Média

Szövetségre lépett az Ericsson és a Cisco

kézfogás (megegyezés, kézfogás, megállapodás, )
kézfogás (megegyezés, kézfogás, megállapodás, )
A hálózati eszközök, szoftverek, mobilkommunikációs hálózatok és felhőszolgáltatások terén ismert Ericsson és Cisco bejelentése szerint nagyszabású együttműködésre lép a jövő hálózatainak létrehozása érdekében.

Az együttműködés kapcsán azt ígérik, annak fő nyertesei a két cég ügyfelei lesznek, mivel a két vállalat szinergiáiból fakadóan a legjobb szolgáltatásokból és megoldásokból részesülhetnek: útválasztás (routing), adatközpontok, hálózati szolgáltatások (networking), felhő, mobilkommunikáció, hálózat-menedzsment és vezérlés, vagy globális szolgáltatások. A tervek szerint a hozzáadott érték többek közt az alábbi formában jelentkezik:

  • A szolgáltatóként működő ügyfelek számára teljeskörű (end-to-end) termék- és szolgáltatás-portfolió és közös innováció, amely felgyorsítja az új üzleti modellek kialakítását;
  • A jövő mobilvállalatainak létrejöttét lehetővé tevő, kiemelten biztonságos technológián alapuló architektúra a tökéletes kültéri/beltéri hálózatokhoz;
  • A két cég piaci potenciáljának egyesítésével az országok digitalizálásához és a Dolgok Internete (IoT) létrehozásához szükséges platformok és szolgáltatások gyorsabb létrehozása.

A mobilitás, a felhő és a digitalizáció által mozgatott világban a jövő hálózataihoz új tervezési elvekre lesz szükség, hogy biztosítani lehessen azok agilitását, autonómiáját és nagyfokú biztonságát. Az Ericsson és a Cisco ennek a kihívásnak együtt igyekszik megfelelni, vezető helyet foglalva el a teljes körű (end-to-end) szolgáltatások terén minden hálózati architektúrában, többek közt az 5G, felhő, IP és IoT (Internet of Things – azaz a Dolgok Internete) terén egyaránt – az eszközöktől és szenzoroktól, a hozzáférési és központi hálózatokon át a vállalati IT felhőig. A két óriáscég egymást kiegészítő szolgáltatásai segítségével – globális szolgáltatások, tanácsadás, integráció, managed operations megoldások bármely IT és hálózati rendszeren – az ügyfelek képesek lesznek felgyorsítani vállalkozásuk átalakítását a modern kor követelményeinek megfelelően.

A bejelentés alapját a két társaság között létrejött, számos megállapodás és szerződés adja – ennek része többek közt a hálózatok átalakítása referencia-architektúra szerint, közös fejlesztésű rendszeralapú menedzsment és irányítás, átfogó viszonteladói megállapodás, és együttműködés a legfontosabb fejlődő piacokon. A felek megállapodtak továbbá, hogy megvitatják egymással az úgynevezett FRAND szabályaikat és a szabadalmakra és védjegyekre szóló kölcsönös licencszerződéseket kötnek, biztosítva a közös innováció akadálytalanságát és biztonságot nyújtva mindkét társaság ügyfelei számára. A megállapodás értelmében a Cisco licencdíjat fizet az Ericsson részére.

Az Ericsson és a Cisco erős partnerek, és működésük jól kiegészíti egymást. Közösen több mint 56 ezer szabadalommal és 11 milliárd dolláros k+f beruházással rendelkeznek, és több mint 76 ezer szolgáltatási szakemberük szolgálja ki az ügyfeleket mintegy 180 országban.

A stratégiai együttműködés a következő évtized során a növekedés és értékteremtés fő motorja lehet, amelyből mindkét társaság már 2016 során növekvő árbevételt remélhet, és 2018-ra a bevételnövekedés elérheti az 1-1 milliárd dollárt. Az együttműködés új és nagyobb lehetőségeket is teremt mindkét társaság számára, és erőfeszítéseiket és beruházásaikat a legnagyobb növekedést biztosító piacokra összpontosíthatják.

A két társaság szakértői megkezdik az együttműködést az SDN/NFV és a hálózat-menedzsment és hálózat-vezérlés területén is.

A stratégiai együttműködés tanácsadója a Centerview Partners.

„Nagyon örömömre szolgál, hogy a Cisco-val együttműködésben formálhatjuk tovább a Hálózatba Kapcsolt Társadalmat. Mindkét társaság szilárd meggyőződése, hogy minden vállalkozás és iparág digitális átalakulásában a hálózaté a fő stratégiai szerep. Az együttműködés kezdetben a szolgáltatókra összpontosít, majd a vállalati szegmens lehetőségeire és az IoT szolgáltatások kiterjesztésére minden iparágban. Az együttműködés az Ericsson szempontjából az elmúlt évek során kialakított IP stratégia megerősítéseként is felfogható, és kulcsfontosságú lépés cégünk átalakítása felé” – mondta Hans Vestberg, az Ericcson elnök-vezérigazgatója.

Chuck Robbins, a Cisco vezérigazgatója ehhez hozzátette: „A piac nagyon gyorsan változik, és a jövőben csak azok a társaságok lehetnek sikeresek, amelyek megfelelő stratégiai együttműködések révén biztosítani tudják az innovációt, növekedést, és hozzáadott értéket az ügyfelek számára. A bejelentett együttműködés keretében két piacvezető, úttörő szerepet játszó társaság egyesíti kulturális és innovációs erőforrásait és ismereteit. Az elmúlt év során az Ericssonnal együtt alakítottuk ki a jövőbeni iparági vezető szerephez szükséges stratégiát, és mostantól kezdve ennek megvalósításán dolgozhatunk. Együttműködésünk mindkét cég számára jelentős növekedést, ügyfeleink számára kimagasló hozzáadott értéket, és az iparág számára korábban sosem látott mértékű innovációt hoz majd.”

„Örömmel értesültünk az Ericsson és a Cisco együttműködéséről, amely véleményünk szerint a teljes kommunikációs szektorban felgyorsítja majd az innovációt, miközben az ultragyors hálózatok, felhőalapú szolgáltatások és a Dolgok Internete (IoT) iránti kereslet egyre nagyobb mértékben növekszik az ügyfelek körében” – ezt már Vittorio Colao, a Vodafone vezérigazgatója mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik