Média
nmhh(430x286)(2).jpg (nmhh)

Büntetés a TV2-nek – a közmédia is bírságot kapott

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2015. 12. 11. 09:40

1,62 millió forint bírságot kell fizetnie a TV2-nek, a közmédiának 50 ezer forintot. A Színes RTV és az RTV Részletes című műsorújságok kiadója figyelmeztetéssel megúszott egy mulasztást. Ezekről is döntött a Médiatanács.

A burkolt reklámok tilalmára vonatkozó és a termékmegjelenítési szabályok ismételt megsértése miatt összesen 1,62 millió forint bírságot szabott ki a TV2 médiaszolgáltatójára a Médiatanács eheti ülésén. A jogsértéseket a Több mint testőr és A milliomos szakács című adásokban követték el egy szépségápolási termék és étrend-kiegészítő indokolatlanul részletes bemutatásával, illetve egy élelmiszeráruház-lánc logójának hangsúlyos feltüntetésével a szereplők öltözékén.

A testület a burkolt reklám közzétételi tilalmát első alkalommal megsértő Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, mert az M1 Itthon vagy! című hazai turisztikai műsorában egy Nógrád megyei családi manufaktúrát jogszerűtlenül népszerűsített.

Egy hatósági ellenőrzés megállapításai alapján a Médiatanács figyelmeztette az RTV Részletes és a Színes RTV műsorújság kiadóit, mert azok néhány televíziós csatorna műsora esetében júniusban elmulasztották a törvényileg előírt korhatárjelzési piktogramok használatát.

Alulprezentált nők és tízszer több migráns

A hatóság legfrissebb tanulmányában az idei első félév hírműsoraiban előforduló szociális csoportok – civil és társadalmi szervezetek, az inaktívak, fogyatékkal élők, kisebbségek és migránsok – megjelenítését is elemezte. Az úgynevezett társadalmi sokszínűség vizsgálatában a legnagyobb változást a migránsok reprezentációja hozta, amelynek esetszáma a megelőző félévekhez képest megtízszereződött, néhány tucatról 522-re ugrott.

A Médiatanács tanulmánya azt is megállapította, hogy a nők hírműsorokbeli szereplése a férfiakhoz képest továbbra is csupán egyötödös arányt képvisel – annak dacára, hogy a teljes társadalomban mért arányuk 52,5 százalék. A hat hónap során összesen közel 95 ezer szereplő feltűnését regisztráló jelentés az M1, a Duna TV Híradója, a Kossuth Rádió 180 Perc, Déli és Esti Krónika, a TV2 Tények, az RTL Klub, az ATV, a Hír TV, az Echo TV Híradója és a Class FM Hírek műsorának minden adását nagyító alá vette.

Zajlanak a helyi frekvenciapályázatok

Alakilag érvényes pályázatként nyilvántartásba kerültek az Esztergom 97,4 MHz, a Gyál 98,9 MHz, a Pécel 91,7 MHz és a Piliscsaba 104,2 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására kiírt felhívásra beérkezett ajánlatok a hiánypótlás után.

Döntés a filmtámogatásokról

Négy magyarországi és két határon túli, online sorozatok tervével pályázó alkotói csapat jutott összesen hatmillió forintos támogatáshoz a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja keretében kiírt idei Neumann János-pályázat második fordulójában. A mandiner.hu oldalon látható majd a Jelversek, amelyben siketek jelelnek el tíz klasszikus művet, valamint az Épületek XXI.című sorozat, amely tíz kiemelkedő, az idei Média Építészeti Díjért versenyzett kortárs alkotást mutat be. A válasz.hu-n lehet majd megnézni a Folk című portréfilmsorozatot, amely öt újhullámos magyar népzenei formációról, köztük a Góbé és a CimbaliBand zenekarról szól. A Kitekinto.hu-n az Esélyek és veszélyek című ismeretterjesztő ötrészes riportsorozatra lehet majd kattintani, amely a kereszténység és az iszlám békés együttélési lehetőségeit kutatja fel. A határon túli támogatottak közé tartozik az Erdély mozgóképes öröksége című ötrészes websorozat a kolozsvári filmstúdió és alapítója, Janovics Jenő történetéről, amelyet a mediaklikk.hu oldalon tesznek közzé, valamint az Útravaló Erdélyből címmel az mno.hu-n, illetve a szekelyhon.ro-n futó portréfilmek, amelyekben hét különleges erdélyi egyéniség vall emberi és családi örökségükről; Böjte Csaba szerzetestől kezdve Kányádi Sándor költőn át Széles Anna színésznőig. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2012 óta eddig 70 online filmet, filmsorozatot, illetve hangoskönyvet támogatott 76 millió forinttal a Neumann János-pályázatokon annak érdekében, hogy ösztönözze az interneten nézhető, hallgatható igényes magyar médiatartalmak előállítását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.