Light
a chalkboard with the question parlez-vous francais? do you speak french? written in french, a pot with pencils and the flag of France, on a wooden desk

Beverte a fejét, azóta franciául beszél az olasz férfi

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 06. 04. 14:18

Korábban a témában:

Hetekbe, hónapokba telhet, mire beilleszkedsz egy másik kultúrába és megtanulod az ott használatos nyelvet. De hősünk, a JC monogramú olasz férfinek mindössze egy éjszaka kellett hozzá.

Az 50 éves úriembert sosem érdekelte Franciaország és pláne nem a nyelvük. Csakhogy egyik este beverte a fejét, és konkrétan franciául ébredt fel.

A Cortex riportjában arról ír, a férfi gyorsan, eltúlzott intonációval beszéli a nyelvet, kiállása pedig tipikus karikatúrája egy francia férfinak.

Bár franciául néz filmeket, megszerette a francia gasztronómiát és franciául is olvas, továbbra is olaszul ír. Különösebben nem érdekli az sem, ha az anyanyelvű franciák nem, vagy csak nehezen értik meg, amit mond.

JC húszas éveiben rövid ideig járt egy francia nővel, és iskolában tanulta is a nyelvet, de évtizedek óta nem beszélte.

Agysérülése miatt minden nap ébredés után kinyitja az ablakot és Bonjourt kiált.

Orvosi jelentések szerint idegen akcentus szindrómában szenved. A rendelkezésre álló adatok szerint a világon mindössze hatvan ember küzdött eddig hasonló problémával.

Mi az idegen akcentus szindróma?

Az idegen akcentus szindróma egy ritka betegség, melynek jellemző tünete, hogy a páciens anyanyelvén, de idegen kiejtéssel kezd el beszélni.Kialakulásának oka kisebb fej- illetve agyi sérülés – írja a Wikipedia.

 

A tünetegyüttes a beszéd szabályozásáért felelős agyi terület károsodásával áll összefüggésben. Manapság ilyen tünetek agyvérzéses, vagy autóbalesetet szenvedett betegeken jelentkeznek.

 

A rendellenesség orvosi magyarázata, hogy mivel a fejsérülés miatt a hangképzésért felelős agyrész károsul, valamilyen szisztematikus változás következik be egyes hangok kiejtésénél. Ilyenkor megváltozik a kiejtett mássalhangzók hossza, a hangzók zengése és megváltoznak a különböző hangzók kiejtésére vonatkozó képességek is. Ezt érzékeli a környezet idegen akcentusként.

(via Metro)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.