Média

Karas: Magához tért a tévés piac

karas mónika (karas mónika)
karas mónika (karas mónika)
Múlni látszanak a gazdasági válság hatásai a televíziós piacon - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke pénteken Kaposváron.

Karas Monika a Helyi Televíziók Országos Egyesületének (HTOE) a Kapos Televízió által szervezett őszi találkozóján mondott beszédében kiemelte: az elmúlt három évben a médiatanácsnak leadott beszámolók alapján nőtt a nyereséges és csökkent a veszteséges médiaszolgáltatók aránya a helyi televíziók között.

Amíg 2012-ben a szolgáltatók 37 százaléka, addig 2014-ben már 58 százaléka volt nyereséges, és ez reményteli a televízióknak, és biztató a piac kiegyensúlyozott, kiszámítható működésénekfenntartására törekvő médiahatóság számára is – közölte.

Az NMHH elnöke a helyi televíziók vezetőiből, képviselőiből álló közönsége előtt örömének adott hangot, hogy a HTOE-tagokat sokkal ritkábban sújtják kvótakötelezettséggel kapcsolatos szankciókkal, mint más audiovizuális szolgáltatókat – tudósít az MTI.

A médiatanács a HTOE 74 tagjánál 2013-ban egy esetben sem állapított meg kötelezettségszegést, ami azt tükrözi, hogy e médiaszereplők megértik és elfogadják a hatóság szándékát, ez pedig követendő példaként szolgálhat más audiovizuális szolgáltatóknak – hangsúlyozta.

Karas Monika fontos kérdésnek nevezte, hogyan változnak a hatósági szerződés alapján működő audiovizuális médiaszolgáltatók kontraktusai azok érvényességének lejárta, 2017. december 31. után.
Jelezte, az NMHH-ban elkezdődött már az a szakmai műhelymunka, ennek során ki fogják alakítani a pályáztatás feltételeit, de azért, hogy a szabályozás hatékonyabb, betarthatóbb legyen, az érintettek véleményére, tapasztalataira is kíváncsiak.

Karas Monika úgy vélte: a párbeszéd, a közös értékek megtalálása és az együttműködés azok a sarokpontok, amelyek mentén a hatóság és a helyi televíziók képesek megtartani a köztük lévő partneri kapcsolatot.

Széles Tamás, a HTOE elnöke a helyi televíziók jelentőségéről szólva azt közölte, hogy e szolgáltatók hír- és tájékoztató műsorai egyre fontosabbá válnak, mert sok város sajtóeseményein a helyi lapok és esetenként az MTI tudósítóján kívül kizárólag a helyi televíziós stábok vannak jelen.
Hozzátette: trend, hogy egyre több televízió válik médiacentrummá, s már nemcsak televíziós műsorkészítéssel, hanem internetes hírszolgáltatással, rádiós műsorokkal, nyomtatott kiadványok összeállításával is foglalkozik. Kiemelte, a helyi közösségek igénylik ezt a fajta munkát, s ők hálásak, hogy ennek elvégzéséhez folyamatosan állami pályázati forráshoz tudnak jutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik