Média

Bírság az RTL-nek, a Sport1 üzemeltetőjének és Széles Gábor tévéjének

Az RTL Klubot 7,5 millió, az Echo TV-t 100 ezer, a Sport1 és Sport2 csatornákat működtető AMC-t 360 ezer forintra bírságolja a Médiatanács, amely eheti ülésén emellett helyi, körzeti rádiós frekvenciákról és médiatámogatásokról is döntéseket hozott.

Korhatárszabályok megsértésére hivatkozva 7,5 millió forint bírságot szabott ki az RTL Klubot működtető RTL Magyarországra a Médiatanács, mert a Hungary’s Got Talent című tehetségkutatóban a Bodysoma csoport produkcióját bemutató, egy fellépőt a bőrénél fogva kampókkal, kötelekkel fellógató műsorrészt a 12-es karika helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni a hatóság szerint. A bírság összegének megállapításkor súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy a műsorrészletet közvetlenül egy óvodáskorú gyermek által előadott produkciót követően szerkesztette adásba a médiaszolgáltató.

A Sport1 és Sport2 csatornákat működtető AMC Networks Central Europe Kft.-t a Médiatanács túl hangos reklámblokkok miatt találta vétkesnek. A hatóság 360 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a céget, mert tavaly nyáron kilenc alkalommal a környező műsorszámokhoz képest hangosabb reklámokat tett közzé.

Széles Gábor tévéjének, az Echo TV-nek 100 ezer forint bírságot kell átutalnia, méghozzá burkolt reklámozás miatt. A csatorna Oktatás világa című műsorában augusztusban burkolt reklámként mutatott be egy autós szolgáltatást.

A testület egyébként a Gyöngyösi Városi Televíziót egy irodaszer-kereskedést népszerűsítő burkolt reklám egy alkalommal történt közzététele miatt figyelmeztetésben  részesítette.

Helyi, körzeti rádiókról is döntöttek

A Médiatanács eheti ülésén a Mária Rádió Frekvencia Kft. nyerte el egyedüli pályázóként a Dabas 97,5 MHz, a Komárom 88,3 MHz és a Monor 106,3 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására kiírt pályázatokat. A rádió Mária Rádió Hóvirág, Mária Rádió Nefelejcs és Mária Rádió Tulipán néven tervezi működtetni médiaszolgáltatását a Mária Rádió Völgyhíd veszprémi adását szolgáltató FM 4 Rádió Kft.-vel hálózatba kapcsolódva.

Az Abádszalók 89,2 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi hasznosítását célzó pályázati felhívás szövegét véglegesítette a Médiatanács és közzétette a honlapján. A pályázati ajánlatokat a közzétételtől számított 32. napon lehet benyújtani. A honlapon hamarosan olvashatók és véleményezhetők lesznek a Gyula 90,5 MHz, a Balassagyarmat 95,7 MHz és a Hajdúböszörmény 98,9 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására szóló pályázati felhívások tervezetei is, heteken belül várható a kapcsolódó nyilvános meghallgatások időpontjának közzététele is.

A Médiatanács öt évvel megújította a Berettyóújfalu 97,9 MHz kisközösségi rádió üzemeltetője, valamint a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium által működtetett Táska Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát a rádiók kérelmére, a médiatörvényben biztosított lehetőség szerint.

Íme a mecenatúrapályázatok legújabb nyertesei

A Magyar Média Mecenatúra program keretében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 12 belföldi és 2 határon túli dokumentumfilmes pályázót nyilvánított nyertesnek a 2015-ös Ember Judit-pályázat harmadik fordulójában, és összesen 113,4 millió forint támogatást ítélt meg részükre.

A Médiatanács eddig 200 dokumentumfilm elkészítését támogatta több mint 1,5 milliárd forinttal. A mostani fordulónak köszönhetően Kisfaludy András a 60-70-es évek elhallgattatott zenekarairól készít filmet, amelyben többek között a Taurus, a Kex és a Syrius akkori helyzetét is feltérképezi. Kopp Krisztina a Snétberger-tanítványokról  forgat a Zenei Tehetség Központban, Varga Ágota Bokros jelentések címmel a szocializmus alatt a katolikus Bokor közösséghez tartozók elleni akciókat járja körbe. Nagy Viktor Oszkár Székelyderbi címmel egy csíkpálfalvi búcsún szokásos szekérhajtó versenyt örökít meg szórakoztató módon, Kabay Barna a balatoni vitorlázás történetét és kiemelkedő sportembereit mutatja be. A Mezősi-Nagy Mariann–Mezősi Tamás alkotópáros a magyar-lengyel barátságnak állít emléket, amikor a II. világháború elején a magyarok lengyel menekülteket fogadtak be. A vajdasági Pannon RTV a temerini magyarok II. világháborús viszontagságairól készít filmet Soós Georgina rendezésében A kendergyári asszonyok férjei címmel, Vargyasi Levente a háromszéki hagyományos szarvasmarhatartás szépségeiről és nehézségeiről számol be Fosos falu címmel. Ezek az alkotások a Duna Médiaszolgáltató Zrt. csatornáin kerülnek majd a nézők elé, legkésőbb 2017. november 20-ig.

A TV2 műsorán látható majd Szanyi Gyöngyi filmje, amely a XIX-XX. századi magyar divat eredményeit dolgozza fel, valamint Kocsis Tibor Sándor Györgyről készítendő portréfilmje A nézeteltérítő címmel. A Hír TV, valamint az Echo TV vetíti majd Bőle István A tüskeirtók című alkotását, amely zempléni agrárvállalkozókat mutat be. A Spektrum csatornán találkozhatunk majd Simon Judit „Isten veled, Görgey” című filmjével Görgey Artúr árulómítoszáról. Az Echo TV tűzi műsorra először a Ballada egy szolgafiú halálára című, egy székelyföldi sorsot bemutató alkotást Moharos Attila rendezésében, és szintén az Echo TV vállalta a Rajk-perben megvádolt, majd tisztázatlan körülmények között elhunyt Angyal Györgyről szóló mű vetítését.

Hat animációs alkotás összesen 56,7 millió forintos támogatásáról is döntött a Médiatanács. A Magyar Média Mecenatúra program keretében meghirdetett 2015-ös Macskássy Gyula-pályázat utolsó, harmadik fordulójában sikerrel pályázott Hegedűs 2 László és lánya, Hegedűs Hanna Léna egy légyről, Rinyáról szóló animációs terve Nagyi meséi: Rinya nagy sétája címmel, folytatódhat Gurmai Beáta Borka és a varázsruha mesefolyama további két résszel, Gyulai Líviusz szériája az Egy komisz kislány naplója két részével, valamint Kovács Márton sorozata a Bab Berci együtt sír Nuuszi Kuuszival című epizóddal. Csáki László rendezésében Fehér Béla Néhány szó című abszurd novellája elevenedhet meg Hódolat Örkénynek alcímmel, egy új sorozat indító darabjaként, Hegyi Magdolna pedig Űruborkák címmel készíthet saját ötlet alapján kezdő epizódot.

A Médiatanács 2011 óta 104 egyedi mű, illetve sorozat elkészítését támogatta 1,18 milliárd forinttal a Macskássy Gyula- és Dargay Attila-pályázatokon.

A Médiatanács határozott arról is, hogy 8 millió forint támogatást nyújt a Neumann János-pályázat harmadik fordulójában, amelyben öt magyarországi és három határon túli online videósorozat jut pénzügyi forráshoz. Az Index.hu film.indavideo.hu oldalára Megosztva címmel a túlzott internetfogyasztás árnyoldalairól készülhet háromrészes fikciós rövidfilmsorozat, illetve Mozgókönyvek címmel öt népszerű író – köztük Lackfi János és Tóth Krisztina – közelmúltban megjelent könyveit bemutató kisfilmsorozat. Amese.tv, illetve az egyszervolt.hu oldalon Aprófilmek Apróságoknak címmel öt zenés animációs alkotás látható majd ismert énekesek – köztük Halász Judit és az Alma együttes – dalaival.

A Magyar Idők weboldalán Kassa, a skizofrén város címmel a településen végbemenő népességfogyásról tudhatunk meg bővebbet, míg a petrys.hu oldalon Skype-life, a magyarok, akik külföldön dolgoznak címmel 25 részes webreality-sorozat készül 5 magyar család főszereplésével. A szekelyhon.ro, illetve a mno.hu honlapon Alma Mater címmel tíz erdélyi középiskoláról forgatnak, a vs.hu portálon megjelenő videósorozat Made in Erdélycímmel a régió hat emblematikus magyar márkáját mutatja be a Góbé termékektől a Trëzy mosható pelenkáig, a Pályaválasztó című kétrészes sorozat pedig öt vajdasági városban elérhető magyar középfokú oktatási lehetőségeket mutat be a Pannónia Alapítvány és a vtvszeged.hu együttműködésében.

A Médiatanács egyébként 2011 óta mostanáig 78 online megtekinthető alkotást támogatott összesen közel 84 millió forinttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik