Média
Hit - új sorozat a TLC-n Fotó: Harpo, Inc.

Új dokumentumfilm-sorozat indul a TLC-n

Hamarosan érkezik a TLC műsorára az Oprah Winfrey: Hit című dokumentumfilm-sorozat, amely olyan különböző vallású emberek történetét mutatja be, akik a hit segítségével keresik a világ mélyebb értelmét. A sorozat egyik szereplője a 13 éves budapesti ortodox zsidó kisfiú, Mendel Hurwitz is. A nagyon bölcsen nyilatkozó, jó humorérzékkel bíró fiú rengeteg rajongót szerzett magának, és Oprah is szívébe zárta.

A január 3-án, vasárnap 21 órakor a TLC műsorán induló Oprah Winfrey: Hit olyan kalandozásra viszi a nézőket, ahol a spirituális utazásokat a hívő szemszögéből nézhetik végig. Távoli, érdekes helyeket, rituálékat mutat be, amelyek nagyon ritkán kerülnek kamera elé.

„Az elmúlt három évben a remény, a szeretet és az elkötelezettség leglenyűgözőbb, legelgondolkodtatóbb történetein dolgoztunk – mondta Oprah Winfrey. – Szívügyemmé vált ez a munka. Szeretek megosztani olyan történeket az emberekkel, amelyek megmutatják azt, hogyan keres kapcsolatot az emberiség egy fölötte álló erővel.”

Oprah Winfrey

Oprah világszerte elismert médiaszemélyiség, producer, színésznő. Az egyik legmegbecsültebb emberré tette a világon az az őszinteség, amellyel saját magáról beszél és másokat is erre tud rávenni.  Az OWN: Oprah Winfrey Network csatorna vezetője, az O, The Oprah Magazine és a Harpo Films tartalomgyártó alapítója. 1986-ban indította el az Oprah Winfrey Show-t, amely világszerte ismertté és elismertté tette, és amely 2011 májusáig 25 évadot számolt. Hisz abban, hogy a szabadság kulcsa az oktatás. Az Oprah Winfrey Leadership Academy Foundation hátrányos helyzetű afrikai leánygyermekek oktatását támogatja – segítségével 2015 októberében már az ötödik évfolyam fejezte be az iskolát. Az itt végzetteknek később lehetőségük van tanulmányaikat akár Dél-Afrikában, akár a világ más főiskoláin, egyetemekein folytatni. Oprah Nevéhez fűződik az Oprah Angyalai hálózat, amelynek célja rászorulók életét segítő emberek, civil szervezetek és kezdeményezések támogatása. 2004-ben Oprah volt az első afro-amerikai, aki Amerika 50 legadakozóbb embere közé került (és egészen 2010-ig szerepelt a neve ezen a listán). Több humanitárius díjat is kapott, illetve 2002-ben Emmy-díjat nyert. 2013-ban amerikai Elnöki Szabadságérmet kapott tevékenységeiért.

A sorozat hét, egy-egy órás epizódban kutatja a különböző vallások eredetét és jelentését. Megmutatja a nézőknek azt az erőt, ami összeköti az embereket, reményt, és útmutatást ad, a legmélyebb elkötelezettség olyan közös vonásait, amelyek a világ legkülönbözőbb pontjain mást jelentést hordoznak magukban, mégis hasonló alázattal fordulnak felé a hívők. Rávilágít a különböző vallási, lelki gyakorlatokra, a bennünket összekötő rituálékra, legendákra, kapcsolatokra. Bemutatja, hogyan segít át a hit a legnehezebb időszakokon – veszteségeken, betegségeken –, és azt is hogyan segít szembenézni mindannyiunk misztériumával, a halállal

Magyar fiú is szerepel a történetben

Rögtön az első részben megismerhetjük a budapesti ortodox zsidó fiút, a 13 éves Mendel Hurwitzot, aki éppen Bar-micvójára készül, amely a zsidó vallásban a nagykorúvá avatás ünnepének felel meg. Az epizód betekintést enged abba, ahogy a kevés zsidó vallású ember a régi kultúra szokásainak továbbörökítésére törekszik.

A sorozatban összesen 28 történetet ismerhetünk meg a világ minden tájáról, a legkülönbözőbb – számunkra jól ismert vagy egzotikus – vallás követőinek szereplésével. Karen Cavanagh például egy traumás agysérülés után a törökországi Konyába utazik, ahol katolikus hitét összeegyezteti a szúfizmussal, és kerengő dervisként a meditatív táncban talál új reményt. A Pünkösd-szigeteki Vanatun Bebe halált megvető bátorsággal lép a férfivá válás ösvényére, amikor egy hatalmas fatoronyról mászik le úgy, csak egy szőlőinda van a lábára kötve – a szent rituálé a helyi hiedelmek szerint bőséges termést eredményez. Nigériában a húsz éve halálos ellenség James Wuye keresztény lelkész és Muhammad Ashafa imám megbékül egymással, hogy mindkettőjük vallásának szent tanítását kövessék: szeresd ellenségeid is. Gopesh Gowsami hindu pap Indiában él – amely több mint egymilliárd ember és a világ egyik legnagyobb vallásának otthona. Minden évben a tavasz első napján tarják a Holi, a színek ünnepét. Gopesh Gowsami számára a Holi lehetőség, hogy kiszakadjon a mindennapok felelőssége alól és átélje az összetartozás, az öröm és a boldog élet érzését. Judi Bergquist pedig fia gyilkosát látogatja meg a börtönben, annak reményében, hogy az őszinte megbocsátás mindkettejüknek segít a továbblépésben.

Ezekhez hasonló emberi történetek vezetik el a nézőket a kérdéshez: Te miben hiszel? „A magabiztosságom abból fakad, hogy tudom, van nálam nagyobb, erősebb erő, amely a részem, és amelynek én is részese vagyok” – mondta Oprah Winfrey.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.