Média

Szétszéledtek a cinkesek

cink.hu
cink.hu
Úgy tűnik, végleg vége a Cinknek. Az egykori stábtagok ugyanis teljesen szétszéledtek, szinte mindegyikük elhelyezkedett. Pedig lett volna, aki megvette volna az oldalt.

Szeptember elején jelentette be Szily László, a cink.hu alapítója, hogy váratlan telefonhívást kapott az oldalt üzemeltető amerikai Gawker Media blogbirodalom vezetőjétől, hogy ezentúl nem finanszírozzák tovább a két éve, egészen pontosan 2013. január 2-án létrejött site működtetését. Az oldal látogatottsága ugyanis jelentősen csökkent, ami többek között a Facebook megváltozott működése miatt alakult így.

Nick Denton tulajdonos egyébként odaajándékozta a cink.hu domaint Szily-nek, aki akkor még azt írta, hogy mivel a blogolást „nem olyan könnyű egyszer csak abbahagyni, így a következő napokban-hetekben lehet, hogy fogunk még alkalmilag posztolgatni ide”, sőt felmerült, hogy a Cink esetleg valamilyen formában tovább élhet.

Mostanra azonban úgy tűnt, hogy végleg szertefoszlott a remény a folytatásra, hiába akadt volna váratlanul több támogató is, a stáb szép lassan szétszéledt.

Egy újabb blogbejegyzésükből az is kiderül, hogy ki merre folytatta. Mint írják, Szily László a 444.hu munkatársa lett, Boros András az Origo blogszolgáltatása, a Reblog szerkesztőjeként dolgozik, Inkei Bence pedig a Vs.hu-nál folytatja. A poszt alapján Gazda Albert egyelőre könyvet ír és kivár, de addig is találkozhatunk vele a Kaszt nevű podcasthálózat állandó vendégeként.

Szily László a búcsúposztjában azt írja, hogy amikor Nick Denton lehúzta a rolót,  őszintén szólva fel sem merült, hogy a története során végig reklámok nélkül megjelenő Cink bárkit is érdekelhetne üzletileg, ennek ellenére a Cink bezárása után kapásból többen is bejeletkeztek, hogy érdekelné őket a lap fenntartása.  Ezek közül az egyik érdeklődő eljutott addig, hogy konkrét ajánlatot tett a Cink további finanszírozására. Ezzel párhuzamosan érkeztek ajánlatok arra is, amit Szily eredetileg eltervezett, vagyis szerkesztőségi munkára.

“Életemben nem volt még ilyen, de egy jó hónapig fogalmam – vagy a semjénes hasonlatnál maradva: lövésem – sem volt arról, hogy mit tegyek. Aztán, egy malomipari szakíróhoz illő mennyiségű örlődés után rájöttem, hogy nagyon hiányzik a Cink, még jobban hiányoztok ti, de én ezt fizikailag is képtelen vagyok folytatni. Így hát követtem Venczli Alex tanácsát, amit a Fagyöngy című számában fogalmazott meg és követtem a szívemet, vagyis leigazoltam a 444-hez” – emlékezik vissza Szily a búcsúposztjában.

“Hát ennyi volt, én fantasztikusan éreztem magam közben, remélem ti is néha. A Cinknek ezzel tényleg vége” – zárul a búcsúzás. Hogy mi lesz a domainnel, azt egyelőre nem tudni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik