Média

Felmérték a magyarok mobilvásárlási szokásait

A Telenor Magyarország internetes kutatásából kiderül, hogy számít-e a karácsonyi ajándéknak szánt készülék márkája, mi alapján választanak telefont a nők és a férfiak, sőt az is, hogy okostelefonnal főzzük-e a karácsonyi menüt.

Az okostelefon a leginkább vágyott ajándék az idén: a válaszadók mintegy háromnegyede (74,06%) vágyik ilyen készülékre, a kívánságlisták második helyén a laptop (39,35%), a harmadikon pedig a táblagép (28,84%) áll, derül ki a Telenor 1613 válaszadó részvételével készült online felmérésének eredményeiből.

Androidot, Windowst vagy iOS-t?

Az okostelefon nemektől függetlenül slágere az idei karácsonynak: a férfiak 76,9%-a, a nők 72,22%-a vágyik ilyen eszközre. Jelentős különbség mutatkozik viszont abban, hogy milyen platformot használó telefont választanak: a nők 40,72%-a számára teljesen mindegy, hogy milyen szoftver fut a készüléken, míg a férfiak többségének igen fontos, hogy milyen operációs rendszert használ a készülék. Mindkét nem körében az Android a legnépszerűbb, a férfiak 56,26%-a, a nők 41,28%-a szeretne a Google szoftverét futtató készüléket kapni karácsonyra. iPhone-ra a férfiak 13,05%-a, a nők 11,92%-a, windowsos készülékre pedig a férfiak 7,41%-a, a nőknek pedig 5,29%-a vágyik saját bevallása szerint.

3 - Milyen eszköznek örülne a legjobban karácsonyra

Ajándékkereséshez mobilinternet

A felmérés kitöltőinek többsége (88,84%) már rendelkezik okosmobillal, akiknek a készülék az ünnepi előkészületekben is sok segítséget nyújt: a felhasználók csaknem fele (48,64%) ajándékok keresésére, illetve majdnem ugyanennyien (48,14%) főzés közben a receptek olvasására is használják telefonjukat.

2 - Mire használja a mobilját az ünnepek alatt

Máshogyan köszöntjük ismerőseinket, mint régen

Természetesen a legtöbben (76,25%) az okostelefonok korában is egyszerűen felhívják ismerőseiket, és így kívánnak kellemes ünnepeket nekik. De a felhasználók majdnem háromnegyede (73,91%) már online formában, például e-mailben és közösségi médiában is küldi és fogadja az ünnepi jókívánságokat.

A válaszadók többsége (76,79%) jelenleg is használ mobilinternetet okostelefonján: a legtöbben (46,04%) havi 100-500 megabájt adatforgalmat tartalmazó csomagra fizetnek elő, de az 500 megabájtnál nagyobb díjcsomagok aránya is jelentős, 36,03%-ot tesz ki. 100 megabájtnál kisebb mobilnetcsomag manapság már csak a felhasználók 17,93%-a számára elegendő.

Másképp választ a férfi és a nő?

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a márkanév új okostelefon vásárlásakor csupán a sokadik választási szempont mind a férfiak, mind a nők körében. Ennél jóval fontosabbnak tartja mindkét nem döntő többsége (mintegy 88%-a) a készülék gyorsaságát, illetve a kijelző jó minőségét (férfiak: 78,31%, nők: 82,45%).

Mely jellemzők a legfontosabbak egy okosmobilban

Ugyanakkor jelentős különbségekre is fény derített a Telenor online felmérése: a nők többsége számára a készülék ára a három legfontosabb preferencia között van, míg a férfiak esetében ennél fontosabb a készülékben lévő memória mérete és bővíthetősége. Számukra az ár csupán az ötödik legfontosabb ismérv, amit mérlegelnek. A hölgyek esetében a kamera minősége fontosabb az akkumulátornál és a telefonon futó szoftvernél. Meglepő eredmény, hogy a készülék márkaneve mindkét nem esetében sokadrangú tényezővé vált, csupán a tizedik legfontosabb választási szempontnak jelölte a válaszadók többsége.

Az ajándékmobilok zöme androidos lesz

Az ajándékba szánt termékek között is első helyen szerepel az okostelefon, amelyet a válaszadók 83,14%-a tervez venni valakinek. Egyéb ajándékot kevesebb mint negyedük (24,79%) választ, táblagépet pedig 21,08%-uk. A hagyományos mobilnak szinte befellegzett, ilyen készüléket már csak a válaszadók 4,72%-a tervez beszerezni.

Hajszál híján, de még dominál a személyes vásárlás (49,92%) az ajándékba szánt készülékek esetében, de már nagyon sokan (43,68%) az interneten fogják megrendelni a kiszemelt mobilt. A válaszadók többsége vadonatúj készüléket vásárol, használt telefont csupán a résztvevők 6,41%-a szerez be ajándékba. Idén karácsonyra a legtöbben (68,62%) közepes méretű okosmobilt vesznek ajándékba, de az iPhone 6S Plushoz hasonló méretű óriásmobillal a válaszadók 24,79%-a szeretne meglepni valakit.Az ajándékba szánt okosmobilok zöme (61,55%) androidos készülék lesz, iPhone-nal csak a válaszadók 9,27%-a tervez meglepni valakit, a windowsos mobilok pedig a kitöltők 7,42%-ának szimpatikusak. Az ajándékozók csaknem ötöde (19,39%-a) számára egyébként teljesen mindegy, hogy milyen szoftvert futtat a készülék, elsősorban a jó árat tartják lényegesnek.

A legtöbben (34,91%) 20-40 ezer forintos készüléket szánnak karácsonyi ajándéknak, de a 40-60 ezer forintos modelleket is csaknem a felhasználók negyede (23,78%) választja. 60-100 ezer forintos értékben már kevesebb válaszadó (17,03%) tervez telefont ajándékozni. Meglepő módon az ajándékba szánt készülékek között a 20 ezer forintnál olcsóbb, belépő szintű okosmobilok aránya is alacsony, mindössze 15,01%. 100 ezer forintnál drágább készüléket ennél is kevesebben szánnak karácsonyi ajándéknak, mindössze a kitöltők 9,27%-a nyilatkozott így.

A nem reprezentatív felmérés adatfelvétele 2015. november 14-17. között történt a Telenor Magyarország Facebook-követői között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik