Média

Világpremierre készül a Discovery

Kihalás kora - Discovery
Kihalás kora - Discovery
A század végéig a Földön jelenleg élő fajok fele ki fog halni. Ez az időszak lesz a Föld történetének következő, hatodik fő kihalási periódus a bolygón (a dinoszauruszok kihalása volt az ötödik) – és a tudósok szerint ez az emberiséget ugyanúgy érinti majd, ahogyan az állatvilágot. E jelenségre hívja fel a figyelmet a Discovery Channel új dokumentumfilmje, a december 2-án a világpremierrel egy időben a magyar képernyőkre kerülő Racing Extinction – A kihalás kora.

A Föld hatodik kihalási korszakát „antropocén”-nek, más néven az ember korának nevezik, mivel a bizonyítékok egyértelműen kimutatják, hogy az emberiség tevékenysége okozza korunk katasztrofális természeti veszteségeit. Éppen ezért csak az emberiség képes arra, hogy megállítsa ezt a folyamatot, még mielőtt bekövetkezne az igazi apokalipszis.

A környezetvédő civil szervezet, az Oceanic Preservation Society Racing ExtinctionA kihalás kora címmel készített dokumentumfilmet, hogy rávilágítson e küzdelem halaszthatatlan fontosságára. Egy csapat aktivista a nyomába ered a veszélyeztetett fajokat fenyegető tényezőknek.

A vadakat érintő első fenyegetés a nemzetközi vadkereskedelem – azoknak az élőlényeknek a rovására, akik több millió éve élnek ezen a bolygón. Az Interpol becslései szerint az évi 10-20 milliárd dolláros üzletet jelentő illegális vadkereskedelem a negyedik leggyümölcsözőbb feketepiac a kábítószer-, az ember- és fegyverkereskedelem után. Drámai méretekben vadásszák többek között az orrszarvúkat, a szumátrai tigriseket, az afrikai elefántokat és a gepárdokat is, értékes szőrükért és csontjukért. Egy nagyon jól jövedelmező üzletágról van szó, példának okáért az orrszarvúszarv eladási ára átlagosan 40 000 euro/kg, míg a szumátrai tigriscsont kilogrammonkénti ára a 900 eurót is elérheti.

A másik fenyegetést az olaj- és gázvállalatok jelentik, hiszen az intenzív olaj- és szénhasználat miatt folyamatosan széndioxid kerül a Föld légterébe. A jelentős mennyiségű üvegházhatást okozó gáz összeegyeztethetetlen a Föld élőlényeinek fennmaradásával. Észlelve azt, hogy a bolygónk ötödik főbb kihalási eseményekor is jelentős szerepe volt a nagy mennyiségű széndioxid légkörbe kerülésének, kiemelten kellene ezzel a veszéllyel számolnunk.

Az Öböl című dokumentumfilmért Oscar-díjat nyert Louie Psihoyos rendező és csapata ambiciózus missziójában arra vállalkozik, hogy felhívja a veszélyekre az emberek figyelmét, egyúttal inspirálja őket arra, hogy elhárítsák ezeket a jövő generációinak életben maradásáért. Az általános problémák – a szennyezés, a természetes élővilág rombolása és a kirívó törvényszegések –, már sokak számára ismertek, de a dokumentumfilm mindezeket olyan összetetten érzékelteti, hogy amint az egyik fenyegetést épp feldolgozná a néző, rögtön a következővel kelljen szembesülnie.

Psihoyos a fenti témákat egy sor öko-aktivista mutatvánnyal tetézi, például leleplez egy bálnahúst illegálisan felszolgáló sushi éttermet, majd széndioxidszenzoros és metánérzékelő kamerákkal mutat rá Amerika légkörének és vizeinek aggasztó állapotára. Megdöbbentőek azok a képek, amelyek megmutatják, hogy az emberiség hogyan kábítja el magát, hogy ne kelljen szembesülnie saját embertelenségével.

A kihalás számokban – most már csak ekkora az alábbi fajok populációja

Koala – 100 000 Ázsiai elefánt – 40 000 Vörös panda – 10 000 Gepárd – 9 000 Fehér párduc – 5000 Jegesmedve – 3500 Amerikai krokodil – 2000 Óriáspanda – 1600 Vörös farkas – 330 Szumátrai orrszarvú – 275 Párduc – 195 Amuri leopárd – 30

A december 2-án a világpremierrel egy időben Magyarországon a Discovery Channel műsorán látható Racing Extinction – A kihalás kora jelenetei sokkolóak, de szükségszerűek – ezek a rombolás borzalmát állítják kontrasztba az ártatlan és gyönyörű áldozatokkal, legyen az a csodás párduc szőrméje, vagy a káprázatos fitoplankton, amely a Föld oxigénmennyiségének felét termeli meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik