Média
rádió adás (rádió, adás, )

Karas Monika: a rádiózás népszerűbb mint valaha

24.hu
24.hu

2015. 12. 01. 23:03

A rádiózás él és virul, népszerűbb mint valaha, egyetlen más médium sem tudta beelőzni - mondta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnöke a magyar rádiózás napja alkalmából.
Korábban a témában:

Nem váltak valóra azok a borúlátó jóslatok, amelyek szerint a televízió és az internet a rádiózás végét jelenti. Egyik sem továbbfejlesztett rádió, hanem teljesen más műfaj – nyilatkozta Karas Monika az m1-en és a Kossuth Rádió 180 perc című rádióműsorában.

Tudta?

Magyarországon a leghallgatottabb országos rádióadás a Simicska Lajos üzletember nevéhez fűződő Class FM, amelyet a közszolgálati Kossuth Rádió követ a sorban a legutóbbi, TNS Hoffmann–Mediameter rádiós mérés alapján. Ha kíváncsi az országos és fővárosi rádiók hallgatottsági adataira, itt többet is olvashat a témáról.

A rádióhallgatók száma gyarapszik, felmérések szerint 5,6 millióan hallgatnak rádiót egy átlagos napon ma Magyarországon. Minden élethelyzetben elég hozzá az egyik érzékszervünk, hogy a rádiózás részesei legyünk, így háttérként is élvezhető, emberi hangot és zenét hallgatni pedig mindig szükség van – mondta az NMHH és a Médiatanács elnöke.

Karas Monika hozzátette, a rádiós piac letisztult, jövedelmező, annyi csatorna működik, amennyi meg tud élni. Több mint másfélszáz rádió van Magyarországon, adásukat 327 adótorony továbbítja, az iparág, a földfelszíni rádiók reklámpiaci összbevétele egyetlen évben, 2014-ben, 9,3 milliárd forint.

A Médiatanács elnöke hangsúlyozta, hogy a regionális adóknak helyben, a helyi információk terjesztése szempontjából nagy a jelentősége. A médiatanács támogatja a közösségi rádiók rezsiköltségét, hír- és magazinműsoraikat és műszaki fejlesztésüket – ismertette az elnök.

A digitális rádió továbbra is csak kísérleti üzemben

A digitális rádiózás Magyarországon egyelőre kísérleti jelleggel működik a fővárosban és környékén. A vételhez szükséges rádiókészülék nagyságrendekkel drágább a hagyományosnál – mondta Karas Monika.

A rádiók egyre inkább jogkövetők, a Médiatanács egyre ritkábban bírságol, a szankció célja nem az ellehetetlenítés. Százezer és százhetvenötezer forint közöttiek a bírságok. A Médiatanács többnyire azért szabja ki, mert a műsorszolgáltatók eltérnek a frekvenciapályázatban és szerződésben vállalt műsorrendtől, tartalomtól, például kisebb a szöveges műsorok, vagy a magyar zene aránya – említette az elnök.

Marczal János segédtiszt egy nótát énekelt

A rendszeres, folyamatos rádióadás 90 éve, 1925. december elsején kezdődött Magyarországon, ebből az alkalomból december elseje a magyar rádiózás napja. (A kísérleti adáspróbák valójában már évekkel korábban megkezdődtek.)

Karas Monika ennek kapcsán arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban is csupán öt évvel korábban kezdődött a rádiózás. Magyarországon az első évben ötezer hallgató volt, a másodikban tizenhatezer, a harmadikban huszonötezer, 1929-ben pedig már 250 ezer.

A Médiatanács elnöke szerint a trendeket figyelve a következő 90 évben is lesz magyar rádiózás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.