Light

Anya még mesél! – karácsonyi könyvajánló két és fél éveseknek

Éles bal kanyarral befordultunk a célegyenesbe: már egy hetünk sincs karácsonyig. Ilyenkor már azok is idegesek, akik októberben megvették a karácsonyi ajándékokat és két héttel ezelőtt elkészítették a kézműves szaloncukrot. Egy kicsit én is az vagyok, holott nekem aztán az égvilágon semmi okom nyugtalankodni. Évek óta lejöttünk a karácsony nevű anyagról, tisztán és józanul sokkal jobb az élet decemberben.

Azoknak, akik ezekben a pillanatokban is szorongva rohangálnak innen oda, minden segítség jól jön. A magam zen-zónájából hadd segítsek most mindazoknak, akik a világ legnehezebb feladatára vállalkoztak, azaz két-hároméves gyereknek akarnak könyvet venni.

Igen, valóban ez a világ egyik legnehezebb dolga, hiába vannak tele a polcok gyerekkönyvekkel, hiába tűnik úgy, hogy egyre szélesebb a kínálat, nagyon könnyű belefutni színes borzalmakba, gagyi gügyögésbe és rémisztő színvilágú okoskodásba. Még akkor is, ha azt a könyvet sokszor, sok helyen ajánlották már, még akkor is, ha hiteles emberek írtak hozzá ajánlót, még akkor is, ha ez alapkönyvnek számít.

Jöjjön hát egy olyan lista, ami nem az előjegyzési sikerlistákon alapul, ami nem a friss kiadványokra koncentrál. A kislányom kedvenc könyvei. Hónapok óta nyúzott-olvasott, estéről estére követelt mesék, verseskönyvek. Mert a jó gyerekkönyv az, ami minden nap előkerül azzal a mondattal: Anya még mesél!

  1. Maszat sorozat

A Berg Judit – Agócs Írisz szerzőpáros Maszat sorozata tökéletes választás a két-hároméves korosztálynak. A Pagony kiadó gondozásában megjelenő könyvek főszereplője Maszat, egy kisóvodás korú kisfiú, aki különféle hétköznapi kalandokba keveredik és itt a hétköznapira helyezném a hangsúlyt. Azt vettem észre, a gyerekeknek nagyon fontos, hogy olyan történeteket halljanak, ami velük is megesett már, ez biztonságot ad nekik, örülnek a hasonló helyzeteknek, az ismerős szituációknak.

A Maszat könyvekben két rövid mese van, az illusztráció a felnőtt szemnek is kedves, a mesék nem bugyuták. Nem érzem rajtuk a mindenáron nevelni, fejleszteni és az erőnek erejével ismeretet terjeszteni akarás szándékát. A könyv kisalakú, a gyerekek is könnyen lapozhatják, a mesék pont olyan hosszúak, amennyi ideig a legizgágább kétéves is tud figyelni. Szeretettel ajánljuk, a kislányomnak az a rész a kedvence, mikor Sári a villamoson felejti a babáját. Hogy mi történik Pötyi babával, nem áruljuk el.

maszat játszik

  1. Minden, ami mozog

A Napraforgó kiadó ablakos könyve az elmúlt pár hétben megjárta velünk Tolnát-Baranyát. Mindenhova visszük magunkkal, a neve egyszerűen „autóskönyv” lett. A könyv egy pofonegyszerű ötleten alapul: felsoroltak és lerajzoltak minden járművet, ami mozog, a rollertől a légpárnás hajón át a kombájnig.

A kemény kartonlapokat nagyon könnyű lapozni, a rajzok jópofák és minden oldalon vannak kihajtható ablakok, amik alatt további rajzokat és magyarázatot találunk. Jó ötlet, innen is gratulálok a Ruth Martin és Allan Sanders szerzőpárosnak, legalább én is megtanultam, mi az a homlokrakodó.

mindenamimozog

  1. Bilikönyv

Bilikönyvet venni nem ciki! Nekünk kettő is van, a harmadikat a könyvtárból szoktuk kihozni, mert a kislányunk imádja őket. A szobatisztaság az egyik legfontosabb dolog a két-hároméves korú gyerekek és szüleik életében, kényes kérdés, sok-sok figyelmet és türelmet igényel mindenkitől. Minden segítség jól jön, a bilikönyvek pedig egyszerűen, viccesen és érhetően mesélik el, mi is ez a kübli, ami egyszer csak ott terem az életünkben és elkezd körülötte forogni a világ.

A Pagony kiadó Bilikönyvével kezdem, van belőle fiúknak és lányoknak való is, mi egy fiús bilikönyvet kaptunk a mamától, de semmi gond, itt és most nem a fütyi a lényeg. A történet főszereplője Samu, Samu anyukája, no meg a bili. Nem csak én, már a kislányunk is tudja kívülről a szöveget, mikor ott tartunk, hogy „Mi ez? Talán kalap? Nem, nem kalap. Talán tejes tál a macskának? Nem, nem tejes tál a macskának.”, akkor már előre nevetünk.

Nem bilis könyv, de a téma miatt idesorolom A kis tócsa c. könyvet. Ez is a Pagony kiadó könyve és két jóbarátról szól, akik csak első látásra ijesztőek, a sztorit úgy tudom a leginkább összefoglalni, hogy egy bepisilés története.

Én magam először csúnyának tartottam a főszereplőket, és a könyv egészét úgy, ahogy van, aztán megszerettem a nyulat és az egeret. Tényleg jó fejek, a jó barát pedig akkor ismerszik meg, ha bajba kerülünk, például bepisilünk játék közben. A Pipp és Polli egy sorozat, a többi részét nem ismerem, de tervezem, hogy közelebbi ismeretséget kötünk velük, a pisin túl is van élet elvét követve.

kis tócsa pipp és polli

  1. Jó gyerek lettem! avagy miért és mire jó a felnőtt

A Manó könyvek hőse Zsombi, a szőke rosszcsont kisfiú. Zsombi saját megítélése szerint egy földre szállt angyal és a világgal annyi baj van csak, hogy a felnőttek hoznak egy csomó értelmetlen szabályt, például érthetetlen, miért nem lehet az óvodából hazafelé az összes pocsolyába beleugrani, miért kell köszönni, miért nem lehet csokit ebédelni és mi történik, ha csak úgy, ukmukfuk nekiindulunk világot látni egy plázában.

A Zsombimesében én leginkább a rajzokat szeretem, nagyon vicces a néni a pudlijával, akinek köszönni kell, a nagypapa is. Az egyszerű rajzok színvilága is nagyon megfogott. Zsombi történetei egyszerűek, kedvesek, de nem együgyűek: a hétköznapi életből merített ismerős helyzetek, amik minden jó gyerekkel és égedelemmel megesnek.

Zsombinak sok mindent köszönhetünk, többek között azt is, hogy a kislányunk minden zebra előtt elmondja, a Zsombi sem megy át egyedül az úttesten, mert  felnőttek jobban tudják, mikor szabad, ők ugyanis magasabbak és messzebbre látnak. És nagyon büszke, mert ő is segít nekem beállítani a mosógépet. Cserébe én is sűrűn elsorolom neki mindazt, amit a gyerekek tudnak jobban a felnőtteknél.

zsombikönyv

  1. Fedezzük fel az állatok világát – Tudástár sorozat

Bár a Napraforgó kiadó a hat éven felüli gyerekeket tette meg a könyv célközönségévé, nyugodtan vegyék meg két-hároméves gyereknek is.

A képek miatt. Ijesztő volt szembesülnöm azzal, hogyan képzelik el egyes illusztrátorok a cicát, kutyát, tehenet, sosemvolt színekben, sokszor ragyogó fogsorral és frizurával. Nem beszélve arról, hogy a kislányunk sokszor nem is ismerte fel a rajzolt állatokat. Nem csodálom.

Ezért aztán csak olyan könyvet mutatok neki, ahol fotó szerepel az állatokról, nem rajz. Bejött, és így már szívesen nézegeti az állatos könyveket is. A Fedezzük fel az állatok világát első állatos könyvnek tökéletes. Kifejező, jól sikerült képek, nem túl sok, ám helytálló információ, pont annyi, ami a gyereket érdekli. Nem alibizték el a dolgot, 196 oldalas vaskos könyvet adtak ki. Trendkövető, mert a disney-mesék óta nincs állatos könyv szurikáta, varacskos disznó, vagy valamelyik szereplő nélkül, de ez nem baj, sőt! A papír lehetne jobb minőségű, de lehet, hogy ezt csak a valószerűtlen stockfotókhoz szokott szemem mondatja velem.

fedezzükfel

  1. Kerekítő könyvek – Ölbeli játékok, mondókák sorozat

Tudják, hány mondókát felejtettek el az idők során a csip-csip-csókán kívül? Rengeteget! Ezzel én is akkor szembesültem, mikor a zsip-zsupon kívül nem jutott eszembe semmi. Pedig félmondatok, szavak rémlettek, borsóról, szitáról, tudtam, hogy régen a Zsuzsikának, aki jobbra dőlt meg balra dőlt, az én koromban még a cigány koma húzta, nem a tücsök.

Aztán megvettem a Kerekítő könyveket és altatás után jöttek az aha! élmények. Ezt is ismerem, jé! Ezt is! Ezt is, csak máshogy!

A mondókázásból esti program lett. A futár meghozta az újabb könyvet, én esténként átlapoztam őket, ami tetszett, megtanultam és másnap eljátszottuk. A kislányom nagyon megszerette, és én is, mert ezeket a mondókákat nem csak mondogatni lehet, de el is lehet őket játszani. Így a közös verselésből nagy összebújások, sok simogatás, csiklandozás és nagy nevetés lesz.

Innen már csak egy lépés az első Kerekítő foglalkozás, ami aztán tényleg csuda dolog, sok tánccal, énekkel, zenével, höcögtetővel. Nekem is felüdülés volt szerda délelőttönként, azóta ismét rendszeresen hallgatunk otthon magyar népzenét.

Kerekitökönyvek

  1. Peppa mókás karácsonya

Hihetetlen számomra, hogy itthon egyáltalán nem alakult ki kultusza Peppa malacnak. Egy-egy Peppás pulcsit vagy kapucnis felsőt is úgy kell összevadászni a bababörzén, játékokat, könyveket alig árul itthon valaki.

Ezt a matricás könyvet a Télapó hozta, elveimmel ellentétben. A matricás könyveket pofátlan szülőlehúzásnak tartom, értelmüket nem látom, de mivel nagyobb rajongója vagyok a rózsaszínű kismalacnak és családjának, mint a kislányunk, megvettem magamnak.

És láss csodát, pont a matricás dolgok működnek, azaz háromévesen kiszínezni még nem, lerajzolni még nem tudjuk, de Peppáék karácsonyfáját matricákkal feldíszíteni igen. És a kis zöld izéket is megtaláltuk! Aztán megbeszéljük, mit látunk, örülünk Peppával és Dzsordzsival mert nem, nem írom le, hogy Zsoli akkor sem, ha ez Dzsordzsi magyar neve, mert minden alkalommal felcseszem magam, miért nem lett akkor Gyuri? Micsoda hülyeség ez, hogy Zsoli?

peppa malac

+ 1 Friss tinta

Amikor megrendeltem, még nem tudtam, hogy ez a könyv sokkal inkább szól először hozzám, nekem, mint a kislányunkhoz. A Friss tinta egy verseskönyv gyerekeknek. Gyerekekről felnőtteknek.

A nagy klasszikusok, mint Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes természetesen helyet kaptak a kötetben, de gondolták volna, hogy Ranschburg Jenőnek is fantasztikus gyerekversei vannak?

Sok helyen úgy jellemezték ezt a könyvet, hogy az új Cini-cini muzsika és tökéletesen igazuk van. Egy helyen az összes vers, amit egy mai kisgyereknek ismerni kell. Egy helyen az összes vers, amit egy kisgyerekes szülőnek ismernie kell. Hogy örüljünk a Varró Daninak, hogy emlékezzünk Weöres galagonyájára és hogy Kukorelly a Friss tinta után úgy jusson eszünkbe, hogy gyorsan hozzátesszük: Tessék. Lássék.

friss tinta 2

A gyermeklelkek mély belső rezdüléseinek rímbe szedésétől a halandzsázáson át az altatókig megtalálunk ebben a fantasztikus verses gyűjteményben mindent, amire gyerekként szükség van ahhoz, hogy a verseket megszeressük, megértsük. És mindent ahhoz, hogy felnőttként, szülőként közelebb kerüljünk gyermekeink érzéseihez, ahhoz a csodavilághoz, amit sokszor elfelejtettünk már.

Ne felejtsék el!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik