Light

Diego: intenzív expanzió és stílusos új enteriőrök

A régió egyik legnagyobb magyar központú franchise hálózata, a Diego hazai partnerkörét tovább bővíti és külföldön intenzív expanzióba kezd: 2020-ig megduplázza román és szlovák áruházainak számát. A cégcsoport 2017-re 16%-os, négy éven belül pedig 80%-os forgalomnövekedéssel tervez. A sikeres és közismert márka kínálata új, trendi enteriőrökkel egészül ki.

Padlóburkoló vállalkozásból eredményes lakberendezési szakáruházlánc

A padlóburkoló szakkereskedő láncból az évek során lakberendezési áruházhálózattá vált Diego Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. meghatározó szerepet tölt be a Kárpát-medence laminált padló, darab- és padlószőnyeg, függöny, tapéta és ezek kiegészítő termékeinek piacán. Árbevétele az elmúlt 5 évben közel 80%-kal nőtt. A társaság tavaly 16,3 milliárd forint árbevételt ért el, ami 14,8%-os emelkedést jelent az előző évhez képest. 2017-re a forgalom 16%-os növekedését várja, így 18,9 milliárd forint forgalom a terv, 2020-ig újabb kb. 80%-os növekedés és 25 milliárd forint nettó árbevétel elérése a cél.

Az áruforgalom csaknem felét elsősorban – a piacon egyedülálló, húsz éve kínált sajátmárkás – laminált padlóburkoló rendszer (WOOD-STEP) értékesítés adja. A padlószőnyeg és PVC részaránya nem változik, míg a többi termékcsoport – mint pl. a szőnyeg, a függöny és a tapéta – megoszlásában növekedés várható. Többek között ez utóbbi termékkört is fiatalítja a cég, hiszen újra divatját éli a tapéta – egyre többen keresik, mert kevésbé kockázatos változtatás az otthonokban, a felhelyezéshez nincs feltétlenül szükség szakemberre és gyorsan, költségtakarékosan frissíthető a lakás hangulata. A Diego élen jár a vízálló modulpadló területén, ennek forgalmát idén a harmadával tervezik növelni – főleg élethű famintázata miatt szeretik a vásárlók, és mert könnyen lerakható, vízálló melegburkolat.

Az évente az aktuális trendeknek megfelelő, külföldi szakmai látogatásokon kiválasztott (összesen ötezer féle) termékek Európa 10 országából, több mint 100 beszállítótól érkeznek. Ezeket először a budaörsi „laboráruházban” – a bolt bemutatóterében kialakított mintaszobákban – tesztelik, majd a vevők által kedvezően fogadott darabokat a régióban lévő összes áruházba eljuttatják. Köztük a Tulipo szőnyegkollekciót, amelyek már webshopon keresztül is megrendelhetők.

Duplázás a régiós franchise hálózatban

A 25 éve alapított, magyar központú Diego 1996-ban kezdte felépíteni franchise hálózatát. Akkor mindössze 8-10 partnere volt és 2005-re teljessé vált az országos lefedettség. Ma 145 Diego szakáruház működik, három országban: a 96 magyarországi mellett Romániában 32, Szlovákiában pedig 17 helyen találják meg a vásárlók – mindenütt azonos árszinten és színvonalon – a termékskálát és a szolgáltatásokat. Magyarországon még 6-8 településen van lehetőség áruháznyitásra, 2020-ig pedig intenzív expanzióval, duplázni fogják külföldi boltjaik számát – a három országban így mindösszesen 200 Diego bolt lesz. Nagyléptékű terjeszkedési tervükben 2017-re 6-6 új bolt indulása szerepel Szlovákiában (ahol épp 10 éve nyílt meg az első külföldi Diego áruház, Pozsonyban) és Romániában (ahol 13 éve vannak jelen és ez évben nyitják a harmadik bukaresti üzletet).

„Célkitűzésünk a kezdetektől változatlan: az adott pontokon kizárólagosságot biztosítunk az átvevőnek, aki a know-how révén egységes arculattal és minőségbiztosítási rendszerben működik. Mindkét fél számára előnyös ez, hiszen mi a kialakítással, fejlődéssel járó kockázatokat megtapasztaltuk, partnerünk pedig már a jól működő üzletmenetet veheti át. A központosított árubeszerzésen, kedvezményeken, technikai és szakmai segítségnyújtáson, a kollekciók garantált elérésén túl, a csatlakozók részéről kisebb tőkeigény szükséges a növekedéshez, de nagyobb a versenyelőnyük és az esély az innováció adta lehetőségek kiaknázására is.” – tette hozzá Hetyei József hálózati igazgató.

Fotó: Negyelszki Erika

A franchise hálózatok számára a legnagyobb kihívást a személyzet képzése, az ismeretek átadása és az egységes, magas színvonalú kiszolgálás jelenti. Ezek elsajátítására és a továbbképzés keretrendszerére 2016-ban létrehozták a Diego Akadémiát. A fókuszt a vásárlók kiszolgálására helyezik, így minden hónapban és mindhárom országban díjazzák a legjobban teljesítő áruházat, a minőségbiztosítási értékelés és az 1999-ben bevezetett próbavásárlások eredményeinek függvényében.

Már a kereskedelmi hálózat tervezésekor, az elsők között, 1995 őszén csatlakozott a Diego a Magyar Franchise Szövetséghez, amelynek tagjai (jelenleg 60) kizárólag etikusan működő cégek lehetnek, és ezt a szervezet rendszeresen méri, díjakkal is minősíti. A Diego elnyerte például Az Év Franchise hálózata, Az Év Franchise átvevője, valamint a Külföldön sikeresen terjeszkedő hazai hálózat címeket, de megkapta a Best Franchisee of the World nemzetközi kitüntetést is. „Ami a McDonald’s külföldön, az Magyarországon a Diego” – mondta róluk elismerően dr. Mandel Katalin, a szövetség főtitkára.

Diego trendek

A Diego megszokott, közkedvelt és legújabb termékpalettájával, trendjeivel a napokban debütál az új, tavaszi-nyári katalógus. A kiadvány tükrözi a kibővült portfolió lényegét, a „magasabbra terjeszkedést”, azaz a padlótól a falakra irányt.

Ami korábban funkcionális volt, az mostanra stílusos és esztétikus lett, mint a tapéták, a lakástextilek (pl. függönyök) és ezek kiegészítői. A lakásfelújítás (pl. a melegburkolatok cseréje) vagy építkezés (helyiségek kialakítása) során a vásárlók 1-1 kész enteriőrt is megismerhetnek a mintaszobákban: a geometria hangulatát, a csillogó felületek sokszínű, exkluzív megoldásait, a photoprint élethű designelemeit vagy a sminkpaletta minden árnyalatában fellelhető pasztellszínek (mint 2017 színe, a lombzöld) letisztultságát.

Az egységes otthonkép és a stílusos lakás megtervezéséhez a Diego újításával, akár lakberendezői szaktudás nélkül felöltöztethető a kiválasztott szoba a honlapon kialakított Stílusvarázslóban. (Ugyanitt a bevásárlólista segítségével méretet, mennyiséget, árat is lehet kalkulálni.)

Ajánlott videó

Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a magyar kormány azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik: felvázoljuk a patthelyzet jogi hátterét. És kiderítettük azt is, hogy olyan fideszes kötődésű alapítvány is megpróbált az Ökotárs helyére kerülni, amelynek kuratóriumában Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix is helyet kap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.