modern Európa gazdasági hajtóerejének tekinthető, ezt hazai, európai és globális felmérések is igazolják. A szerzői érdek tehát nem ellentétes a gazdaság érdekeivel. A szellemi-művészi termék akár már középtávon is materiális értékké konvertálódik.”

A közelmúltban publikált felmérés szerint a kreatív- és kulturális iparban foglalkoztatottak száma Európában már meghaladja a 7 milliót. Ezzel a szektor a harmadik legnagyobb munkaadó az építőipar és a vendéglátóipar után. Az iparág jelentőségét bizonyítja, hogy 4,2 százalékban járul hozzá a kontinens GDP-jéhez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.