Média

Andy Vajna rádiója közelebb került az ingyenes frekvenciához

radios(1)(430x286).jpg (rádiós, )
radios(1)(430x286).jpg (rádiós, )
A Macskássy Gyula-pályázaton 7 animációs film, a Neumann János-pályázaton 5 online rövidfilm-sorozat kapott támogatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának eheti ülésén a kortárs filmművészeti értékek gyarapítása érdekében. A testület 11 rádiós frekvenciapályázatnál a benyújtott ajánlatok alaki, illetve tartalmi vizsgálatát is elvégezte. Andy Vajna Radio Plus Kft.-je maradt csak versenyben a fővárosi 96,4 MHz-re.

A Médiatanács közleménye alapján a Budapest 96,4 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázatán a Médiatanács elvégezte a beadott két ajánlat alaki vizsgálatát. Ennek eredménye szerint a hiánypótlás után az Andy Vajna kormánybiztos, kaszinótulajdonos és a TV2 állítólagos új tulajdonosának ügyvezetése alatt álló Radio Plus Kft.-é alakilag érvényes pályázat, míg az Autórádió Műsorszolgáltató Kft.-é alakilag érvénytelen, tekintve, hogy a vállalkozás a hiánypótlási felhívás ellenére sem csatolt egy kötelező igazolást. Mindez azt jelenti, hogy a kormánybiztos cége közelebb került az ingyenes fővárosi frekvencia megszerzéséhez.

Lesz-e magyar rockrádió?

 

A testület a Dömös 104,9 MHz, a Gyál 98,9 MHz, a Pécel 91,7 MHz, a Piliscsaba 104,2 MHz, az Esztergom 97,4 MHz, a Vác 94,1 MHz és a Villány 100,9 MHz helyi frekvenciák hasznosítására pályázó vállalkozásokat hiánypótlásra szólította fel. Az Abádszalók 89,2 MHz helyi frekvencia hasznosítási pályázatára benyújtott két ajánlat alakilag már korábban érvénytelennek bizonyult, így a Médiatanács eredménytelennek nyilvánította a pályázatot. A testület újrapályáztatja a frekvenciát.

A Médiatanács a Budapest 95,8 MHz körzeti frekvencia hasznosítására kiírt pályázat egyedüli jelentkezőjétől, a tervezett magyar rockrádió, a Favorit Masters Kft.-től felvilágosítást és hiánypótlást kér ajánlatának tartalmi érvényességéhez, míg a helyi kisközösségi frekvenciák hasznosítására szóló pályázaton beérkezett ajánlatok tartalmi vizsgálatának alapján szintén hiánypótlásra van szükség a Kulturális Életért Közhasznú Egyesülettől.

Pénzügyi támogatás filmeseknek

A Médiatanács 64,3 millió forint támogatásban részesített hét animációs filmet a Magyar Média Mecenatúra program 2015-ös Macskássy Gyula-pályázatának második fordulójában. A Magyar Rajzfilm Kft.-től Máli Csaba dolgozza fel Dóka Péter meseíró Szupermalac és Űrpatkány című modern hangvételű történetét két részben. A Kedd Kft. szintén két epizódot készít Egy kupac kufli címmel – Pálfi Szabolcs rendezésében – Dániel András képeskönyv-sorozatából. A Kecskemétfilm Kft.-től Keresztes Dóra magyar népi imákat, könyörgéseket a naiv paraszti festészet stílusjegyei segítségével illeszt össze egy animációba.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett hallgatók 17 részben folytathatják a Kortárs gyermekversek és dalok sorozatot, ezúttal többek között Lackfi János, Tóth Krisztina és Varró Dániel verseivel. Az Umatik Kft. Miklósy Zoltán rendezésében a Szőrmók Ovi fantáziavilágába kalauzolja majd el a nézőket. A felnőtt közönséghez szól elsősorban Tóth Luca: A völgy munkacímű alkotása, amely a nemi szerepek kifordításával mutatja be a nemi előítéletek fonák helyzeteit, kitalált természeti népek életén keresztül. A Budapesti Metropolitan Főiskolától Barkóczi Noémi: a Second Hand című pilot epizóddal egy turkálót és benne egy különös ruhadarab sorsát állítja a középpontba.

A Médiatanács közölte: 2011 óta 98 animációs filmet, illetve sorozatot támogatott – több mint egymilliárd forint értékben – a Magyar Média Mecenatúra program pályázatai révén, és ösztönözte ezzel a színvonalas hazai kortárs animációs művészet fejlődését.

Online rövidfilmek is kapnak pénzügyi támogatást

A Neumann János-pályázat idei első fordulójában összesen 5 millió forint támogatást ítélt meg a Médiatanács öt online rövidfilmsorozat készítésére. Ennek köszönhetően a Természetfilm.hu Egyesület hargitai medvék, jászsági parlagi és réti sasok, valamint lakótelepi vörös vércsék magánéletéről No Comment, avagy 24 órás körkapcsolás a vadonból címmel tudományos-ismeretterjesztő rövidfilm-sorozatot készíthet. A Filmdzsungel Kft. honlapján – Mesél a ceruza címmel – Gauder Áron rendező tíz részben rajzol majd történeteket kisiskolásoknak a vadon élő állatok mindennapjairól.

Az Index.hu Zrt. felületén látható majd a bűnmegelőzési céllal készítendő Börtönséták című háromrészes alkotás, amelyben középiskolás csoportok látogatnak meg egy-egy börtönt, majd feldolgozó foglalkozáson vesznek részt. A Mandiner.hu-n öt hagyományos szatmári parasztételről, köztük a málékásás töltött káposztáról vagy a szatmári pásztortarhonyáról forgatnak sorozatot. A válasz.hu oldalán jelenik meg a Láthatatlan Budapest riportfilm-sorozat 2. évada, amely decembertől hetente mutatja be virtuális városi túrákon a főváros öt kevéssé ismert helyét, a budai Vár rejtett zugaitól a víztoronybelsőkig.

A Médiatanács az elmúlt négy évben a Neumann János-pályázatokon eddig 64 online műsorszámot támogatott közel 70 millió forinttal annak érdekében, hogy az internetezők minél több értékes médiatartalommal találkozhassanak. A Neumann János-pályázat második fordulójára november 19-éig lehet kérelmeket beadni. A határon túli jelentkezők számára elkülönített 7 millió forintos keret még teljes egészében pályázható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik