Light

Ferenc pápa: a társadalom szigorú a bűnössel, de gyenge a bűnnel szemben

24.hu
24.hu

2015. 12. 25. 06:30

A közöny ellen szólalt fel az egyházfő a szentesti vatikáni istentiszteleten.

A gyermek Jézus a világ szegénységében egy istállóban, jászolban született meg, mert neki és családjának nem jutott hely szállodában – mondta Ferenc pápa a szentesti misén a vatikáni Szent Péter-bazilikában. A fogyasztástól, élvezetektől, bőségtől, luxustól, sekélyességtől és önimádattól gyakran megrészegült társadalmakban Jézus születése józan, egyszerű, kiegyensúlyozott, következetes magatartásra int, amely képes meglátni a lényeget – jelentette ki az egyházfő, hozzátéve, hogy az embereket uraló közöny kultúrája nem ritkán kegyetlen, pedig a világnak könyörületre, irgalomra, együttérzésre és részvétre van szüksége.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a társadalom szigorú a bűnössel, de gyenge a bűnnel szemben. Az egyházfő ezzel a börtönökben raboskodók körülményeinek javítására utalt, melyet a béke világnapjára írt üzenetében szorgalmaz, általános amnesztiával és a halálbüntetés végleges eltörlésével együtt.

A mise elején népviseletbe öltözött gyerekek helyeztek el virágokat a gyermek Jézus oltárnál lévő szobrához. A mise végén Ferenc pápa a szobrot a gyerekek kíséretében a bazilikában felállított betlehemben helyezte el.

A misén spanyolul imádkoztak az üdvösségért, arabul az egyház tagjaiért, latinul a törvényhozókért, franciául a kormányzókért, hogy megőrizzék az emberek méltóságát és a békét, kínaiul a szegényekért, arámi nyelven pedig a hitetlenekért és bűnösökért.

Ferenc pápa pénteken délben mondja el karácsonyi beszédét, melynek témája a béke lesz, majd Urbi et Orbi áldást ad, Rómára és az egész világra. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.