Média

Brutális történelem és biológia a Spektrumon

24.hu
24.hu

2015. 11. 05. 09:36

Új tantárggyal bővül a Spektrum népszerű „Brutális” sorozata: november 7-én indul a „Brutális történelem”. Decembertől pedig kezdetét veszi a „Brutális biológia” 2. évada.

A Spektrum arra vállalkozik, hogy megmutassa mindazt, amiről történelem órákon csak beszéltünk. Benéz az évszámok és a történetek mögé, eloszlat vagy épp bizonyít izgalmas történelmi legendákat, újrajátszik fordulatos eseményeket, és modellezi azt is, amelyről még a történelem tankönyvekben sincs fotó.

A Brutális történelem-ben hatalmas méretű guillotine épül, hogy megtudjuk, hogyan lett a kor leghumánusabb kivégzési formájából a terror rettegett szimbóluma? Mi igaz a Hunyadi-legendából? Hogyan épül fel egy ókori harci szekér? Mitől volt különösen véres egy harciszekér-verseny? És vajon megállíthatja a belső zsebbe helyezett laposüveg vagy a Biblia a puskagolyót? Ebben a sorozatban nem lesz sem katedra, sem tábla, sem könyv. (Csak az a bizonyos Biblia.) Kérdés viszont lesz bőven, a válaszok pedig meghökkentő, látványos és egyedi módon érkeznek a Brutális történelem csapatától. Vályi István újságíró a sorozat állandó műsorvezetője, Kathy Zsolt, történelem tanár lesz a társ-műsorvezető, míg Soós Péter százados a műsor hadtörténész szakértőjeként segít a történelmi kalandozások során.
A sorozat négy témával foglalkozik. Minden rész egy központi tárgy vagy kísérlet köré épül, ennek elkészülése során vetődnek fel az újabb és újabb témák. Az első rész az évszázadok alatt kifejlesztett legkülönbözőbb kínzási és kivégzési módokkal ismerteti meg a nézőt, így a már említett guillotine mellett a teljesség igénye nélkül lesz szó megégetésről, karóba húzásról, lefejezésről, de a történelem legegzotikusabb kivégzési módjait is felvillantja a rész. A második epizód az ókori Rómába kalauzol el, a gladiátorok és a legionáriusok mindennapjait mutatja be. A harmadik részben a lovagi erényekkel, a lovagi páncélzattal és a lovagi tornákkal ismerkedünk, míg az utolsó rész az új és legújabb kor legfontosabb, vagy éppen legérdekesebb fegyvereivel foglalkozik.

Decembertől történelem helyett biológia

Decembertől a történelem átadja a helyét a biológiának. A Brutális Biológia persze a diákok egyik legrettegettebb tárgyát is a sorozat szokott stílusában dolgozza fel. Vályi társa ismét Dr. Szerényi Gábor tanár úr lesz, aki sajátos stílusában magyaráz, és sokszor egy-egy odaszúrással teszi helyre a „rakoncátlankodó” műsorvezető-társát. A tanár úr nem csak beszél majd persze. Magunk is szívünkhöz kapunk majd, amikor a legfontosabb szervünk működését vizsgálja, sőt egy boncolást is nyomon követhetünk.
A csapat a szív működését többek között egy életnagyságú zsiráf maketten is modellezi, és azt is megvizsgálják, hogy mi kell hozzá, hogy ne kapjon agyvérzést az állat.
A sorozat hasonló módon feldolgozza a légzés témakörét, légmentesen elzárt műsorvezetővel, telefonfülkében működő tüdőmodellel, a mozgás szervrendszerét, akarata ellenére mozgásra bírt alannyal, és a fül működését, ami kapcsán látványos magyarázatát kapjuk annak, mi is a szédülés.

A Brutális történelem november 7-től szombatonként 16:00 órai kezdettel lesz látható a Spektrumon, míg a Brutális Biológia új részeit december 5-től vetíti a csatorna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.