Média
tn-tv02 (technet, nmhh, gyerek, szülő, fenyegetés, védelem, tévé, tv)

Jövő évi terveiről is döntött a Médiatanács

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2015. 12. 04. 14:59

A műsormonitoring és a korhatár-besorolási szabályok betartásának vizsgálata áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 2016-ra vonatkozó piacfelügyeleti és általános hatósági felügyeleti tervének középpontjában, amelyet eheti ülésén fogadott el a testület. Döntés született a Kossuth Rádióban elhangzott vélemények kapcsán érkezett kérelmek elutasításáról is.

Elfogadta és a www.nmhh.hu honlapon már közzétette a Médiatanács eheti ülésén a jövő évi piacfelügyeleti és általános hatósági felügyeleti tervét, amely a korábbi évekhez hasonlóan 2016-ban is a rendszeresen végzett feladatokra fókuszál a hatóság saját fejlesztésű, IRIS monitoringrendszerével. A műsorfelügyelet terén folytatódnak a mintavételes vizsgálatok: a legnagyobb országos médiaszolgáltatók közül sorsolással napi egy televízió vagy rádió három műsoróráját ellenőrzik, és több mint hatvanféle szempont alapján vizsgálják a médiaszabályok teljesülését. A helyi, körzeti és az egyéb országos vételkörzetű médiaszolgáltatók esetében két műsoróra kontrollját végzik el, míg közösségi médiumok mindegyikénél kétévente egy-egy műsorhetet monitoroznak. Rendszeresen, a szoftver segítségével szűrik a túl hangos reklámok hangerő-kiugrásait is, emellett ellenőrzik a hírműsorok előírt időtartamának, a bűnügyi bulvárhírek, a műsorok hallási fogyatékkal élők számára készített feliratozásának, valamint az idegennyelv-tanulást elősegítő, eredeti nyelven közreadott filmalkotások arányának médiatörvény szerinti teljesülését is.

A televízió- és rádióreklámokra, kereskedelmi közleményekre vonatkozó szabályok érvényesülésének vizsgálatát is a szoftveres mérések könnyítik meg 96-féle szempont szerint. Külön hangsúlyt kap a korhatár-besorolási rendelkezések betartásának ellenőrzése a kiskorúak védelmében, ezt a külföldi joghatóságú médiaszolgáltatók (FEM+, Viasat3, Viasat6, Film+, AXN, Cool, RTL II, Super TV2, PRO4 és Sorozat+) esetében is figyelemmel kíséri a Médiatanács. A terv szerint a nők médiareprezentációja is külön elemzési témakör lesz 2016-ban.

Nem lesz eljárás a nőket degradáló nyilatkozat miatt

A Médiatanács nem indít eljárást annak az országgyűlési képviselői bejelentésnek nyomán, amely Földi Lászlónak a Kossuth Rádió egyik októberi adásában Angela Merkellel kapcsolatban elhangzott, a nőket degradáló kijelentését kifogásolta. A grémium megállapítása szerint a szóban forgó műsorrész a szólásszabadság tartalmi tűrésküszöbét nem lépte át. Novemberi döntéséhez hasonlóan a Médiatanács határozott arról is, hogy hatáskör és illetékesség hiányában nem jogosult érdemi vizsgálatra az MTI hírközzétételi gyakorlatát sérelmező bejelentés alapján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.