Light

Lemészárolt gyerekekre emlékezünk ma

Aprószentek “történetét” Máté evangéliumában őrizte meg a Biblia. E szerint Heródes király a napkeleti bölcsektől értesült a Megváltó születéséről, és a hírre “megháborodék”, és vele együtt az egész Jeruzsálem”.

A király azzal bocsátotta el a három bölcset, hogy jelentsék neki, ha megtalálták Jézust. Ők persze ezt nem tették meg, miután álmukban értesültek róla, Heródes korántsem tiszteletét akarja tenni a kisdednél.

József álmában is megjelent az Úr angyala:

Kelj fel, vedd a gyermeket és annak anyját, és fuss Égyiptomba, és maradj ott, a míg én mondom néked; mert Heródes halálra fogja keresni a gyermeket.

Így is tett, és a család Egyiptomban maradt Heródes haláláig.

Kis vértanúk

Izraelben viszont elszabadult a pokol.

Ekkor Heródes látván, hogy a bölcsek megcsúfolták őt, szerfölött felháborodék, és kiküldvén, megölete Bethlehemben és annak egész környékén minden gyermeket, két esztendőstől és azon alól…

Nem tudjuk, hányan lehettek. Egyesek egy tucatnyi meggyilkolt gyermekről tudnak, mások a Jelenések könyvére hivatkozva 144 ezer áldozatról beszélnek. Utóbbi nagy túlzásnak tűnik, tudósok szerint Heródes körülbelül 30-40 fiút gyilkoltatott meg.

A gyerekek legyilkolása egy X. századi ábrázoláson.
A gyerekek legyilkolása egy X. századi ábrázoláson.

Aprószenteket az Egyház kezdettől fogva vértanúként tisztelte, akik nem szóval, hanem halálukkal vallották meg Krisztust. A római egyház a IV. század óta üli napjukat karácsony közvetlen közelében, december 28-án.

Kereszt alakú sírbarlang

A helyi hagyomány szerint az Aprószentek sírja a bazilika alatt van, amelyet Nagy Konstantin építtetett Jézus születésének barlangja fölé, és a kis sírok nem messze ettől a barlangtól egy sziklasírban voltak.

Egy Miklós nevű barát 1347-ben tudósított arról, hogy a születés barlangjától kelet felé

van egy másik barlang, amely szűk, kereszt formájú barlangban folytatódik. Ott vannak eltemetve az Aprószentek.

Ezt a XV. században befalazták, és csak 1962-ben vették észre a görögkereszt alaprajzú sírbarlangot. A kereszt három szárának végében, körülbelül egy méter magasságban ívelt nyílás alatt 4, 5, 4 mélyedést vettek észre – ezek lennének a gyermeksírok.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik