Light

Cicciolinával illusztrálják az olasz pornóanarchiát

A Vice-on jelent meg egy remek írás az olasz pornóipar hőskoráról, amikor még nem lecsúszott tévések, műsorvezetők és politikusok titkárnői uralták a piacot. A nyolcvanas évek második felében az itáliai pornózás olyan nemzetközileg ismert sztárokból állt mint Rocco Siffredi, Moana Pozzi vagy Selen, akiket ráadásul egy olyan elborult arc rendezett, mint Jon Jeremy.

Természetesen azelőtt is létezett erotikus filmgyártás Olaszországban, de a nyolcvanas pornó mögött teljesen más elvek és értékek álltak, mint korábban, vagy azután. Ebben az időszakban a felnőttfilmeket elkezdték kulturális jelenségként értelmezni, így lett pornózás az anarchia és az ellenkultúra szimbóluma az országban.

Carmine Amoroso, korábbi rendező az elmúlt években azzal töltötte az idejét, hogy összegyűjtse azokat az emblematikus úttörőket, akik segítettek kivívni a szólás és szexuális szabadságot Olaszországban. A felsoroltak között van a magyar születésű Staller “Cicciolina” Ilona is.

Amoroso munkája tavaly januárban ért véget, amikor a Rotterdami Filmfesztiválon bemutatták a Porn to be Free című dokumentumfilmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik