Média

Megnyílik a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark

Nemzeti Filmtörténeti Élménypark
Nemzeti Filmtörténeti Élménypark
Újra lesz élet az ózdi kohászati művek területén lévő Fúvógépházban: hamarosan megnyílik a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark, amely újszerű módon teremt lehetőséget a filmtörténet kulturális javainak megőrzésére és bemutatására.

A közeljövőben nyitja kapuit a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark, amelynek célja nem csak a magyar filmtörténet kulturális javainak megőrzése, hanem azok élményszerű bemutatása is. Az intézmény gazdájának, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetnek (Manda) koncepciója szerint – miközben mintegy kétszázezer archív filmtekercs biztonságos tárolására nyílik lehetősége -, a kialakított kiállítóterek lehetővé teszik a látogatóknak, hogy magyar, lengyel, cseh és szlovák filmtörténeti művekkel ne csak nézőként ismerkedhessenek meg, hanem akár szereplőként is. A látogatók közreműködésével felvett jelenetet digitális formában megkapják a vendégek.

„A hatalmas «greenboxokból», filmes díszletekből kialakított tárlat különleges attrakciója a „filmes karaoke”, amikor a vendégek a rendelkezésre álló mini-stúdiókban egy-egy nevezetes filmjelenetben kipróbálhatják színészi képességeiket. A látogatóknak, a leendő filmeseknek egyedülálló oktatási lehetőséget is teremt, hogy egy közel nyolcvan méter hosszúságú és egybefüggő greenbox-falat alakítunk ki” – nyilatkozta Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) főigazgatója.

Az Európai Unióban jelenleg csak néhány hasonló intézmény működik. Ezek közül kiemelten népszerű a Londonban található Cinema Museum, ahol a látogatók filmtörténeti emléktárgyak, plakátok és technikai eszközök hatalmas gyűjteményét, valamint több mint ötezer kilométernyi régi filmszalagot tekinthetnek meg, a mozitörténet már lezárult korszakaiból. Az Egyesült Királyságban Bradfordban működik még egy ilyen gyűjtemény, a National Media Museum, amely szintén egyedülálló filmgyűjteménnyel rendelkezik.

A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege 927,4 millió forint.

 

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark a több mint 150 éves múlttal rendelkező kohászati üzem területén valósul meg, több mint 100 éves ipari műemléki épület hasznosításával. A tervezett turisztikai attrakció a legkorszerűbb technika segítségével mutatja be az ózdi Fúvógépház épületében a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark interaktív kiállítását. Az Élménypark a magyar filmtörténet mellett a lengyel, cseh és szlovák filmtörténetbe is betekintést enged. A látogatók megismerkedhetnek a magyar és kelet-európai filmtörténet meghatározó tematikai műfajaival és egyben lehetőségük nyílik arra, hogy az általuk kiválasztott filmtörténeti korszakra jellemző film egy-egy részletét újraforgassák, eljátsszák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik