Light

Mindent tud a karácsonyról? Itt van nyolc dolog, amit szinte biztosan rosszul!

Megszületett a megváltó, egy betlehemi jászolban, pásztorok érkeznek hozzá, meg három király egy csillagot követve napkeletről. Olyan evidenciák ezek, mint a hó fehérsége, de koránt sem biztos, hogy megfelelnek a történelmi hagyományoknak. Sőt néhány tény még a bibliaiaknak sem.

Jézuska szülinapja

Minden gyerek tudja, hogy a karácsony Krisztus születésének ünnepe. Bár nagyon nem valószínű, hogy ő éppen ezen a napon, de még az sem, hogy télen született volna. Ilyentájt Betlehem környékén is tél van, vagyis a pásztorok nem hajtják ki az állataikat, és olyan népszámlálásokat sem tartottak az évnek ebben a szakában soha, amire Mária és József elindultak.

Szamaragolás

A Biblia sehol sem említi, hogy a várandós Mária szamárháton utazott volna Betlehembe. Ettől persze nem kizárt, hogy így volt, de sehol sincs említés róla.

m

Teltházas fogadó

A mindenki által kívülről fújt sztori szerint, a népszámlálásra a városba érkező tömeg miatt József és Mária nem találnak szobát egyetlen fogadóban sem, ezért szállnak meg egy istállóban. Történészek szerint ez valószínűtlen, sokkal elképzelhetőbb az, hogy a házaspár rokonoknál szállt meg, ahol a ház felső szintjén nem jutott már hely nekik, ezért az alsó szinten éjszakáztak, ahol rend szerint állatokat tartottak akkoriban.

Angyaldal

Úgy tudjuk, hogy az angyalok dallal mondták el a pásztoroknak, hogy megszületett a messiás, csakhogy a Bibliában szó sincs éneklésről. Egyetlen hangról sem.

pa

Három királyok

Gáspár, Menyhért és Boldizsár tömjénnel, arannyal és mirhával megrakva, teveháton érkeznek. Hát nem. Először is: az írás nem említ királyokat, és azt sem, hogy hárman lettek volna. Csak bölcsekről van szó, és pont. Napjaink tudósai ráadásul úgy vélik, ha meg is érkeztek a bölcsek a gyermek Krisztushoz, az csak évekkel a születése után történhetett.

Cukorpálca

Karácsony táján lépten nyomon felbukkannak a ezek a piros-fehér csíkos, sétabotszerű cukorkák. Nos, 1670-ben, Kölnben találták fel őket. A céljuk az volt, hogy a gyerekek befogják a szájukat a templomban.

candy canes

Puritán tilalom

Amerikában nem mindig imádták a karácsonyt. Az újvilágba érkező puritán protestánsok annyira nem voltak odáig érte, hogy 1659 és 1681 között Bostonban betiltották az ünneplését.

Egy fej nélküli lovas

A karácsonyi hagyományok csak a XIX. században kezdtek el népszerűvé válni az Egyesült Államokban. Köszönhetően Washingotn Irwing népszerű novelláinak. Ő írta a The Legend of Sleepy Hollow (Az Álmosvölgy legendája) című rémmesét is.

(via: SF Gate)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik